Recents in Beach

Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για τη Διακυβέρνηση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

 


Με το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση βραβεύτηκε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23.06.2021 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κατέλαβε την 3η θέση μεταξύ 25 Δήμων που έφτασαν στην τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης και κατάφεραν να διακριθούν, συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία.

Η Τελετή Απονομής των Σημάτων Αριστείας διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης  σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε. 

Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και τη βελτίωση της Τοπικής Διακυβέρνησης στις 47 χώρες, μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση #ELOGE αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς του πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στον Δήμο, αλλά και των πολιτών.



Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» θέτει τους Ελληνικούς Δήμους σε μια διαδικασία αυτό-αξιολόγησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και προβάλει τους Δήμους της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες του τελευταίου έτους και η άμεση ανταπόκριση των Δήμων στην πανδημία COVID-19 με πολλαπλές δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών, καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της αυτοδιοίκησης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

 

Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής δράσης, είναι η αναγνώριση και η πιστοποίηση των Ελληνικών Δήμων, οι οποίοι επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές Καλής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ακολούθως:

  • Εκπροσώπηση, Συμμετοχή των Πολιτών, Δίκαιη Διεξαγωγή των Εκλογών

  • Ανταπόκριση

  • Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα

  • Ανοικτότητα και διαφάνεια

  • Κανόνες δικαίου

  • Δεοντολογία

  • Ικανότητα και Επάρκεια

  • Καινοτομία και Προσαρμοστικότητα στην Αλλαγή

  • Βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμος προσανατολισμός

  • Υγιής δημοσιονομική διαχείριση

  • Ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική συνοχή

  • Λογοδοσία

Στη σημερινή τελετή απονομής των Σημάτων Αριστείας εκ μέρους του Δήμου Αλεξανδρούπολης το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος ανέφερε:  “Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ προφανώς στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Συμβούλιο της Ευρώπης και φυσικά την ΚΕΔΕ που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται η προσπάθεια που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, μία προσπάθεια που είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας τόσο από τους αιρετούς όσο και τους εργαζόμενους του Δήμου μας προς όφελος πάντα όλων των δημοτών. Δε σας κρύβω ότι αισθάνομαι και πλούσιος και ευτυχής και τυχερός που έχω τόσους πολλούς ανθρώπους γύρω μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. “


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">