Recents in Beach

Μπορούν η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και η Διαφραγματοκήλη να εμφανιστούν στα παιδιά;

 Logo

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η άνοδος των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό. Το άτομο παρουσιάζει το αίσθημα καψίματος στο στομάχι ή ξινή επίγευση. 

Τι μπορεί να την προκαλεί;

Ένα αίτιο είναι η διαφραγματοκήλη, η είσοδος δηλαδή τμήματος του στομάχου μέσα στη θωρακική κοιλότητα μέσω του διαφράγματος, δηλαδή το στομάχι ανεβαίνει από την κοιλιά στον θώρακα. Βέβαια, μπορεί κάποιος να έχει διαγνωσθεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς να έχει διαφραγματοκήλη

Όταν αυτή υφίσταται σε μικρό βαθμό τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα αισθητά. Όσο ,όμως, ο καιρός περνά και συμπτώματα όπως φούσκωμα, κάψιμο, πικρή ή ξινή γεύση στον λαιμό, δυσφορία στο στομάχι ή τον οισοφάγο επιμένουν, τότε χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικό για διάγνωση. 


C:\Users\pgiannouli\Pictures\Παλινδρόμηση.jpg


Πώς προκαλείται;

Τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι σαφή. Κάποια άτομα που έχουν γεννηθεί με μεγαλύτερο διαφραγματικό άνοιγμα από το συνηθισμένο έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Πιο εκτεθειμένα είναι, επίσης, άτομα που είναι υπέρβαρα, έχουν υποστεί τραυματισμό στη συγκεκριμένη περιοχή ή προκαλούν πίεση στην κοιλιά σηκώνοντας βάρη ή παρουσιάζοντας έντονο εμετό ή βήχα. 

Πότε εμφανίζεται;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί.

Μπορεί να εμφανιστούν και σε παιδιά;

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά. Αντιμετωπίζεται με διατροφή, υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες (απόσταση 2-3 ωρών από τη στιγμή του φαγητού μέχρι την ώρα του ύπνου), με την τήρηση φυσιολογικών ορίων βάρους ή την ελαφριά κλίση του κεφαλιού από το υπόλοιπο σώμα την ώρα του ύπνου.

Μπορεί και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να εμφανιστεί στα παιδιά;

Τα συμπτώματά της  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά θεωρούνται φυσιολογικά κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του βρέφους. Αν παρουσιάζονται εντονότερα συμπτώματα και επιμένουν τότε χαρακτηρίζεται ως παλινδρομική νόσος ΓΟΠΝ και καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Ποιες είναι άλλες αιτίες;

Η κακή διατροφή ή συγκεκριμένα φαγητά όπως τα καυτερά, η ντομάτα ή η σοκολάτα, η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, η παχυσαρκία, το κάπνισμα είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» κατά τον Ιπποκράτη.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε σημασία στα σημάδια που δείχνει το σώμα σας και να μην τα αμελείτε, πόσο μάλλον αν πρόκειται για παιδιά.

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό του χώρου για να σας λύσει κάθε απορία για κάθε σχετικό σύμπτωμα.

Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Κ. Γεωργίου.

Μπορείτε να τον βρείτε: Πειραιάς: Τσαμαδού 45 (3ος όροφος), 18532 Πειραιάς & Λεωφόρος Δωδώνης 75 (Πολυϊατρείο Ίαση), 45221, Ιωάννινα

Ιστοσελίδα: gkgeorgiou.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">