Recents in Beach

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Όταν οι υπουργοί γίνονται viral

 


ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΙΣΤΟΙ

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για την διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που τον έφεραν στο επίκεντρο της δημοσιότητας

ποτίθεται ότι δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα. Υποτίθεται επίσης ότι στην εποχή των social media το όνειρο κάθε δημοσίου προσώπου είναι να γίνει viral. Στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι δύο προαναφερθέντες κοινοί τόποι διαψεύδονται πανηγυρικά. Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής στα ΜΜΕ κι έγινε το θέμα χιλιάδων αναρτήσεων στα social media. Είναι όμως βέβαιο ότι αυτή η έκρηξη δημοσιότητας ούτε τον ικανοποίησε ούτε τον ωφέλησε πολιτικά. Γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης συγκέντρωσε στο πρόσωπό τους τα βέλη της κριτικής τόσο για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και για τις δηλώσεις του, οι οποίες δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν επιτυχείς.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της δημόσιας τάξης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπήρξε αναμφίβολα η μεγάλη είδηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του τον Ιούλιο του 2019. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναλάμβανε το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε μια μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτήν την κίνηση, ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι:

1) Επιλέγει για κάθε πόστο τον άνθρωπο με τα κατάλληλα προσόντα, χωρίς να θεωρεί απαραίτητη την ιδεολογική ταύτιση.

2) Δίνει έμφαση στον τομέα της δημόσιας τάξης. Άλλωστε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει “σημαία” της την ασφάλεια, σε αντιπαράθεση με την υποτιθέμενη “χαλαρότητα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

3) Κάνει τη στρατηγική επιλογή του ανοίγματος προς το Κέντρο, με στόχο την ηγεμονία στον λεγόμενο “μεσαίο χώρο”.

Στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, εκφράζονταν με τον καλύτερο τρόπο οι έννοιες της αριστείας και του επιτελικού κράτους. Έχοντας στις πολιτικές αποσκευές του την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανιζόταν ως “ο άνθρωπος που κάνει τη δουλειά”.

ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ωστόσο, ο μέχρι τώρα απολογισμός της υπουργίας Χρυσοχοΐδη δεν μοιάζει εντυπωσιακός. Ενώ η ασφάλεια προεκλογικά είχε μετατραπεί σε πολιορκητικό κριό της Νέα Δημοκρατίας για την εκπόρθηση του κάστρου της εξουσίας, μετεκλογικά έχει φτάσει στο όριο να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της. Από τη σύλληψη Ινδαρέ έως τον ξυλοδαρμό της Νέας Σμύρνης, τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας δημιούργησαν μείζονα πολιτικά ζητήματα, φέρνοντας εντέλει την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τη νεολαία.

Ακόμα χειρότερα, την ίδια στιγμή που διογκώνεται η αστυνομική αυθαιρεσία, η ΕΛΑΣ εμφανίζεται να μην επιτελεί με αποτελεσματικότητα το κατεξοχήν έργο της, δηλαδή την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Οι μαφιόζικες δολοφονίες μέρα μεσημέρι μέσα στην Αθήνα κλόνισαν αυτό που συνήθως ονομάζεται “αίσθημα ασφάλειας των πολιτών”.

Τα στοιχεία της έρευνας της aboutpeople για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ενδεικτικά:

Το 66,8% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Είναι η τέταρτη χειρότερη επίδοση για την κυβέρνηση σε ένα σύνολο 17 κυβερνητικών τομέων που μέτρησε η aboutpeople.

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφτασε λοιπόν στον φετινό Αύγουστο με θολωμένη την εικόνα του “ανθρώπου που κάνει τη δουλειά”. Ήταν όμως οι τεράστιες πυρκαγιές που κλόνισαν την θέση του. Από τη στιγμή που στην Εύβοια έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας με περισσότερα από 500.000 καμένα στρέμματα, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για επιτυχία του μηχανισμού πυρόσβεσης, όσο ακραία και αν είναι η ξηρασία που προκαλεί η κλιματική κρίση. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ζοφερή από τον μεγάλο αριθμό σπιτιών και παραγωγικών μονάδων που έχουν καεί.

Το επιχείρημα που αντιτείνει η κυβερνητική πλευρά, είναι ότι παρά την πολύ μεγάλη καταστροφή, αυτή τη φορά χάθηκαν δύο ζωές, αριθμός που δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 103 νεκρούς του Ματιού. Μολονότι δεν είναι απλές οι συγκρίσεις μεταξύ των καταστροφών γιατί οι συνθήκες   ήταν διαφορετικές σε ό,τι αφορά τον άνεμο και την ρυμοτομία των περιοχών, ακόμα και αν δεχτούμε το κυβερνητικό επιχείρημα, πάλι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιτυχία της πυρόσβεσης. Στην καλύτερη περίπτωση, τα πράγματα αυτή τη φορά πήγαν λιγότερο άσχημα από την προηγούμενη. Και σίγουρα κινήθηκαν πολύ μακριά από τη ζώνη της αριστείας. Για την ακρίβεια, ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε τη συνήθη αποτελεσματικότητα, η οποία γενικά δεν ενθουσιάζει τους πολίτες.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο ίδιος ο υπουργός δυσκόλεψε περαιτέρω τη θέση του με τις δηλώσεις που έκανε. Πριν τις φωτιές μίλαγε για “πρότυπη δουλειά” στην  πυροπροστασία, ενώ 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, έκανε λόγο για “υποδειγματική λειτουργία” του κράτους. Η προφανής έπαρση δεν αποτελεί το χειρότερο χαρακτηριστικό αυτών των δηλώσεων. Το χειρότερο είναι ότι δείχνουν πολύ σοβαρή υποτίμηση τόσο των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης όσο και των πραγματικών δυνατοτήτων του πυροσβεστικού μηχανισμού. Αν έχεις καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι υπεράνω των διαθέσιμων μέσων αντιμετώπισής του, κρούεις έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για να ληφθούν περισσότερα μέτρα και να προετοιμαστούν καλύτερα οι πολίτες. Ο υπουργός όμως ήταν βέβαιος ότι θα τα καταφέρει, ακόμα και όταν είχε ξεσπάσει το κακό. Στη διοίκηση λίγα πράγματα είναι πιο προβληματικά από την άγνοια κινδύνου.

Η ΜΑΝΙΚΑ

Με μια νέα δήλωση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάφερε να γίνει viral. Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε ότι έχει εξαφανιστεί, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ δήλωσε:

“Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ.  Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών.”

Μάλλον δεν έχει συμβεί ξανά να δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός ότι συμμετέχει εν σώματι στην κατάσβεση. Επίσης, είναι ίσως η πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση που δεν περιέχει κανένα ρήμα. Η μάνικα θύμισε στους παλιότερους τη “γράνα” του Βύρωνα Πολύδωρα, κάτι που δεν προσμετράται στα θετικά μιας κυβέρνησης η οποία επενδύει στο τεχνοκρατικό προφίλ της. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα social κατακλύστηκαν από αναρτήσεις που σχολίαζαν τη δήλωση, ενώ το #Μάνικα_Χρυσοχοΐδη έγινε trending hashtag στο ελληνικό Twitter.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός κάλυψε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δήλωσή του, λέγοντας:  “Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος.” Ωστόσο, η θέση του υπουργού ΠΡΟΠΟ κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι αν γίνει τελικά ο πολυαναμενόμενος ευρύς ανασχηματισμός. Είπαμε: Η μεγάλη δημοσιότητα δεν κάνει πάντα καλό.

https://www.news247.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">