Recents in Beach

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι σκιές του παρελθόντος μουτζουρώνουν την επανεκκίνηση...


 Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στις θέσεις της πρώτης σειράς στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο παρακάθονταν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κατά την είσοδο για την εναρκτήρια ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε και τους χαιρέτισε έναν-έναν, θερμά, αγκαλιάζοντας ακόμη και κάποιους. Δεν... πέρασε απαρατήρητο όμως το στιγμιότυπο με τον πρόεδρο του κόμματος σχεδόν να προσπερνά τον Ανδρέα Λοβέρδο, αρκούμενος σε μια τυπική χειρονομία.



Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί ευθύς εξαρχής, από την ανάληψη της ηγεσίας, να εμφανιστεί προσωπικά ως το νέο που δεν έχει καμία σχέση με τα αρνητικά που συνοδεύουν το παρελθόν του κόμματος. Έτσι, όταν η συζήτηση πηγαίνει στα παλιά που κάθε νέος αρχηγός θα ήθελε να σβηστούν, μιλά πάντα σε πρώτο ενικό διαχωρίζοντας εαυτόν. Κατ’ επέκταση, στο πλαίσιο του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης, προσπαθεί να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σαν κάτι που ξεκινά από ένα σημείο μηδέν. Άλλωστε ο ίδιος επισημαίνει διαρκώς ότι στο παρελθόν συμπεριφορές και λάθος αποφάσεις ή πολιτικές πλήγωσαν κόσμο του κόμματος, ώστε σ’ αυτή τη βάση να απευθύνει κάλεσμα στους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία 2012-2022. 

Η περίπτωση των τελευταίων εξελίξεων, με το χαμένο στη μετάφραση όνομα του Ανδ. Λοβέρδου από το έγγραφο του FBI, και η διαρκής ανάσυρση της υπόθεσης Novartis θυμίζει ότι οι όποιες προσπάθειες ανασυγκρότησης ενός κόμματος αφενός δεν μπορεί να συντελεστούν ως διά μαγείας μέσα σε έξι μήνες, όταν έχουν προηγηθεί 12 πολύ δύσκολα χρόνια, αφετέρου δεν ξεκινούν ποτέ με ένα λευκό χαρτί.

Εν προκειμένω το παρελθόν επανέρχεται ως εμπόδιο με διάφορες μορφές απέναντι στη θεμιτή προσπάθεια κάθε νέου αρχηγού να αυξήσει τις δυνάμεις του. Ωστόσο, όταν αυτά τα στοιχεία συνοδεύονται από μια σφοδρή επίθεση ηθικοπλαστικού χαρακτήρα, όχι πρωτίστως απέναντι σε ένα κόμμα όπως η Ν.Δ., αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι αντιφάσεις που εγείρονται είναι αυτονόητες. 

Εκκρεμότητες Λοβέρδου και αμηχανία


Ο Ανδ. Λοβέρδος προχώρησε από την Πέμπτη σε διάφορες παρεμβάσεις υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Μετά από 24 ώρες η Χαρ. Τρικούπη, με έκδηλη αμηχανία, προχώρησε σε μια αρκετά προσεκτική ανακοίνωση. Αφενός ανέφερε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τη Δικαιοσύνη, τη «μόνη αρμόδια να συνεχίσει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis», ότι «οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν» και ότι «δεν ανεχόμαστε καμία σκιά». Αφετέρου, ζήτησε από το ΥΠΕΞ «να απαντήσει ξεκάθαρα για τη φερόμενη παραποίηση ενός εγγράφου, το οποίο, όμως, έχει ήδη από διετίας κατατεθεί και αξιολογηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, στην ακριβή του μορφή, κανονικά μεταφρασμένο, χωρίς να παραλείπεται τίποτα».

Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης: Εσκεμμένη παραπληροφόρηση για τα χρέη

Άλλο ζήτημα που επανέρχεται διαρκώς αφορά στα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης απαντά ότι απ' όταν ανέλαβε γραμματέας και έπειτα το κόμμα δεν πήρε ποτέ ξανά νέο δάνειο και ότι πλέον έχει γίνει οριστική ρύθμιση. Κάπου εκεί κλείνει πάντα την κουβέντα, για να πετάξει στη συνέχεια την μπάλα στην εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος δεν έχει κανένα χρέος- δείχνοντας τους πρώην γραμματείς Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Ραγκούση.


Απαντώντας στη σχετική δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για «εσκεμμένη παραπληροφόρηση και στοχοποίηση, καθώς γνωρίζει πολύ καλά, αφού διετέλεσε και ο ίδιος γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης με τον κ. Σαμαρά, ότι οι γραμματείς του κόμματος δεν είχαν αρμοδιότητα, υπογραφή και ευθύνη για τα οικονομικά και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ». Σημείωσε δε ότι «γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου δεν εκλήθησαν ως μάρτυρες στη σχετική δικαστική έρευνα».

Αυτές τις δυο «αναντίλεκτες» αλήθειες επισήμανε και ο Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας «πραγματικά θλιβερό γεγονός να ψεύδεται δημοσίως και ενσυνείδητα ο πρόεδρος ενός κόμματος» και σχολιάζοντας πως «αντί να καταπιάνεται διαρκώς με το παρελθόν διαστρεβλώνοντάς το, μήπως ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει ότι έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να πάρει δημοσίως θέση για τις συγκλονιστικές καταγγελίες για την παραποίηση επίσημου εγγράφου του FBI σχετικά με το σκάνδαλο Νοβάρτις;».

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «οι συνεχιζόμενες αυτές ψευδείς και μάλιστα επιλεκτικές αναφορές προφανώς υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες απαξίωσης των στελεχών που διαφώνησαν και αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, αναβίωσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου πέρα και έξω από την αγωνία και τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, τα κοινωνικά αδιέξοδα και την προσδοκία της κοινωνικής πλειοψηφίας για πολιτική αλλαγή και μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση».

 Σήμερα το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, ερώτημα οι ισορροπίες

Οι ισορροπίες και η ανανέωση στα πρόσωπα που καταγράφηκαν στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να αποτυπωθούν στη σημερινή πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, το 38μελές όργανο που θα λαμβάνει τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη άφηναν να εννοηθεί ότι θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις ανάλογα και με τη δύναμη που κατέγραψαν στην Κ.Ε., όπου -υπενθυμίζεται- το στρατόπεδο της «μειοψηφίας» με τη μεγαλύτερη διείσδυση αποδείχθηκε το «παπανδρεϊκό», που σε μια σύμπραξη με τα στελέχη που πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά είχε ως αποτέλεσμα ο απερχόμενος γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης να κατακτήσει τη 2η θέση και πρωτοκλασάτοι «παπανδρεϊκοί» να βρίσκονται ψηλά. Θα εκλεγούν 31 μέλη, ενώ τα υπόλοιπα 7 θα συμμετέχουν ex officio: ο πρόεδρος, ο γραμματέας, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μ. Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο. Ευ. Λιακούλη, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο γενικός διευθυντής Ν. Σαλαγιάννης και ο επικεφαλής της αυτοοργάνωσης Απ. Πάνας. Νέος γραμματέας θα είναι ο Ανδ. Σπυρόπουλος, ενώ είναι δεδομένο ότι στο όργανο θα συμμετέχει και ο πρώην γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης, επίσης εκ των στενότερων συνεργατών του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και ο Κ. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Ανδρουλάκη θα συμπεριλαμβάνει και τους πρώην αντιπάλους του για την ηγεσία Χ. Καστανίδη, Ανδ. Λοβέρδο, Π. Χρηστίδη (6η θέση στην Κ.Ε.).  Όσον αφορά τους «παπανδρεϊκούς», αναμένεται να προταθούν μεταξύ άλλων οι Μ. Καρχιμάκης (7η θέση στην Κ.Ε.), Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής,  Έ. Χαλάτση. Ερώτημα παρέμενε μεταξύ άλλων το πόσοι από την πλευρά Λοβέρδου θα συμπεριληφθούν στο Όργανο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτοπροτάσεων.

Νίκος Λιονάκης

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">