Recents in Beach

Οι Γερμανοί τινάζουν στον αέρα την τουρκική τράπεζα Ziraat κι εμείς την έχουμε στη Θράκη και δίνει δάνεια!


 Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) περιόρισε τις δραστηριότητες της Ziraat Bank Internatinal AG με έδρα τη Φρανκφούρτη στη , λόγω αποκλίσεων στα δάνεια  και στην είσπραξη καταθέσεων, γράφει η Ahval.

Η τουρκική τράπεζα η οποία λειτουργεί και στη Θράκη -έχει κατάστημα και στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος- έχει προκαλέσει ποτέ το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών; Μάλλον όχι. Να σημειώσουμε ότι η Ziraat από τη μία χρηματοδοτεί εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και από την άλλη δίνει δάνεια στη Θράκη… Όλα καλά;

Η Ahval επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας Sözcü, η οποία αναφέρει ότι  BaFin απέρριψε  τέσσερις υποψηφίους για  τη θέση του γενικού διευθυντή που είχε προτείνει η Τουρκία.

Η τραπεζική αρχή ανακοίνωσε μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις, που θεωρήθηκαν το τελευταίο βήμα πριν κλείσει εντελώς την τράπεζα, χωρίς να κατονομάσει αποκλειστικά τη Ziraat, η οποία όμως “φωτογραφίζεται” και θα αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση χορήγησης μεγάλων δανείων.

-Απαγόρευση αποδοχής μεγάλων καταθέσεων και προσφοράς επιτοκίων άνω της αγοραίας αξίας.

-Διαταγή προς την τράπεζα να χρησιμοποιεί το δικό της κεφάλαιο σε όλες τις τραπεζικές εργασίες .

Στην  τράπεζα επιβλήθηκαν επίσης μεγάλα πρόστιμα, λόγω των πιστώσεων που εξέδωσε σε εταιρείες στην Τουρκία μέσω της Ziraat Γερμανίας από το 2017.

Οι πρόσφατοι νόμοι της Τουρκίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται στη χώρα χρήματα άγνωστης προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ένας άλλος λόγος για τις αυστηρές κυρώσεις.

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην κλείσουν τη Ziraat για να αποφύγουν μια διπλωματική κρίση με την Τουρκία, αλλά τα μέτρα που θεσπίζονται εναντίον της ισοδυναμούν σημαντικό περιορισμό των κινήσεων που μπορεί να κάνει.

Οι αποκλίσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν μια ανώνυμη πηγή είπε στο Reuters ότι υπήρχαν “ορισμένοι δείκτες που δεν ταιριάζουν στον ισολογισμό της τράπεζας”.

Η τράπεζα είχε εκδώσει δάνειο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Çukurova Holding το 2014 για να ανακτήσει το 13,8 % του μεριδίου της Turkcell, του μεγαλύτερου παρόχου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε από μια εταιρεία στο φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων, όπως αποκαλύφθηκε σε δικαστική έρευνα  νωρίτερα φέτος, έγραψε τον Μάρτιο η Sözcü.

Η Ziraat Bank International AG διαθέτει περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και επτά υποκαταστήματα στο Βερολίνο, το Ντούισμπουργκ, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Ανόβερο, την Κολωνία και το Μόναχο.

Ο κρατικός δανειστής κατηγορείται επίσης για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία σχετικά με τη συμμετοχή του σε σχέδιο αποφυγής κυρώσεων κατά  του Ιράν από τις  ΗΠΑ μέσω του εμπορίου χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: https://www.militaire.gr/ziraat-germania-tourkia/

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">