Recents in Beach

Aμετανόητος, υποκριτής, αναίσθητος, αλαζόνας: «Πέτυχα, ευχαριστήστε με που σας έσωσα»

 


Του Νίκου Λακόπουλου

Καθόλου τυχαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης για την βοήθεια που του παρείχαν: έδειξαν την καταστροφή, αλλά όχι την υπεύθυνο που ζήτησε ξανά συγγνώμη, αλλά ούτε ο ίδιος ξέρει γιατί.

Όλα λειτούργησαν καλά και τα δέντρα ήταν που ήταν… λάθος. Η κυβέρνηση είχε καθαρίσει ….δεκαεννέα οικισμούς -που έμοιαζαν με το Μάτι, είπε ο Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας πως υπήρχε ένα σχέδιο όχι για τις αναμενόμενες πυρκαγιές, αλλά για… άλλη πυρκαγιά.

Με κακομοίρικο ύφος ένας Πρωθυπουργός που συνδέεεται με την μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών βγήκε να πει πως κάηκαν σπίτια, αλλά …σώσαμε κιόλας. Δεν είχαμε το κατάλληλο σχέδιο, αλλά πετύχαμε!

Βέβαια οι οικισμοί που σώθηκαν, σώθηκαν από κατοίκους που η κυβέρνηση ζητούσε να φύγουν και τώρα ευχαριστεί, αλλά αυτό άλλο θέμα: η πολιτική «εκκενώστε» ήταν επιτυχής επειδή πολλοί κάτοικοι την παράκουσαν και ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για την μεγαλύτερη καταστροφή, όπως διαπιστώνει ο ίδιος.

Η απαράμιλλη στιγμή που ο πρωθυπουργός λέει «ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει» αποκαλύπτει πως τις κρίσιμες στιγμές η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει.

Από το τρομαγμένο «εμείς» στο «εγώ»

Για όσους αναμένουν να «αποδοθούν ευθύνες» όπως είχε πει στο διάγγελμά του ένας σαστισμένος τότε Πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν την «κατάλληλη στιγμή», αλλά το ερώτημα πια είναι για ποιο πράγμα αφού η λέξη που κυριαρχεί στη συνέντευξη είναι η λέξη «Πετύχαμε»;

Φαίνεται πως κάτι κακό συνέβη, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επανήλθε από το «εμείς» στο «εγώ» θα το διορθώσει ξαναφτιάχνοντας τα δάση με τα σωστά δέντρα.

Ο τρομαγμένος Μητσοτάκης των πρώτων ημερών -συγκλονισμένο τον περιέγραψε ο Χαρδαλιάς- με θάρρος -όπως είπε ο ίδιος- έδωσε την θέση του στον παλιό Μητσοτάκη που αισθάνεται επιτυχημένος για τον εμβολιασμό, την πανδημία και άλλες κρίσεις που αντιμετώπισε -λέει ο ίδιος- με επιτυχία.

Κι έτσι μαζί με τη συγγνώμη -για τα λάθη που τελικά δεν έγιναν-πάλι έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του, το Λιμενικό και την Αστυνομία -ξεχνώντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής που μάλλον θα φορτωθεί τις «αστοχίες».

Αυτοκριτική κουνώντας το δάχτυλο

Πάλι μίλησε για αυτοκριτική κουνώντας με θράσος το δάχτυλο, χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχές, χωρίς αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθηση για τον πόνο όσων καταστράφηκαν που τάχα αισθάνεται.

Αν η ανάθεση της ανοικοδόμησης της Εύβοιας στον Σταύρο Μπένο είχε εκληφθεί ως έμμεση αυτοκριτική για το επιτελικό κράτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνησε πως θα έχει μόνο το σχέδιο, αλλά το ταμείο θα το έχει -είπε δυο φορές- ο … Τριαντάφυλλος- όχι ο …τραγουδιστής.

Πώς κατάφερε ο Μητσοτάκης στην πορεία της συνέντευξης να περάσει από την άμυνα στην επίθεση μιλώντας τελικά αντί για την εθνική τραγωδία για τις ανεμογεννήτριες και τον κορονοϊό; Με άλλα λόγια γιατί τα μέσα ενημέρωσης βοήθησαν τον πανταχόθεν βαλλόμενο Μητσοτάκη να σταθεί στην κυβέρνηση με ελάχιστα εγκαύματα;

Είναι πολλά τα λεφτά -που θα μοιράσει ο Μητσοτάκης για την βιώσιμη, την πράσινη ανάπτυξη και τώρα πια την ανοικοδόμηση της Εύβοιας. Μια φωτιά σαν κι «αυτές που συμβαίνουν» δεν είναι λόγος για πολιτικές αλλαγές. Δεν υπάρχει άλλος «καλύτερος» που να βγαίνει από μια εθνική καταστροφή λίγο τσαλακωμένος, τρομαγμένος, αλλά για λίγο -με έτοιμη συγγνώμη, πάντα «ανθρώπινος» με επαγγελματισμό και πάντα επιτυχημένος.

Ένας λέων, μη σας ξεγελά το κακομοίρικο ύφος. Kι ας παίρνει για λίγο την μορφή βρεγμένης γάτας.

www.anoixtoparathyro.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">