Recents in Beach

Θετική η επίδραση της άσκησης στις χρόνιες παθήσεις, διαπίστωσε η ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αλεξ/πολη, σε συνέργεια 4 συλλόγων

 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα “Χρόνιες Παθήσεις και Άσκηση – Από την Θεωρία στην Πράξη”, με πρωτοβουλία του αθλητικού συλλόγου «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» & συνδιοργανωτές τους Συλλόγους: – Καρκινοπαθών «ΣυνεχίΖΩ»– Διαβητικών Ν. Έβρου (ΣΥΔΝΕ). – Προσωπικού και φίλων Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΔΠΘ, «ΓΑΛΗΝΟΣ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Απόστολος Σπάσης, PhD Κλινικός Εργοφυσιολόγος, από την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) ΔΠΘ και συντονιστής ο Δημήτριος Στάκος, Καθηγητής Καρδιολογίας, από το Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ.
Την εκδήλωση τίμησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Έβρου Χρήστος Χατζηπαπάς, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή κ.Κελέτση, Γιώργος Μιχελής, εκπρόσωπος του στρατηγού της ΧΙΙ Μεραρχίας και πολλοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής.
H Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της ΠΕ Έβρου.


Οι 4 πρόεδροι των συλλόγων (Μαρία Σχοινά, Τασούλα Σπυρίδου, Κρυσταλία Αρμενάκη και Κατερίνα Μαυρομμάτη) προλόγισαν την εκδήλωση, τονίζοντας την σημαντικότητα του θέματος της ημερίδας και δίνοντας το στόχο της οργανωμένης άσκησης για χρόνια πάσχοντες στην Αλεξ/πολη.
Ήταν μια μοναδική παρουσίαση και η πρώτη στο είδος της από έναν ειδικό επιστήμονα για τα οφέλη της δομημένης άσκησης τόσο για πρόληψη όσο και για αποκατάσταση και θεραπεία ασθενών (διαβήτης ,καρκίνος και καρδιοπάθειες ) προβάλλοντας τα αποτελέσματα του εργαστηρίου εργοφυσιολογίας του (ΤΕΦΑΑ ) ΔΠΘ.


Ο κλινικός εργοφυσιολόγος Απόστολος Σπάσης, τόνισε ότι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και ιδιαίτερα η εξάλειψη της υποκινητικότητας (physical inactivity), αποτελεί το σημαντικότερο ανεξάρτητο παράγοντα για την πρόληψη και αποκατάσταση όλων των χρόνιων καρδιο-μεταβολικών (Καρκίνος, Διαβήτης, Καρδιαγγειακά νοσήματα) παθήσεων. Εστίασε στην παθοφυσιολογία των καρδιο-μεταβολικών νοσημάτων και στην ύπαρξη συστημικής χαμηλής έντασης φλεγμονή στο σώμα χαρακτηρίζοντας την άσκηση ως το «καλύτερο φυσικό φάρμακο» με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αρχικής αξιολόγησης, μέσω δοκιμασίας κοπώσεως (stress test), για κάθε ασθενή που ξεκινά να συμμετέχει συστηματικά σε ένα πρόγραμμα καρδιο-μεταβολικής αποκατάστασης. Τόνισε ότι ο κάθε εκπαιδευτής (ειδικός επιστήμονας της άσκησης) οφείλει να αξιολογεί και να καταγράφει την αιμοδυναμική (καρδιακή συχνότητα, αρτηριακή πίεση) και μεταβολική (επίπεδα σακχάρου) ανταπόκριση σε κάθε ασθενή κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας άσκησης (προπόνησης).
Χαρακτήρισε τη σωματική δύναμη (strength) ως το σημαντικότερο δείκτη για την απώτερη έκβαση της υγείας του κάθε ασθενούς και την αναγκαιότητα να εκτελείτε τουλάχιστον 2 (δύο) φορές την εβδομάδα άσκηση με αντιστάσεις (πχ. με το βάρος του σώματος, λάστιχα, βάρη, ελεύθερα ή μηχανικά βάρη).


Κάθε πάθηση εμφανίζει ιδιαιτερότητες, συγκεκριμένα για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τόνισε τις φάσεις αποκατάστασης (οξεία, επανάκτησης, διατήρησης/διά βίου) και την ροοδευτικότητα όσον αφορά την ένταση, διάρκεια και την συχνότητα εκτέλεσης της άσκησης.
Για το Σακχαρώδη Διαβήτη δόθηκαν γενικές οδηγίες για τον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο (ΣΔ τύπου 1 & 2) και την αποφυγή υπογλυκαιμιών (ΣΔ τύπου 1) κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Τέλος, όσον αφορά, τους Ογκολογικούς ασθενείς παρατήρησε ότι βιβλιογραφικά η σύγχρονη έρευνα για τον «καρκίνο» κινείται στην εφαρμογή πρωτοκόλλων άσκησης κατά τη διάρκεια των κύριων μορφών θεραπείας (πριν το χειρουργείο, παράλληλα με την ακτινοθεραπεία/χημειοθεραπεία).
Κάθε 1€ που επενδύεται στην άσκηση και τη φυσική αγωγή έχει υψηλή απόδοση
και ισοδυναμεί με επένδυση 3€ στην υγεία!
Η άσκηση είναι φάρμακο: «Exercise is better than Medicine»
Παράλληλα ανακοινώθηκε η πρόθεση λειτουργίας τμήματος δομημένης άσκησης για τους παραπάνω ασθενείς με εξειδικευμένο για αυτό γυμναστή με πρωτοβουλία του Δρομέα Θράκης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">