Recents in Beach

Επιμελητήριο Έβρου : Αποτίμηση της Εβδομάδας Εξωστρέφειας 2021(Βίντεο)

 


Χρήσιμα συμπεράσματα που θα αποτελέσουν οδηγό για περαιτέρω κινήσεις εξήχθησαν από τις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου με τους Δημάρχους του Νομού και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εξωστρέφειας 2021 που διοργανώθηκε σε όλο τον Έβρο στο διάστημα 26 – 31/07/2021. 

Σε κάθε πόλη την οποία επισκεπτόταν το εκθετήριο – πωλητήριο της διοργάνωσης, γινόταν και μία θεσμική συζήτηση καταγραφής των τοπικών αναγκών και προβλημάτων, ώστε η συνισταμένη τους να αποτελέσει άξονα εργασίας για το Επιμελητήριο Έβρου. Κοινός τόπος απάντων όσων συμμετείχαν στις συζητήσεις από την Ορεστιάδα έως τη Σαμοθράκη ήταν η ανάγκη δημιουργίας συνεργειών και συνεργασιών. Αυτή, άλλωστε είναι πάγια θέση του Επιμελητηρίου Έβρου και εκφράστηκε σε όλες τις πόλεις από τον κο Τοψίδη.  «Κι εμείς θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να βγούμε μπροστά, να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια που είναι ένας τομέας που το επιμελητήριο από την πρώτη στιγμή του έχει επενδύσει στο κομμάτι αυτό γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα όρια της αγοραστικής δύναμης δεν είναι μόνο στον τόπο που παράγεις» ανέφερε χαρακτηριστικά από το πάνελ της Σαμοθράκης – έχοντας όμως κάνει την ίδια επισήμανση και σε όλες τις πόλεις που είχαν προηγηθεί και φιλοξενήσει την διοργάνωση. 

Από την Ορεστιάδα μέχρι τη Σαμοθράκη, η επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου -ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης- ανησυχεί για την επόμενη μέρα. Η δεκαετής οικονομική κρίση και η ακόλουθη υγειονομική (που όμως έχει και οικονομικές προεκτάσεις) δημιουργούν ανάγκη στήριξης του επιχειρείν – ακόμη και με τρόπους που ως τώρα δεν είχαν εφαρμοστεί στην περιοχή. Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού νόμου που να δίνει ουσιαστικά οφέλη στην περιοχή του βορείου Έβρου επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιοτεχνών Βορείου Έβρου Βασίλης Δημητριάδης, τονίζοντας ότι η απόσταση των εβρίτικων επιχειρήσεων από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας κερδοφορίας. 

Η διασυνοριακότητα οφείλει να γίνει πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα επεσήμαναν αμφότεροι οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου και Περιφέρειας Γιώργος Τσιακίρης, την ώρα που ο κος Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη λειτουργικής αναβάθμισης του τελωνείου των Καστανεών ενώ κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν και η ανάγκη μετάβασης των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή και πραγματικότητα. 

«Το Επιμελητήριο Έβρου διαθέτει eshop σελίδα για μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουνε αυτή τη στιγμή αυτή τη δυνατότητα να κάνουνε δικά τους site που είναι ένα πανελλήνιο της ΚΕΕΕ όργανό για να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, έχει το ΚΕΚ το οποίο κάνει σεμινάρια για να εκπαιδεύσουμε επιχειρήσεις για την ψηφιοποίηση και το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ. Σε αυτή τη στόχευση θα κατευθυνθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε αρωγοί σε όλη την προσπάθεια αυτή, γιατί σήμερα όποιος επιχειρεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο θα τους λέγαμε ήρωες, θα λέγαμε ότι πραγματικά είναι θαρραλέοι τύποι, τους δίνουμε τη δυνατότητα έχουμε ετοιμάσει και είναι έτοιμη η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Έβρου, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει νέους ανθρώπους, νέους επιχειρηματίες, νέες ιδέες, να τις ωριμάσουμε να τους κάνουμε coaching – δηλαδή στην ουσία να επεξεργαστούμε τις ιδέες -, και business plan», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κος Τοψίδης. 

Σε πολιτικό επίπεδο, άπαντες οι Δήμαρχοι υπερθεμάτισαν την ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων από την κεντρική πολιτική σκηνή. Και οι πέντε αιρετοί σημείωσαν ότι οι περιοχές τους -και άρα ο Έβρος συνολικά- έχουν μια αξιοσημείωτη παραγωγική δυναμική, που όμως χρήζει ορθότερης διαχείρισης σε κεντρικό επίπεδο. 

Στο μέτρο των δυνατοτήτων της η κάθε μία, οι δημοτικές αρχές αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, που συνδέεται άμεσα και με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και με τη συμβολή στη «συγκράτηση» των δημογραφικών δεικτών που δυστυχώς στον βόρειο Έβρο έχουν καθοδική πορεία. 

Μία ειδικότερη μνεία αξίζει να γίνει για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης που φύσει (ως Μητροπολιτικός Δήμος) αλλά και θέση (λόγω της παραθαλάσσιας χωροθέτησής του) έχει προσελκύσει μία σειρά μεγάλων και πολύ μεγάλων επενδυτικών projects -ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα- που η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αλλά και αντανακλαστικά σε όλο το νομό Έβρου. 

*Οι τοποθετήσεις όλων των Δημάρχων και των Προέδρων των Επαγγελματικών Φορέων παρατίθενται αναλυτικά στο κανάλι του Επιμελητηρίου Έβρου στο Youtube (https://www.youtube.com/playlist?list=PLOtulTFCzOGz-ixm421s4BHHtqj9ksxTm)

Σε ό,τι αφορά τους εκθέτες που πήραν μέρος, το Επιμελητήριο Έβρου εκφράζει θερμές ευχαριστίες για την συμμετοχή τους και υπενθυμίζει ότι τόσο οι ίδιοι όσο και όσοι δεν κατάφεραν τελικώς να λάβουν μέρος, διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής και προβολής των προϊόντων τους στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Έβρου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα. Εκεί, σε μία έκταση 100 τ.μ. επιχειρηματίες και προϊόντα από όλο τον Έβρο θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες της διοργάνωσης με απώτερο στόχο την σύναψη εμπορικών συμφωνιών στο πλαίσιο των δυνατότητων που θα παρέχει η διοργάνωση. 

Τέλος, ευχαριστούμε και όλους/ες τους/τις επισκέπτες/τριες των πέντε σταθμών της Εβδομάδας Εξωστρέφειας 2021.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">