Recents in Beach

Ύπατη Αρμοστεία: Οι γυναίκες και τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν

 


Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palaisdes Nations στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν. Καθώς εντείνονται οι γενικευμένες συρράξεις, τα Ηνωμένα Έθνη στο Αφγανιστάν συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για διακανονισμό της σύγκρουσης προς το συμφέρον του αφγανικού λαού.

Οι επιπτώσεις των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στον άμαχο πληθυσμό είναι τεράστιες. Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της βίας, το Αφγανιστάν πρόκειται να δει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων που έχει σημειωθεί ποτέ σε μία μόνο χρονιά, από τότε που άρχισε να διατηρεί αρχεία ο ΟΗΕ.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της σύρραξης στις γυναίκες και τα κορίτσια. Το 80% περίπου από τους σχεδόν 250.000 Αφγανούς που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή από τα τέλη Μαΐου είναι γυναίκες και παιδιά.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την αρχή του έτους, μαζί με άλλα 2,9 εκατομμύρια Αφγανούς που παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συρράξεις συνεχίζονται σε 32 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στη χώρα, όσο πιο κοντά στα σπίτια τους τούς επιτρέπουν οι συρράξεις. Από την αρχή του έτους, περίπου 120.000 Αφγανοί έχουν διαφύγει από αγροτικές περιοχές και επαρχιακές πόλεις προς την επαρχία της Καμπούλ.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει άμεσα τη στήριξή της στην ανταπόκριση απέναντι στην τελευταία αυτή κρίση εκτοπισμού στο Αφγανιστάν.

Οι ομάδες μας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν αξιολογήσει τις ανάγκες των σχεδόν 400.000 εσωτερικά εκτοπισμένων αμάχων τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες. Ανταποκρινόμενοι πρώτα στις πιο κρίσιμες προτεραιότητες, παρέχουμε φαγητό, στέγη, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλη σωτήρια βοήθεια, μαζί με τους εταίρους μας.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά εν όψει της επιδεινούμενης κρίσης στο Αφγανιστάν.

Εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα εύρεσης ασφαλούς καταφυγίου, αμέτρητες ζωές αμάχων μπορεί να κινδυνεύσουν. Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει σε ετοιμότητα να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν την ανθρωπιστική τους απόκριση εφόσον χρειάζεται.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης ανασφάλειας σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι Αφγανοί που βρίσκονται εκτός της χώρας τους μπορεί να χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια, ανεξαρτήτως του τωρινού νομικού τους καθεστώτος.

Δεδομένης της δραματικής κλιμάκωσης των συρράξεων, η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβαν αρκετές χώρες να σταματήσουν προσωρινά τις απελάσεις απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και να διασφαλίσουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">