Η έρευνα της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση. Δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο μέσον της θητείας του, στο σημείο που όλοι οι πρωθυπουργοί μετράνε το κλίμα και ζυγίζουν τις επιλογές του. Η πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας δε, έχει επιβεβαιώσει πολλάκις, ειδικά μετά την περίοδο 2000-2004 και την κυβέρνηση Σημίτη, ότι κανείς άλλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την τετραετία.
Ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν περάσει προ πολλού την περίοδο του “μέλιτος” αλλά και τη φάση της ανοχής αφενός λόγω της πανδημίας, την περασμένη χρονιά, αλλά και έπειτα και από τους ανεπιτυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης -όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η εικόνα που παρατηρείται στις ερωτήσεις που αφορούν τόσο τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών την περίοδο των αυστηρών λοκντάουν.
Όπως αποτυπώνεται στα ευρήματα της δημοσκόπησης, η δυσαρέσκεια τόσο για τους επιμέρους χειρισμούς στα μεγάλα μέτωπα (υγεία, οικονομία, πυρκαγιές, άνοιγμα σχολείων κ.λπ.) όσο και για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής εντείνεται και παγιώνεται. Οι απαντήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα στο ερώτημα “πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο της κυβέρνησης γενικά” δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Μόλις το 34% δηλώνει ικανοποιημένο (27% αρκετά, 7% πολύ), ενώ το 66% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του (37% καθόλου ικανοποιημένοι, 29% λίγο ικανοποιημένοι).
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης για την πορεία της χώρας. Το 56% απαντά πως κινείται σε αρνητική κατεύθυνση, ενώ το 35% σε θετική. Αν δούμε αυτά τα ποσοστά συγκριτικά με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ, διαπιστώνεται μια ελεύθερη πτώση στους σχετικούς δείκτες, που αποτυπώνουν εν πολλοίς την αισιοδοξία αλλά και την εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τις υποσχέσεις και το σχέδιο. Βλέπουμε μάλιστα ότι τον Ιούνιο οι αρνητικές με τις θετικές γνώμες ήταν περίπου ισόπαλες (48% αρνητικές, 44% θετικές), με την ψαλίδα να ανοίγει μέσα σε τρεις μήνες.
Τα δεδομένα που ορίζουν το περιβάλλον όπου διεξάγεται η έρευνα είναι τα εξής: Η πανδημία, που συνεχίζει να μαίνεται για ενάμιση και πλέον χρόνο. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που έπιασε την κυβέρνηση απροετοίμαστη. Υπάρχει όλη η -δραματική για πολίτες, γιατρούς – νοσηλευτές και επαγγελματίες- εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, υπάρχει το εμβόλιο, ενώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αδράνειας και έκπληξης. Το κυριότερο όμως που διαμορφώνει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος του Κ. Μητσοτάκη είναι οι πυρκαγιές του Αυγούστου και η κυβερνητική διαχείριση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα να διορθώσει την εικόνα με τον ανασχηματισμό. Λαμβάνοντας υπόψη το κύμα ακρίβειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τουλάχιστον ώς τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύσκολα θα στοιχημάτιζε κανείς πως η κατάσταση θα μεταβληθεί προς το καλύτερο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να δείξει και να πείσει πως διαμορφώνονται συνθήκες πολιτικής αλλαγής. Το κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αφενός να δημιουργήσει ρεύμα ανατροπής, αφετέρου να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα δημιουργήσει όρους συστράτευσης και νίκης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ΔΕΘ μετατρέπεται σε έναν πρώτο κομβικό σταθμό αυτής της πορείας.
Πηγή: ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
libre.gr
0 Σχόλια