Recents in Beach

Την ανακύκλωση οργανικών υλικών προωθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτοντας πόρους 7 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους Παγγαίου, Αβδήρων, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια διαθέτει πόρους ύψους 6,97 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στους Δήμους Παγγαίου, Αβδήρων, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης για να προωθήσει τη διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης οργανικών υλικών (κομποστοποίηση).

Το συνολικό ποσό αφορά σε τέσσερα επιμέρους έργα:

1. Δήμος Παγγαίου

Το έργο που αφορά στο Δήμο Παγγαίου είναι της τάξης των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων σε έκταση του Δήμου στο αγρόκτημα Μεσορόπης.

Παράλληλα, ο Δήμος θα προμηθευτεί μέσα συλλογής και μεταφοράς των βιοαποβλήτων, όπως ειδικούς κάδους, απορριμματοφόρα και φορτηγό, και θα υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρησιμότητα της κομποστοποίησης.

2. Δήμος Αβδήρων

 Το έργο που αφορά στο Δήμο Αβδήρων είναι ύψους 585.000 ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία δημοτικού δικτύου καφέ κάδου (ο κάδος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή οργανικών υλικών – βιαποβλήτων) και την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Θα υλοποιηθούν επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

3. Δήμος Καβάλας

Το έργο που αφορά στο Δήμο Καβάλας θα χρηματοδοτηθεί με 747.110 ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων στο αγρόκτημα Κρηνίδων.

4. Δήμοι Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Καβάλας θα χρηματοδοτηθεί και από το τέταρτο έργο, που περιλαμβάνει επίσης τους Δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με πόρους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια μέσων συλλογής βιοαποβλήτων όπως απορριμματοφόρα, κάδους και ειδικούς σάκους στους τρεις Δήμους. Περιλαμβάνει επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών τους. 

Με την αφορμή της χρηματοδότησης των συγκεκριμένων έργων, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας κ. Τάσος Παράσχου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής.

Το θέμα των ΧΥΤΑ Κομοτηνής και Ξάνθης

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ο οποίος φτάνει στο τέλος της ζωής του, και θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να πάψει να αποτελεί χώρο περιβαλλοντικής υποβάθμισης και να ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συζητήθηκε επίσης η μεταβατική διαχείρη του ΧΥΤΑ Ξάνθης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Το κόστος των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν στους δύο ΧΥΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό. 

Για αυτό στη σύσκεψη, οι κ. Τσέπελης και Γκαράνης ζήτησαν από τον κ. Μέτιο να αναλάβει η Περιφέρεια τη χρηματοδότησή του, αίτημα το οποίο ο κ. Περιφερειάρχης αποδέχθηκε, με σκοπό το κόστος των παρεμβάσεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">