Recents in Beach

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβαρύνει τους χαμηλοσυνταξιούχους προς όφελος των πολυεθνικών

 


Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

"Παρότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζει ραγδαία φθορά, δεν θεωρώ πιθανές τις πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι…"

Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξηγεί, μέσω της Κυριακάτικης Kontranews, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε «βίαιη» αναδιανομή πόρων εις βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων και προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να καταστήσει την Ελλάδα χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας», αφού όπως λέει, υλοποιεί μια πολιτική «ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές». Ακόμα, κάνει λόγο για «ανασχηματισμό παρωδία», αποκωδικοποιεί τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, λέει πως δεν περιμένει πρόωρες κάλπες, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις και μιλά για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Τι αλλαγές θα φέρει αυτό στη ζωή των πολιτών;

Το σχέδιο νόμου για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση πλήττει τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το ύψος τελικά της σύνταξης που θα λάβουν. Πλήττει και τους νέους, που τους καταδικάζει στην επισφάλεια και τζογάρει τις εισφορές τους. Πλήττει συνολικά τον ελληνικό λαό, καθώς προκαλεί ένα υπέρογκο κόστος μετάβασης που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, το οποίο τελικά θα υποχρεωθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι. Εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλει μία πολιτική ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές. Μία πολιτική που επιδιώκει συστηματικά, με αποκορύφωμα βέβαια το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, να καταστήσει την Ελλάδα χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, με την απορρύθμιση των πάντων και τη σταδιακή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του. Το είδαμε στο ΕΣΥ και στην Παιδεία με δραματική συνέπεια τους χιλιάδες αποκλεισμένους μαθητές από τα Α.Ε.Ι. που εξωθούνται στα ιδιωτικά Κολέγια. Την πολιτική αυτή υπηρετεί η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση που καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και εισάγει τα ιδιωτικά συμφέροντα στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης.

Αναφέρατε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο έχει άμεση επίπτωση στους χαμηλοσυνταξιούχους… Με ποιον τρόπο;

Επειδή υπήρξαν ενστάσεις από τους θεσμούς για το μεγάλο κόστος που θα επιφέρει και την αρνητική επίδραση στο χρέος, η κυβέρνηση έκανε έναν «συμβιβασμό» για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος. Έβαλαν χέρι στο «κοινωνικό μέρισμα», που οι ίδιοι είχαν θεσπίσει το 2020, ως αντιστάθμισμα, επειδή κατήργησαν τη 13η σύνταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το 0,5% του ΑΕΠ, έναν κοινωνικό πόρο περίπου 900.000.000 προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων, θα καλύψουν την ίδρυση, τη λειτουργία, τις αμοιβές του νέου Ταμείου και του δημοσιονομικού κενού που προκαλεί το νέο σύστημα. Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή που φέρνει αυτός ο νόμος προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, και μάλιστα των πολυεθνικών. Είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης, καθώς υπήρχε βιωσιμότητα στο σύστημα. Αυτή η αναδιανομή εις βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων ξεκινάει άμεσα με πρώτο θύμα τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ποια η θέση σας για τον πρόσφατο ανασχηματισμό; Γιατί δεν δώσατε συναίνεση στην υπουργοποίηση Αποστολάκη;

Ανασχηματισμός παρωδία, που με τον πιο καθαρό τρόπο ομολόγησε την πλήρη αποτυχία του περίφημου «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης της ΝΔ, της πολιτικής της, και του δόγματος «νόμος και τάξη», καθώς και την πλήρη αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, σηματοδότησε την ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης. Δεν υπήρξε από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη καμία προσπάθεια συναίνεσης. Εξάλλου, η συναίνεση οικοδομείται πάνω σε πολιτικές και όχι σε επικοινωνιακές κινήσεις εντυπώσεων. Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του.

Ποιες οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη σήμερα;

Σχέση εκτίμησης για τη συνολική του πορεία, αλλά και για το θάρρος του να αρνηθεί την πρόταση Μητσοτάκη, μόλις συνειδητοποίησε ότι επιχειρήθηκε η παγίδευση του.

Παρά τη φθορά της κυβέρνησης, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ… Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Η κοινωνία είναι σε σημείο καμπής. Υπάρχει οργή και αγωνία στον κόσμο. Οι αλλαγές που συντελούνται αποτυπώνονται καθαρά στις ποιοτικές μετρήσεις και δείχνουν την αυξανόμενη οικονομική και κοινωνική επισφάλεια, τη μεγάλη φθορά και την αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης. Καθημερινά ενισχύεται το αίτημα για αλλαγή πολιτικής. Διαμορφώνεται το υπόβαθρο μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων και των κοινωνικά αδύναμων, που επιζητά μια προοδευτική προοπτική. Με τις προγραμματικές μας θέσεις και την καθημερινή μας δράση αναδεικνύουμε και δεσμευόμαστε για έναν άλλο, εφικτό και αναγκαίο σήμερα δρόμο, που θα εκφράσει μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος;

Παρότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζει ραγδαία φθορά, δεν θεωρώ πιθανές τις πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές θα αγωνιστούμε για τη νίκη και για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ο Άκης Τσοχατζόπουλος… Το ΚΙΝΑΛ με την ανακοίνωση του κράτησε αποστάσεις από εκείνον, κάτι που συζητήθηκε έντονα. Ποια η δική σας άποψη;

Θεωρώ ότι μπροστά στο θάνατο αρμόζουν μόνο τα συλλυπητήρια.

Πώς αισθανθήκατε όταν μάθατε για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη;

Βαθιά συγκίνηση για έναν σπουδαίο άνθρωπο, μεγάλο μουσικοσυνθέτη, και ακάματο αγωνιστή, που συνέδεσε το όνομά του, το έργο και την προσφορά του με τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας και τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μια οικουμενική προσωπικότητα που αγαπήθηκε και αναγνωρίστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και θυμάμαι με αγάπη αυτές τις στιγμές. Πολλές γενιές εκφραστήκαμε μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, που έκαναν κτήμα του λαού μας τη μεγάλη ποίηση, και θα συνεχίσουν να αποτελούν φάρο για τις νέες γενιές και τον αγώνα κάθε εποχής για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">