Recents in Beach

Όλοι μας είμαστε κηδεμόνες των 16χρονων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

 


Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την απασχόληση σε ξενοδοχεία 16χρονων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων προσφύγων, o Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δήλωσε σχετικά:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την κυβερνητική πρωτοβουλία απασχόλησης ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων σε ξενοδοχεία. Mια πρωτοβουλία «απασχόλησης» που «εγκαινιάζει» το Υπουργείο Εργασίας και η κα Δ. Μιχαηλίδου, χωρίς εμφανή εμπλοκή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι αρμόδιο για την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα δεν έχουμε δει ακόμα να ενεργοποιείται η υπεύθυνη υφυπουργός κα Βούλτεψη...

Αναμένοντας, ακόμα, δυστυχώς τον εθνικό σχεδιασμό για την ένταξη προσφύγων, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών. Το μόνο για το οποίο «κόπτεται» είναι η εξασφάλιση φθηνού ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές μονάδες. Η εκπαίδευση και ένταξη των ασυνόδευτων προσφύγων στην κοινωνία είναι υποχρέωση που προκύπτει από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και η Ελληνική Κοινωνία οφείλει να την προασπίσει.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, σύμφωνα και με τις θέσεις μας, προτείνουμε να υπάρξει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και με αρμόδιες οργανώσεις, ώστε να ενισχυθούν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης ανήλικων προσφύγων, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Το κράτος έχει υποχρέωση να τιμά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που έχει επικυρώσει και να λειτουργεί ως «κηδεμόνας» όλων των ασυνόδευτων παιδιών. Όλοι εμείς, η Ελληνική Κοινωνία, η Ελληνική Πολιτεία, είμαστε κηδεμόνες αυτών των παιδιών και δεν μπορούμε να δεχθούμε την εκμετάλλευση τους χωρίς μέριμνα για την εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη τους».  

 
Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">