«Ρίζες της ανθεκτικότητας – ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω της αγροοικολογίας» – εικονική περιοδεία
Αγρότες, περιβαλλοντικοί επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε μια εικονική περιοδεία που εξετάζει φαινομενικά «πολύ αντίθετες» προσεγγίσεις για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης.
Το διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργανώνεται από την Agroecology-Transect, ένα έργο του προγράμματος Horizon Europe που διερευνά πώς εξελίσσεται η φιλική προς τη φύση γεωργία σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και πέραν αυτών, διερευνά αδιάσειστα στοιχεία που καταδεικνύουν πώς αυτές οι δραματικά διαφορετικές προσεγγίσεις συνδυάζονται για να επιταχύνουν τη θετική αλλαγή για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.
Ο Bertrand Dumont, Συντονιστής του Έργου Αγροοικολογίας-Διασύνδεσης, δήλωσε: «Διανύοντας τώρα τον τρίτο χρόνο του, το έργο Αγροοικολογία-Διασύνδεση έχει συσσωρεύσει πληθώρα στοιχείων και δεδομένων που καταδεικνύουν πώς οι αγροοικολογικές γεωργικές πρακτικές οδηγούν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στην προώθηση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής - σε σύγκριση με τις συμβατικές γεωργικές πρακτικές».
Το «Roots of Resilience» είναι το δεύτερο της σειράς τεσσάρων εικονικών περιοδευτικών παρουσιάσεων, στις οποίες μοιραζόμαστε μερικά από τα απίστευτα ευρήματα και γνώσεις από Κόμβους Καινοτομίας και διαδίδουμε τι σημαίνουν στην πράξη σε αυτό το διαδραστικό διαδικτυακό σεμινάριο όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να θέσουν ερωτήσεις και να συζητήσουν βασικά διδάγματα.
«Ακούμε μερικούς από τους κορυφαίους ερευνητές στην Ευρώπη στον τομέα, οι οποίοι θα ζωντανέψουν τα στοιχεία με καινοτόμες παρουσιάσεις, κινούμενα σχέδια και οπτική αφήγηση, για να τονίσουν πώς η βιοποικιλότητα στηρίζει τα ανθεκτικά αγροοικολογικά συστήματα.»
Ρίζες στην Ανθεκτικότητα - ατζέντα:
Πώς έχει επηρεάσει η Ευρωπαϊκή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) τη βιοποικιλότητα μέχρι στιγμής;
Η Elizabeth Finch, από το Γερμανικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα, θα ηγηθεί της συζήτησης σχετικά με αυτό το πρώτο μεγάλο ερώτημα και, συνεπακόλουθα, θα εξετάσει τι πρέπει να βελτιώσει αυτή η πολιτική.
Τι μας λέει η έρευνα για τον αντίκτυπο των αγροοικολογικών γεωργικών πρακτικών στη βιοποικιλότητα;
Ο Cian Blaix, INRAE/Agroscope, θα εμβαθύνει στη συνέχεια στους συνέδρους σε πάνω από 170 μελέτες που εξετάζουν πώς η υιοθέτηση της αγροοικολογίας οδηγεί σε αύξηση της βιοποικιλότητας και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, σε σύγκριση με τις συμβατικές παρεμβάσεις.
Ποια νέα εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μέτρηση της βιοποικιλότητας στις αγροκτήσεις;
Ο Adrien Swartebroeckx, από το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας της Βαλλονίας, θα παρουσιάσει το Εργαλείο Πολυκριτηριακής Ανάλυσης (MCA) του έργου, το οποίο έχει αναπτύξει μια σειρά δεικτών σε επίπεδο αγρού και εκμετάλλευσης για την ανάλυση του αντίκτυπου των αγροοικολογικών πρακτικών στη βιοποικιλότητα, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνικοοικονομική ανθεκτικότητα.
Ενημερώσεις από τους Κόμβους Καινοτομίας: Θα ακολουθήσουν τρεις σημαντικά διαφορετικές μελέτες περίπτωσης από τους Κόμβους Καινοτομίας, οι οποίες θα παρουσιάσουν παραδείγματα και εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο για να καταδείξουν τον αντίκτυπο της έρευνας.
1) Το πρώτο από αυτά είναι τα κίνητρα που βασίζονται στα αποτελέσματα για τους αγρότες στη Δυτική Στάρα Πλάνινα στη Βουλγαρία. Θα ακούσουμε από τον βουλγαρικό κόμβο καινοτομίας για το έργο τους στην ανάπτυξη και δοκιμή γεωργοπεριβαλλοντικών συστημάτων πληρωμών (RBAPS) που βασίζονται στα αποτελέσματα, και πώς αυτά έχουν ενθαρρύνει τους αγρότες να υιοθετήσουν αγροοικολογικές πρακτικές που υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα.
2) Εξερεύνηση της λειτουργικής βιοποικιλότητας: ενίσχυση της αγρονομικής απόδοσης και της οικολογικής βιωσιμότητας. Η ομάδα του κόμβου καινοτομίας στην Ελβετία μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με το πώς τα μείγματα σπόρων πολλαπλών ειδών για λιβάδια συμβάλλουν στη βιώσιμη παραγωγή χορτονομής. Η έρευνά τους υπογραμμίζει τον ρόλο της λειτουργικής βιοποικιλότητας, δηλαδή πώς τα διαφορετικά είδη φυτών αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά για να ευθυγραμμίσουν την φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμη παραγωγή υψηλής ποιότητας, εγχώριας χορτονομής.
3) Διατήρηση της βιοποικιλότητας σε πολυετή συστήματα
Ο ουγγρικός κόμβος καινοτομίας μας ενημερώνει για τις δοκιμές του με διαφορετικά μείγματα σπόρων πλούσιων σε είδη (χόρτα-βότανα και ψυχανθή) για να προσδιορίσει ποιοι παρέχουν την καλύτερη συνολικά ανθεκτική στις κλιματικές συνθήκες πολυετή καλλιέργεια κάλυψης στις σειρές μεταξύ των αμπελώνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις βέλτιστες λύσεις για τον έλεγχο των ζιζανίων, τη διατήρηση του εδάφους και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας.
Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη θέση σας στο διαδικτυακό σεμινάριο εγγραφόμενοι δωρεάν εδώ, χρησιμοποιώντας αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.eventbrite.co.uk/e/agroecology-transect-virtual-roadshow-registration-1370932137929?aff=oddtdtcreator
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη εικονική περιοδεύουσα έκθεση «Εξερευνώντας τα εμπόδια και τους μοχλούς της αγροοικολογίας» εδώ https://www.agroecology-transect.net/resources/agroecology-transect-roadshow/
0 Σχόλια