Recents in Beach

To Πρώτο Τζεμ Εβί (Ευκτήριος Οίκος) των Αλεβιτών στο Μεγάλο Δέρειο! Ιστορικό Γεγονός Ανεξιθρησκείας



 ΖΑΓΑΛΙΣΑ Η παλαιότερη Πομακική εφημερίδα, από το 1997  Έκδοση Κέντρου Πομακικών Ερευνών 

Είναι το πρώτο αναγνωρισμένο Τζεμ Εβί (σε χώρο εκτός τεκέ) στην Ελλάδα. Πρόκειται για το χώρο προσευχής των Αλεβιτών του ορεινού χωριού ΜέγαΔέρειο στο νομό Έβρου, στα σύνορα με το Νομό Ροδόπης. 

  Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα συνολικής έκτασης 186 τ.μ, εκ των οποίων τα 95 τ.μ. είναι αποκλειστικά χώρος προσευχής και τα υπόλοιπα βοηθητικοί χώροι.   Χτίστηκε με συγκινητικές δωρεές των Αλεβιτών κατοίκων της περιοχής. Ακόμα και φτωχοί άνθρωποι έδωσαν χρήματα που τα είχαν μεγάλη ανάγκη.   Οι Αλεβίτες είναι περήφανοι και χαρούμενοι για τη μεγάλη επιτυχία. 

  Οι ρίζες των προσπαθειών για την αναγνώριση των Αλεβιτών στη Θράκη, φθάνουν τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, όταν ένας ήρωας του αγώνα, ο συχωρεμένος Νουρή Πιρελί από το Μέγα Δέρειο, έδωσε μεγάλες μάχες.

Για την προσφορά του είχαμε γράψει σε με ρατσιστικές πολιτικές. παλαιότερο τεύχος της ΖΑΓΑΛΙΣΑ. 

Δυστυχώς, μόνο από ψηλά μπορεί να δει τη δικαίωση του αγώνα του.

  Σημειώνουμε ότι οι Αλεβίτες στερούνταν χώρου προσευχής, αφού ο χώρος που διέθεταν στο τζαμί της Ρούσας, υφαρπάχθηκε από τους σουνίτες. Για τις ανάγκες προσευχής χρησιμοποιούσαν περιστασιακούς χώρους ή ακόμα και σπίτιαΑλεβιτών. Η επίσημη αναγνώριση, έδωσε επιτέλους λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της αλεβιτικής κοινότητας στην ελληνική Θράκη. 

  Ευχαριστίες οφείλονται και στον υφυπουργό παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, διότι η επίσημη αναγνώριση έγινε από το υπουργείο του. Ο ίδιος βρέθηκε στο Τζεμ Εβί τον Απρίλιο του 2021 και συνομίλησε με Αλεβίτες της περιοχής.  

  Η κίνηση αυτή είναι πράξη ανεξιθρησκείας, σεβασμού της κάθε ιδιαιτερότητας και σίγουρα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της μειονότητας, οι πολιτικοί της οποίας θα έπρεπε να είναι χαρούμενοι και όχι να ταυτίζονται

ΔΕΙΤΕ το περιοδικό ΖΑΓΑΛΙΣΑ ΕΔΩ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">