Recents in Beach

Τα... ενοίκια έριξαν την κυβέρνηση στη Σουηδία.

 


Ο Στέφαν Λέβεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Σουηδίας που χάνει ψηφοφορία σε πρόταση μομφής που κατατίθεται εις βάρος του και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο... διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη χώρα. Την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού είχε καταθέσει το Αριστερό Κόμμα, που στήριζε την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Εθνικιστών.


Το Αριστερό Κόμμα, που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά τη στήριζε, συμμάχησε με άλλα τρία κόμματα και κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού που προωθούσε νόμο με τον οποίο θα αίρονταν οι έλεγχοι στις τιμές των ενοικίων, ζήτημα που θεωρήθηκε ότι έπληττε το κοινωνικό κράτος στη χώρα.

Όλο το Σαββατοκύριακο, ο Λέβεν είχε προσπαθήσει μέσω επαφών με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων να πείσει για το νομοσχέδιο, ενώ υποσχέθηκε αλλαγές στις ρυθμίσεις του, καλώντας σε διάλογο τους εκπροσώπους ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ωστόσο δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η επικεφαλής του Αριστερού Κόμματο, Νούσι Νταντγκοστάρ, δεν πείστηκε και τον κατήγγειλε για «πολιτικό θέατρο» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει σε ένα θέμα για το οποίο έχει δώσει τον λόγο της στους πολίτες, «ακόμη και αν αυτό δεν συνηθίζεται στην πολιτική».

Πλέον η χώρα εισέρχεται σε πολιτική κρίση και ο πρωθυπουργός Λέβεν έχει δύο επιλογές. Είτε να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή να παραιτηθεί, να παραμείνει για κάποιο διάστημα μεταβατικός πρωθυπουργός και να επιτρέψει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Ο Λέβεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του σε διάστημα μίας εβδομάδας...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">