Recents in Beach

«ΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΙ;»

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Διάρκεια έκθεσης: 13 Αυγούστου - 30 Σεπτεμβρίου


Η Art Traces ΑΜΚΕ είναι μία ομάδα η οποία  αποτελείται από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Ιδρύθηκε το 2019 με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Το όραμά μας είναι μέσω πολυμεσικών μεθόδων και διεπιστημονικών εργαλείων να καταγράψουμε και να αποτυπώσουμε την παράδοση, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα ατόμων και συλλογικοτήτων που η κληρονομιά και η ιστορία του λαού τους παραμένει ζωντανή στην κοσμοαντίληψή τους. 


Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε αυτή τη περίοδο είναι το «ΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΙ;» το οποίο αναφέρεται στον αυτοπροσδιορισμό, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της 3ης και 4ης γενιάς των κατοίκων και των προσφύγων που δημιούργησαν την Αλεξανδρούπολη και διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της. Αναφέρεται στο πώς μέσα από τις καθημερινές ιστορίες, τα ακούσματα και τις μνήμες των προγόνων τους οι νέοι της πόλης διαμορφώνουν την ιστορική και πολιτισμική τους ταυτότητα. 


Δημιουργήσαμε μια σειρά από  βίντεο με προφορικές μαρτυρίες όπου νέοι, προερχόμενοι από διαφορετικές εθνοτικές και πληθυσμιακές ομάδες που συνθέτουν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης αφηγήθηκαν την ιστορία του πολιτισμού, της μετανάστευσης και της εγκατάστασης των προγόνων τους στην πόλη μας. Δημιουργήσαμε πρωτότυπη μουσική η οποία πλαισιώνει τα βίντεο, εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές μουσικές των ομάδων. Παράλληλα φωτογραφίσαμε ανθρώπους από αυτές τις ομάδες, συλλέξαμε αρχειακό υλικό, πολύτιμα γι’ αυτούς αντικείμενα και αποτυπώσαμε φωτογραφικά το αστικό και αγροτικό τοπίο του Δήμου, στο οποίο οι ομάδες εγκαταστάθηκαν και έχτισαν τους οικισμούς τους. 


Με το παραχθέν υλικό δημιουργήθηκε μια εικαστική έκθεση η οποία θα λειτουργήσει στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από τις 13 Αυγούστου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα στο χώρο του μουσείου κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα. 


Μέσω όλων των παραπάνω επιθυμούμε οι νέοι της πόλης μας, πρώτον να ενημερωθούν και να αναγνωρίσουν τον πολιτισμό της δικής τους εθνοτικής ή πληθυσμιακής ομάδας, δεύτερον να τους παροτρύνουμε και να τους κινητοποιήσουμε να αναζητήσουν και να εμβαθύνουν από μόνοι τους στην ιστορία της δικής τους ομάδας, τρίτον να αναστοχαστούν επάνω στην έννοια της ταυτότητας και του προσφυγικού τραύματος και τέταρτον να γνωρίσουν και να αποδεχθούν τις υπόλοιπες διαφορετικές πληθυσμιακές και εθνοτικές ομάδες που συνθέτουν την Αλεξανδρούπολη.



Το εικαστικό δρώμενο εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υλοποιείται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.



* Λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι ισχύουσες διατάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19, οι θέσεις για τα εγκαίνια της δράσης είναι περιορισμένες και οι θέσεις για εκείνη τη μέρα είναι εξαντλημένες, αλλά για το υπόλοιπο διάστημα, ως τις 30 Σεπτεμβρίου, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα είναι: 

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00 - 13.00 (Τρίτη κλειστά) & 

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 09.00 - 13.00 & 19.00- 21.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Θα τηρούνται οι οδηγίες και οι συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. και τον κανόνα των απαραίτητων αποστάσεων για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή στο χώρο της δράσης. 


Η είσοδος στον χώρο της περιοδικής έκθεσης του μουσείου θα γίνεται αυστηρά σε ομάδες των δέκα (10) ατόμων.


Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων και εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου.


Περισσότερα για το project στο: https://arttraces.org/index.php/el/projects/tinos-ise

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">