Με την ολοκλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, παρατίθεται συνοπτικός απολογισμός των 15 σημαντικότερων δράσεων και παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι οποίες καθόρισαν την πορεία του πρώτου αυτού έτους, αναδεικνύοντας τις πρωταρχικές προτεραιότητες και σκιαγραφώντας το όραμα και τη στρατηγική κατεύθυνση για το μέλλον. Μέσα από πλήθος επιχειρησιακών και τεχνολογικών προκλήσεων, η διοίκηση και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εργάστηκαν με συνέπεια και προσανατολισμό στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που είχαν τεθεί. Η χρονιά σηματοδοτήθηκε από αξιοσημείωτη αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά 8%, στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της ΥΠΑ, και κατά 7,6% στον αριθμό των εξυπηρετούμενων πτήσεων, σε σύγκριση με το 2023. Οργάνωση
Προσωπικό
Αεροναυτιλία
Ταυτόχρονα, η ΥΠΑ υιοθετεί νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική μέσω της επιλογής πρόσθετης συνδρομητικής υπηρεσίας, η οποία θα καλύπτει «αυτόματα» τις συνεχείς αναβαθμίσεις του συστήματος, αντί της «άπαξ» προμήθειας, ώστε να αποφευχθούν οι παθογένειες και καθυστερήσεις του παρελθόντος, συνυφασμένες με μακροσκελείς και ατελέσφορες διαδικασίες αναβαθμίσεων. Εφόσον αποφανθούν θετικά η ΕΑΔΗΣΥ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται να αρχίσει η εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων εντός του έτους, και να τεθούν σταδιακά σε πλήρη λειτουργία εντός 36 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης, με ταυτόχρονη υποστήριξη του υπάρχοντος συστήματος DPS από την κατασκευάστρια εταιρία.
Πέραν των ανωτέρω, η υλοποίηση του δεύτερου σταδίου εκπόνησης Διαδικασιών PBN και η αναδιοργάνωση της Τερματικής Περιοχής Αθηνών εξελίσσεται απρόσκοπτα, βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων SMR/A-SMGCS/MLat στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Αεροδρόμια
Η συνολική αυτή προσέγγιση αναμένεται να βελτιώσει σταδιακά την εικόνα των κρατικών αερολιμένων, οι οποίοι διαχρονικά αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργικότητας και πλημμελούς συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, κ. Γιώργος Σαουνάτσος, σημείωσε: «Τον τελευταίο χρόνο τέθηκαν οι βάσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό ενός οργανισμού αιχμής, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εθνική οικονομία και κυριαρχία. Με ρυθμούς αλλαγών πρωτοφανείς για την Υπηρεσία, προχωρούμε συστηματικά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Η προσπάθεια για την ανάταξη της Υπηρεσίας είναι αδιάκοπη με στόχο τη σταδιακή επαναφορά της στην πλήρη κανονικότητα έως το 2027, την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της, τη βελτίωση της λειτουργίας της, και την καταξίωσή της μέσα από την καλλιέργεια μιας συνεργατικής και πελατοκεντρικής κουλτούρας. Αυτό αξίζει στην Υπηρεσία αλλά και στη Χώρα μας».
Γραφείο Τύπου ΥΠΑ |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημειώσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ 1): Τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του πίνακα (1), αφορούν τα 24 αεροδρόμια που παρέχει υπηρεσίες επιβατικής κίνησης και υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας ασκεί κυρίως η ΥΠΑ (Ηράκλειο, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Λήμνος, Αστυπάλαια, Ιωάννινα, Χίος, Κοζάνη, Καστοριά, Κάρπαθος, Κύθηρα, Μήλος, Σκύρος, Νέα Αγχίαλος, Πάρος, Σύρος, Άραξος, Νάξος, Κάλυμνος, Ικαρία, Καστελόριζο, Κάσος, Λέρος, Σητεία). Το σύνολο επιβατικής κίνησης (αναχωρήσεις και αφίξεις) αφορά επιβάτες πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού. Σημειώσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ 2): Τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του πίνακα (2) αφορούν το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας που διεξάγονται εμπορικές πτήσεις και συγκεκριμένα 39 αεροδρόμια (ΔΑΑ, 24 ΥΠΑ, 14 FRAPORT GREECE). Το σύνολο πτήσεων (προσγειώσεις και απογειώσεις) αφορά πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Το σύνολο επιβατικής κίνησης (αναχωρήσεις και αφίξεις) αφορά επιβάτες πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού. Γραφείο Τύπου ΥΠΑ |
0 Σχόλια