Recents in Beach

Πώς γλίτωσε το “πειθαρχικό” ο Κούλογλου...

 


Αυτή τη φορά ο ευρωβουλευτής φαίνεται ότι εξάντλησε τα όρια της υπομονής του Αλέξη Τσίπρα. Η εξώθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδοσκόπηση μετά από μια δυναμική εμφάνιση στη ΔΕΘ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ισοπαλία που είδε ο Στέλιος Κουλογλου μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο ήταν άτοπη αλλά ο συνδυασμός της με την παρότρυνση... να άφηνε ανοιχτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χάριν της συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, το ενδεχόμενο αποδοχής άλλου προσώπου κοινής αποδοχής στη θέση του Πρωθυπουργού, ήταν πραγματικά η “απόλυτη κίνηση αμφισβήτησης του Τσίπρα”, όπως ερμηνεύτηκε από αρκετούς που έχουν λόγο στη δημόσια σφαίρα.  


Η μαζική κατακραυγή στο πρόσωπο του κ. Κούλογλου, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών ακόμη και του ίδιου του Γραμματέα του κόμματος είτε από τους συναδέλφους του στην Ευρωβουλή, ακόμη και ο καταιγισμός αρνητικών σχολίων σε βάρος του ευρωβουλευτή στο διαδίκτυο προσπέρασαν το σκόπελο της κλήσης του σε απολογία στο «πειθαρχικό», κίνηση που θα βύθιζε σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια την Κουμουνδούρου από αυτή που προκάλεσε ο Στέλιος Κούλογλου με την ισοπαλία.

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτά δεν τα συγχωρεί» ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα δείχνοντας ουσιαστικά ότι ο κ. Κούλογλου μάλλον με τις παρούσες συνθήκες και σε αυτό το κλίμα πολύ δύσκολα θα επανεκλεγεί στην Ευρωβουλή.
Και το μήνυμα ο κ. Κούλογλου το έχει ήδη λάβει, παρά το ότι έχει να ανταλλάξει μηνύματα πάνω από ένα χρόνο όπως γράφεται και λέγεται. Εξάλλου το τελευταίο μήνυμα που φαίνεται να έλαβε από τον πρόεδρο του κόμματος στο κινητό του ο ευρωβουλευτής και πρώην εκλεκτός του Τσίπρα, ήταν καθ’ ομολογία του στο action24 πέρσι όταν του ζήτησε όταν κάνει την κριτική του, να την κάνει με το θάρρος της υπογραφής του.

Η δήλωση πίστης και μετάνοιας που έστειλε μάλιστα στην Αυγή και επανέλαβε στη βραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του αναδεικνύει το μέγεθος της δυσφορίας και δυσαρέσκειας που προκάλεσε στον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Ο κ Κούλογλου υποχρεώθηκε σε αυτήν την σκληρή αναδίπλωση προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα με την ηγεσία του κόμματος να κρίνει προτιμότερο να τον απαξιώσει πολιτικά και ηθικά παρά να προκληθεί μεγαλύτερη δυσαρέσκεια με την εξώθησή του σε ανεξαρτητοποίηση και ηρωοποίησή του.

«Σ’ όποιον αρέσει. Σ’ όποιον δεν αρέσει, εντάξει, καλό ταξίδι» είπε ο συνάδελφός του ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης θυμίζοντάς του ότι πέρα από πολιτικοί είναι και επαγγελματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ένα χρέος απέναντι στη συλλογική δουλειά που γίνεται στο κόμμα.

Παθογένεια… εσωστρέφειας
Πάντως το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά έχει μάθει μέσα από τις διαφωνίες της να συνθέτει και να λύνει προωθητικά τις διαφορές και τα πολιτικά ζητήματα, δεν φαίνεται να στέκει, ούτε στην ψυχολογία των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφοροποιήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν διαστάσεις χρόνιας παθογένειας.

Στο ζήτημα επικρατεί μια αμηχανία στην Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την προγραμματική συνδιάσκεψη του Καλοκαιριού 53, Τσακαλώτος και λοιπές δυνάμεις και τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιτύχει το μέγιστο βαθμό ομοφωνίας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φυσιογνωμία και τη στόχευση του κόμματος για μετατροπή του σε ένα κόμμα της Αριστεράς με αριστερό λόγο που στοχεύει στη διεύρυνση με προτάσεις ριζοσπαστικού ρεαλισμού.

Μέχρι και στις σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου από τότε έχει επέλθει μια νηνεμία με τους δυο πλέον να πορεύονται με κοινό βηματισμό.

Και η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στο φάουλ Κούλογλου δεν ήταν παρά μερική μόνο κάλυψη στον ευρωβουλευτή στην ιστοσελίδα του οποίου φιλοξενούνται οι απόψεις του πρώην υπουργού οικονομικών διαχρονικά. Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα είπε ο κ. Τσακαλώτος με την αναφορά αυτή να αφορά περισσότερο στην αρχική αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος κάλεσε να τον Κούλογλου να πάει να επιστρέψει στη δημοσιογραφία για να γράφει ελεύθερα ό,τι θέλει.

Ξένο σώμα
«Δεν σας κρύβω ότι αν υπήρχε δυνατότητα να φύγω από την ευρωομάδα αλλά να παραμείνω στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα το εξέταζα σοβαρά. Αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συμφωνώ πολιτικά και ιδεολογικά».

Αυτά δήλωνε ο κ. Κούλογλου ένα χρόνο πριν για το πόθεν έσχες Παπαδημούλη και μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο κ. Κούλογλου παραδεχόταν τότε ότι έχει αποξενωθεί από τους άλλους ευρωβουλευτές του κόμματος και ξεκαθάριζε ότι αν είχε τρόπο να φύγει και να μη διαγραφεί από το ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε ήδη κάνει.
Οι απειλές περί αποχώρησης είχαν ήδη ξεκινήσει από τον περσινό Ιούνιο και τον οδήγησαν στην Αίγινα. Τον είχε καλέσει ο κ. Τσίπρας σε γεύμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να συγκρατεί τον κ. Κούλογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαγράφει κανένα, είναι γνωστή και πάγια η τακτική του υπενθυμίζουν οι συνεργάτες του και όσοι τον γνωρίζουν καλά. Όμως δεν έχει και κανένα πρόβλημα να αφήσει και κάποιον να τραβήξει το δρόμο του αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους.

Από τότε όμως Κούλογλου και Τσίπρας φαίνεται να μην έχουν ξαναμιλήσει. Και μπορεί το θέμα να έκλεισε στην Κουμουνδούρου, αλλά μόνο για την ώρα...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">