Recents in Beach

Πυρηνική απειλή στη Θράκη! - Ο Ερντογάν με τη βοήθεια της Κίνας θα στήσει ατομικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας


 Η επιλογή της Θράκης από την Αγκυρα για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ούτε τυχαία ούτε καθοδηγείται αθώα από τις ενεργειακές ελλείψεις της Τουρκίας και τον χάρτη της ενεργειακής ζήτησης.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Η Τουρκία «διψάει» για ενέργεια, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης, όπως προκύπτουν από τους ηγεμονικούς σχεδιασμούς της στο εγγύτατο μέλλον να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη, απαιτούν πρώτα από όλα ενεργειακή επάρκεια. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι από τα τρία σημεία που έχουν επιλεγεί να φιλοξενήσουν τις πυρηνικές υποδομές της Τουρκίας τα δύο εφάπτονται στις οριογραμμές με τον Ελληνισμό. Το Ακουγιού στις νότιες ακτές της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, και το Κιρκαρελί στη Θράκη, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά τη στρατιωτική και διπλωματική περικύκλωση του ελληνικού χώρου, την οποία μεθοδεύει αργά, σταθερά και με επιτυχία, η Τουρκία εφαρμόζει, όχι τυχαία, επί του πεδίου και την πυρηνική περικύκλωση της χώρας.

Και αν η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου έχει ανατεθεί στη Μόσχα, ερεθίζοντας σε ένα ακόμα επίπεδο τα αντιρωσικά ανακλαστικά της Δύσης, η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Κιρκαρελί προορίζεται να δοθεί στο Πεκίνο, εκτινάσσοντας για μία ακόμα φορά τη δυτική καχυποψία στα ύψη. Ρωσία και Κίνα αποτελούν στον έναν ή τον άλλον βαθμό για τα κυβερνώντα συστήματα των ΗΠΑ (Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικάνοι) το μείζον, γεωπολιτικά, ανταγωνιστικό δίπολο της Ουάσινγκτον, και η Αγκυρα παίζει το παιχνίδι της στα… όρια αντοχής του δυτικού συστήματος ασφάλειας.

Η τοποθεσία στην Ανατολική Θράκη όπου η Τουρκία θα στήσει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Αγκυρα βρίσκεται κοντά σε οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Κίνα για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Κιρκαρελί στην Ανατολική Θράκη, μετά το Ακουγιού, μια ανάσα από την Κύπρο, και του έτερου εργοστασίου στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ θριαμβικά αναφέρονται συχνά στο φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που αναπτύσσει με την ανοχή της Δύσης και το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί -σε όχι ιδιαίτερα μακρινό ορίζοντα- στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Η λυκοφιλία με το Ιράν για το ποιος θα έχει τον ηγεμονικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο δεν αφήνειμπεριθώρια στην Αγκυρα να μην επιδιώξειμ ανάλογη πορεία, αντίστοιχη με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο ανταγωνισμός Αγκυρας – Τεχεράνης έγινε πρόσφατα ιδιαίτερα έκδηλος με την απρόσμενα ακραία επιθετική τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, η Αγκυρα ούτε μπορεί να εισβάλει ούτε καν μπορεί να το σκεφτεί, χωρίς να αντιληφθεί ποια θα είναι η συνέχεια. Και όμως, ο Ερντογάν το είπε…

Η εξέλιξη με την ανάθεση της κατασκευής στην Κίνα πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εφαρμογή κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεργασία με τη Μόσχα. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις υποφέρουν από τα μέτρα που επιβλήθηκαν και από τις ποινές της Ουάσινγκτον, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις προς αυτήν κυρώσεις, και επομένως βοηθώντας τη Μόσχα στον αντιδυτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Στο περιβάλλον αυτό, η Αθήνα βοηθά βλακωδώς την εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης – Τουρκίας. Ακόμη και η απόφαση για τα F-16, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέδεσε με το οριστικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατέστη δυνατή με την «ευγενική» μεσολάβηση της Αθήνας. Η απάντηση ήρθε λίγους μήνες αργότερα, στην Κάσο. Και όποιος καταλαβαίνει μπορεί να αντιληφθεί την παιδαριώδη συγκρότηση της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Αγκυρα αυξάνει την… τάση στο επεκτατικό δόγμα της

Σύµφωνα µε τουρκικά δηµοσιεύµατα, οι συνοµιλίες Αγκυρας – Πεκίνου, προκειµένου να κατασκευαστεί ο τρίτος πυρηνικός σταθµός στη χώρα, στην Ανατολική Θράκη, έχουν σηµειώσει µεγάλη πρόοδο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις µε τη Ρωσία για την κατασκευή ενός ακόµα πυρηνικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τοποθεσία που δεν έχει αποκαλυφθεί.

«Εχουµε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιµο σηµείο στις συζητήσεις µας µε την Κίνα, πρέπει να τις οριστικοποιήσουµε» ανέφερε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σηµειώνοντας ότι ανώτεροι αξιωµατούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έχουν επισκεφθεί δεκάδες φορές την περιοχή στην Ανατολική Θράκη και κατόπτευσαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή, γράφει ο τουρκικός Τύπος. «∆εν νοµίζω ότι έχουµε µεγάλες διαφορές. Μπορούµε να συνάψουµε σύντοµα συµφωνία για το πρόγραµµα πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Το λεγόµενο «πρόγραµµα πυρηνικής ενέργειας» δεν είναι τίποτε άλλο από το πρώτο βήµα για τον µετασχηµατισµό του σε πυρηνική αιχµή του τουρκικού επεκτατικού δόγµατος.

Στην Ανατολική Θράκη βρέθηκαν πρόσφατα για να επιθεωρήσουν την περιοχή κορυφαίοι αξιωµατούχοι του κινεζικού εθνικού φορέα ενέργειας National Energy Administration σε συνεργασία µε την εταιρία State Power Investment Corporation.

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη τον πρώτο πυρηνικό σταθµό της χώρας στο Ακουγιου, στη νότια επαρχία της Μερσίνης. Ο σταθµός, που θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, όταν ολοκληρωθεί θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 4,800MW και η ετήσια παραγωγή του θα καλύπτει το 10% της εθνικής κατανάλωσης. Παράλληλα, η Αγκυρα προωθεί και το πρόγραµµα για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) της χώρας. Σχεδιάζει να εξασφαλίσει έως το 2035 42.000MW από ηλιακή, 18.000MW από αιολική και 5.000MW από υπεράκτιους αιολικούς σταθµούς.

Σύµφωνα µε στοιχεία που έχουν δηµοσιοποιηθεί, το 55% των τουρκικών δυνατοτήτων προέρχεται από ΑΠΕ και η χώρα φιλοδοξεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 65% έως το 2035. Ο «αιώνας της Τουρκίας», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Τ. Ερντογάν, είναι εδώ και στον πυρηνικό τοµέα. Και είναι πολύ επικίνδυνος για τη χώρα µας. Οταν αυτό συµβεί (που θα συµβεί…), η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα περιθώριο άσκησης εθνικής κυριαρχίας, όπως την εννοεί το πολιτικό σύστηµα της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">