Recents in Beach

Μην πληρώνετε για να πληρωθεί

 


Σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει τα οποία καθιστούν την απόφαση συμψηφισμού των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων, από την #επιδότηση του εργοδοτικού κόστους 12% από τον #ΟΑΕΔ για την περίοδο 2010-2015, μη λειτουργική για μεγάλο μέρος των ωφελούμενων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που είναι υγιείς και συνεπείς.


Η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ  ορίζει ότι το αρμόδιο υποκατάστημα εκκαθαρίζει τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων δικαιούχων αρχικά μέχρι του ύψους των υφιστάμενων απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συνέχεια με αυτές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. 


Με τον τρόπο που έχει σχεδιασθεί η διαδικασία #συμψηφισμού ο ΟΑΕΔ θα εκκαθαρίζει μελλοντικές απαιτήσεις μόνο όταν οι επιχειρήσεις έχουν, είτε βεβαιωμένες είτε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσει η επιχείρηση να δημιουργηθούν χρέη για να μπορέσει να τα συμψηφίσει.


Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να προτρέπει μια επιχείρηση  να λειτουργεί χωρίς να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη κάτι που πέραν του παράλογου θα δημιουργήσει και μια σειρά πρακτικών προβλημάτων στη λειτουργία τους μέχρι να διενεργήσει ο ΟΑΕΔ τους εν λόγω συμψηφισμούς (π.χ. σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν το δημόσιο, πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα.)


Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενσκήψει άμεσα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς φορείς. Ο μηχανισμός συμψηφισμού οφειλών χρήζει άμεσης διόρθωσης έτσι ώστε αυτός να διενεργείται χωρίς καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα καθώς ήδη κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ψήφιση του σχετικού νόμου.



Με εκτίμηση,

Μενέλαος Μαλτέζος,


Οικονομολόγος, 

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">