Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΑΪΛΑ
Τρόμος στο Μαξίμου για την Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή και την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή. Είναι δε τόσο εμφανής η αναστάτωση, το άγχος και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις που οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, να ζητήσει και από την αντιπολίτευση να ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ.
Εάν κάποιος θελήσει να ψάξει λίγο παραπάνω την υπόθεση διαπιστώνει ότι το χειρότερο για το Μαξίμου είναι ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, για την ώρα τουλάχιστον, δεν ανοίγει τα χαρτιά του και κυρίως δεν κάνει μια δημόσια δήλωση για να «διευκολύνει» τον κ. Μητσοτάκη και το Μαξίμου ώστε να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα έστω και με 151 ψήφους για σύσταση της Προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού σε βαθμό πλημμελήματος.
Αν και η κυβέρνηση διατύπωσε το κατηγορητήριο εναντίον του με όσο πιο «μαλακό» τρόπο μπορούσε -πλημμέλημα και αυτό με σχετικά αδύναμη νομική βάση με μόνο κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Μεταφορών-, για παράβαση καθήκοντος, ο κ. Καραμανλής για την ώρα δεν δείχνει να κάνει το «χατίρι» στο Μαξίμου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες τις τελευταίες τουλάχιστον 48 ώρες, όλοι οι «μεσολαβητές» μεταξύ Μαξίμου και Καραμανλή, αλλά και αρκετοί παράγοντες της Ν.Δ., έκαναν μπαράζ τηλεφωνημάτων στον πρώην υπουργό Μεταφορών για να κάνει δημόσια δήλωση ότι συμφωνεί κατ’ αρχάς για τη σύσταση Προανακριτικής και στη συνέχεια να ακολουθηθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς η Προανακριτική να λειτουργήσει.
Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε τον πανικό και το άγχος του Μαξίμου, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι διστακτικοί έως και αρνητικοί για παραπομπή του Κώστα Καραμανλή ακόμα και για πλημμέλημα. Και αυτό γιατί ο Κώστας Καραμανλής έχει βαρύ όνομα και γιατί δεν μπορεί μόνο αυτός να γίνει «Ιφιγένεια» για να φύγουν οι όποιες ευθύνες από το Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη.
Στα «δύο» η Κ.Ο.
Οι τριβές μεταξύ μητσοτακικών και καραμανλικών για το όλο θέμα ήταν έντονες τους τελευταίους μήνες. Το βαρύ κλίμα και ο προβληματισμός που υπάρχουν σε πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. και σε υπουργούς για το αν η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη που αφορά στον Κώστα Καραμανλή θα υπερψηφιστεί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος εντάθηκε από την τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και ανέφερε πως εκτιμά ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα βρει στήριξη από το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, απηύθυνε παραλλήλως κάλεσμα (πολλοί μιλούν για πίεση) στους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός από τη δική τους πρόταση να ψηφίσουν και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Έκανε και ένα βήμα παρακάτω, επιχειρώντας να χρεώσει και στα κόμματα της αντιπολίτευσης ευθύνη σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η πρόταση της Ν.Δ., λέγοντας πως η Βουλή έχει 300 βουλευτές και στη μυστική ψηφοφορία καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.
«Εάν λοιπόν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ασχέτως τι θα ψηφίσουν για τα δικά τους κατηγορητήρια, ψηφίσουν κατά στο δικό μας κατηγορητήριο, θα έχουν και εκείνοι ευθύνη για την όποια τελική απόφαση», είπε ο κ. Μαρινάκης επιβεβαιώνοντας την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για το πιθανό ενδεχόμενο, μια μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών να μην υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. και να μη συγκεντρώσει τους 151 ψήφους που απαιτούνται. Κάτι τέτοιο, προφανώς θα ήταν κόλαφος για την κυβερνητική παράταξη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη «σήκωσαν το γάντι» απορρίπτοντας ευθέως τις κυβερνητικές «παραινέσεις». Το ΠΑΣΟΚ μέσω του βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει καμιά άλλη πρόταση πέρα από τη δική του, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος τόνισε πως το κόμμα του δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μια πρόταση που επί της ουσίας αθωώνει τον Κώστα Καραμανλή.
0 Σχόλια