Recents in Beach

Κατρούγκαλος: «Δεν αναφέρεται ο EastMed» στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου – θα καταψηφίσουμε

 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία…» με τις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ieidiseis ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταξύ άλλων επειδή για πρώτη φορά δεν υπάρχει καμία αναφορά στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία, βάσει του σκεπτικού που προανέφερα. Στο άρθρο Ι παρ. 1 η Συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα τροποποίησης της με συμφωνία των δύο μερών και αυτό θα διαπραγματευθούμε όταν επανέλθουμε στην εξουσία».
Τα παραπάνω τονίζει ερωτώμενος για τη Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ σημειώνει με νόημα πως «για πρώτη φορά στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου δεν αναφέρεται ο EastMed, αλλά αναφέρονται η Ρωσία και η Κίνα».

«Αλλάζει η αμερικανική θέση για τον εναέριο χώρο μας στα 10 νμ; Θα μας στηρίξει έστω απέναντι στις τουρκικές υπερπτήσεις; Υποστηρίζει το δικαίωμά μας στην επέκταση χωρικών υδάτων, έστω στην Ανατολική Μεσόγειο,χ ωρίς απειλή πολέμου; Αλλάζει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Θα υποστηρίξει έμπρακτα τα δικαιώματα μας για έρευνες στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ; Σε όλα αυτά η απάντηση είναι όχι διότι η αμερικανική θέση δεν αλλάζει μετά τη συμφωνία», επισημαίνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis.

«Το νέο δόγμα του «πιστού και δεδομένου» συνδυάζεται με την υιοθέτηση μιας πολιτικής αναβλητικής διπλωματίας προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο αδύναμη στο να αποτρέψει τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, έχει παραιτηθεί εντελώς από κάθε προσπάθειας ουσιαστικού διαλόγου μαζί της για την αναζήτηση λύσης», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ επιτίθεται και προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει το δόγμα της πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που εξάγει σταθερότητα, επιστρέφοντας στην επικίνδυνη αντίληψη που θεωρεί τη χώρα μας προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο».

Ολόκληρη η συνέντευξη Κατρούγκαλου:

Πώς κρίνετε τη Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις βάσεις;

Η συμφωνία είναι εξόχως ετεροβαρής σε βάρος της πατρίδας μας. Να το πω απλά: οι ΗΠΑ πήραν ό,τι ζητούσαν επί δεκαετίες και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τους έδινε και δεν δεσμεύθηκαν σε καμία στήριξη της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, Περαιτέρω, η εφαρμογή της, σε συνδυασμό με άλλες επιλογές της μας οδηγεί στην ανατροπή του δόγματος πολυδιάστατης, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και τη λογική ότι είμαστε πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας.

Ποιες θεωρείτε ως τις πιο προβληματικές προβλέψεις;

Η πιο προφανής αρνητική διάσταση της συμφωνίας είναι ότι έχει αόριστη χρονική ισχύ, καταργώντας οριστικά τη δυνατότητα ετήσιας (ή οποιασδήποτε άλλης) επανεξέτασης/ανανέωσης. Προβλέπει μεν αρχικά πενταετή διάρκεια, στη συνέχεια όμως εάν κανένα από τα δύο μέρη δεν αποσυρθεί από αυτή, καθίσταται αόριστου χρόνου. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που απεμπολεί αυτό το σημαντικό δικαίωμα της χώρας μας που αφορά τους όρους και την διάρκεια της παρουσίας ξένων δυνάμεων σε έδαφός μας

Από την άλλη, παρά τις παραπλανητικές κυβερνητικές θριαμβολογίες, τίποτα δεν πήρε σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση, πέραν από γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας, που είχαν και στο παρελθόν δοθεί από την αμερικανική πλευρά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική διαρροή, τάχα για πρώτη φορά καταδικάζεται το τουρκικό casusbelli. Παρόλα αυτά, η ίδια ακριβώς (ιδιαίτερα αόριστη) διατύπωση της επιστολής Μπλίνκεν υπάρχει λέξη προς λέξη στο προοίμιο της συμφωνίας του 1990 για τις αμερικανικές βάσεις: «Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες (…) επαναλαμβάνουν την σταθερή απόφαση τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Αλλάζει η αμερικανική θέση για τον εναέριο χώρο μας στα 10 νμ; Θα μας στηρίξει έστω απέναντι στις τουρκικές υπερπτήσεις; Υποστηρίζει το δικαίωμά μας στην επέκταση χωρικών υδάτων, έστω στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς απειλή πολέμου; Αλλάζει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Θα υποστηρίξει έμπρακτα τα δικαιώματα μας για έρευνες στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ; Σε όλα αυτά η απάντηση είναι όχι διότι η αμερικανική θέση δεν αλλάζει μετά τη συμφωνία. Ούτε καν δέχτηκαν οι ΗΠΑ την οικονομική στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας ή την αξιοποίηση στρατοπέδων σε νησιά του Αιγαίου, όπως ζήτησε η χώρα μας. Άρα γιατί αυτές οι τεράστιες ελληνικές παραχωρήσεις; Σημειώνω δε ότι για πρώτη φορά στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου δεν αναφέρεται ο EastMed, αλλά αναφέρονται η Ρωσία και η Κίνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει; Και αν γίνει εκ νέου κυβέρνηση, θα την ανανεώσει ή θα την επαναδιαπραγματευτεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία, βάσει του σκεπτικού που προανέφερα. Στο άρθρο Ι παρ. 1 η Συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα τροποποίησης της με συμφωνία των δύο μερών και αυτό θα διαπραγματευθούμε όταν επανέλθουμε στην εξουσία.

Εκτιμάτε ότι με τις Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας;

Οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με άλλες αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η αποστολή στρατευμάτων στην Σαουδική Αραβία, να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ένα ενδοαραβικό πόλεμο, μια σύρραξη σουνιτών και σιιτών με θύματα μικρά παιδιά. Ή όπως την απόφαση να σταλούν μάχιμες ελληνικές μονάδες στο Σαχέλ. Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει το δόγμα της πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που εξάγει σταθερότητα, επιστρέφοντας στην επικίνδυνη αντίληψη που θεωρεί τη χώρα μας προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε ως θετικό της συμφωνίας ότι παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία”, θέτοντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για μείζονα ανατροπή προσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής, που επεδίωκε πάντα η χώρα μας να αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, την Κίνα και τον αραβικό κόσμο. Ήδη ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα σχολίασε τη συμφωνία θεωρώντας ότι «το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πολιτική «εσφαλμένη» και «κοντόφθαλμη», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιθετικές και μη φιλικές κινήσεις»

Η χώρα, πάντως, δείχνει να εγκαταλείπει τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων για την Τουρκία, ρίχνοντας το βάρος στους εξοπλισμούς. Πώς την κρίνετε πολιτικά;

Το νέο δόγμα του «πιστού και δεδομένου» συνδυάζεται με την υιοθέτηση μιας πολιτικής αναβλητικής διπλωματίας προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο αδύναμη στο να αποτρέψει τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, έχει παραιτηθεί εντελώς από κάθε προσπάθειας ουσιαστικού διαλόγου μαζί της για την αναζήτηση λύσης. Η πατρίδα μας θα έπρεπε να επιδιώκει – πάντα με κόκκινες γραμμές και χωρίς αφέλεια- την ενεργή προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς. Πρόσφατα ζητήσαμε, χωρίς ανταπόκριση, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της Προεδρίας Μπάιντεν για να υπάρξει πίεση στην Τουρκία προκειμένου να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, διασυνδέοντας παράλληλα την αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης με ΕΕ με τη δέσμευση της για προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Αν είχε πιεστεί η Τουρκία και είχαμε έναν πιο ουσιαστικό διάλογο πχ για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τώρα θα είχαμε ενδεχομένως προϋποθέσεις για ύφεση.

Μετά το «ήπιο καλοκαίρι» πώς εκτιμάτε ότι θα είναι ο χειμώνας με την Τουρκία;

Είχαμε επικρίνει την επιλογή Μητσοτάκη να θέσει τον πήχη χαμηλά, απλώς επιζητώντας ένα ήρεμο καλοκαίρι, ως μυωπική απόφαση. Ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στρατηγική, εάν δεν δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο, θα επιστρέψει αργά ή γρήγορα στη γνωστή επιθετική της τακτική. Και θα χρησιμοποιεί την ύπαρξη του υφιστάμενου προσχηματικού διαλόγου για δικό της όφελος στη διεθνή κοινότητα, εμφανιζόμενη ως διαλλακτική δύναμη.

Η κυβέρνηση, πάντως, σας κατηγορεί ότι με την καταψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία βάλατε τέλος στην εθνική συναίνεση και συνεννόηση, ενώ κάποια στελέχη της σας κατηγορούν και για μειωμένα πατριωτικά χαρακτηριστικά…

Αντιθέτως, αποδείξαμε έμπρακτα ότι δεν ακολουθούμε στο ελάχιστο την τακτική της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετούμαστε στα εθνικά θέματα με κομματικά κριτήρια. Όχι μόνον δεν την ακολουθήσαμε στην άκρατη δημαγωγία που επέδειξε την περίοδο των Πρεσπών με το να μην ψηφίζουμε κατά σε συμφωνίες που έχουν θετικά στοιχεία, αλλά υπερψηφίσαμε και όσες συμφωνίες θεωρούσαμε ότι προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας, όπως, π.χ. την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία ή τη σύμβαση του East Med. Ζητήσαμε επανειλημμένα τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, χωρίς αποτέλεσμα. Θυμίζω ότι αντίστοιχη συνάντηση Αρχηγών είχε γίνει τον Μάρτιο 2016 πριν πάει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σμύρνη, εν μέσω προσφυγικής κρίσης. Ως πατριωτική δύναμη τοποθετούμαστε και τώρα, απέναντι σε μία συμφωνία που δεν κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα και μας εμπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">