Recents in Beach

Μητσοτάκης για ιδιωτικοποίηση ασφάλισης: Από το «σαχλαμάρες» στο… «ήταν προεκλογική μας δέσμευση»! [VIDEO]


Ψεύτης για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.

Προεκλογικά, μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου το 2019, η ΑΥΓΗ είχε αποκαλύψει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και τότε η Ν.Δ. και ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά.

Χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ισχυρίστηκε πως “η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης είναι κομβική και η μετατροπή του (ασφαλιστικού) από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το σουηδικό μοντέλο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση”!

Άλλο ένα ψέμα

Ακριβώς αυτό υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της και η τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου απαντώντας στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της Ν.Δ. προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο”.

Όπως αναφέρει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, “η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται και εντείνεται. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, σήμερα ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι υλοποιεί το εκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Μόνο που όταν η ΑΥΓΗ, προεκλογικά, είχε αποκαλύψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και την εφαρμογή του συστήματος ‘Πινοσέτ’, τότε η Ν.Δ. το είχε κατηγορηματικά διαψεύσει.  Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της Ν.Δ. προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο”.

Βίαιη αναδιανομή

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι “η αντιμεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει τη βασική αρχή της ‘αλληλεγγύης των γενεών’. Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή προς όφελος λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, καθώς και των νέων, που καταδικάζονται από αυτή την κυβέρνηση σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια. Εν μέσω πανδημίας και βαθιάς κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το τεράστιο κόστος τής μετάβασης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να παραχωρήσει την επικουρική ασφάλιση και να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αποστερώντας τους πόρους του προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με τη γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος”. Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας: “Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα του λαού».



“Ριφιφί” με διαδικασίες fast track

Ο πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό συμβούλιο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για την παρέμβαση “Πινοσέτ” στο ασφαλιστικό αφήνοντας την “καυτή πατάτα” για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σήμερα οι Κ. Χατζηδάκης και Π. Τσακλόγλου σε συνέντευξη θα παρουσιάσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προβλέπει, μέσω της “κεφαλαιοποίησης” της επικουρικής ασφάλισης, τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση από χρηματοπιστωτικά fund εισφορών ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών.

Αύριο Παρασκευή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ο στόχος είναι να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με δική του επιλογή, αλλά και υποχρεωτικά όποιος ξεκινήσει να εργάζεται (είτε ως μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας ή επιστήμονας) θα υποχρεώνεται να ασφαλίζεται στο “ιδιωτικό” επικουρικό ταμείο.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει πρακτικά τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2022 – 2045). Εισφορές τις οποίες θα στερηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, με το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μόνο την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά πιθανώς και την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Πηγή: avgi.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">