Recents in Beach

«Βόμβα»! Fake η δημοσκόπηση της Marc – “Παιχνίδια” με το δείγμα της έρευνας

 


Πριν από μερικές μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια δημοσκόπηση της εταιρίας Marc. Σαν κάτι να μην… πάει καλά, όμως.

Τι δεν πάει καλά με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε σε δυο μέρη ο ΑΝΤ1; Τα νούμεεα. Μοιάζει να μη «βγαίνουν» και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα, ειδικά σε μια περίοδο που το θέμα των δημοσκοπήσεων είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας λόγω της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική Επιτροπή, η οποία έγινε δεκτή από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Στην εν λόγω δημοσκόπηση, λοιπόν, υπήρξε το ερώτημα «τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι». Και εδώ είναι το κλειδί, όπως φαίνεται.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση χρήστη του twitter που έχει γίνει viral στα social media, η απάντηση στο ερώτημα «τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι» προδίδει την προβληματική συγκρότηση του δείγματος από μέρους της εταιρείας.


Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, φαίνεται να συγκεντρώνει το 18,6% των ψήφων των ανεμβολίαστων πολιτών. Από την απλή αναγωγή στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού προκύπτει ότι το κόμμα του Βελόπουλου θα έπρεπε να λαμβάνει τουλάχιστον 18,6% x 39% (το ποσοστό μη εμβολιασμένων ενηλίκων κατά τη διενέργεια της έρευνας) = 7,25% επί του γενικού πληθυσμού, αποκλειστικά και μόνο από τις ψήφους των ανεμβολίαστων.

Όμως, η ίδια έρευνα δίνει συνολικά 4,4% στην πρόθεση ψήφου, τόσο των εμβολιασμένων, όσο και των ανεμβολίαστων – και 5,5% με αναγωγή των αναποφάσιστων.

Αυτό και μόνο δείχνει ένα πράγμα: ότι η έρευνα είναι προβληματική. Η δειγματοληψία της έρευνας έγινε με λάθος τρόπο, καθώς απέτυχε να «πιάσει» το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων στον γενικό πληθυσμό.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό εμβολιασμένων είναι «σκληρό δεδομένο» που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης καθώς υπόκειται σε πολλαπλές διασταυρώσεις (ECDC, Υπουργείο Υγείας, κοκ), άρα μια τυχαία δειγματοληψία για οποιαδήποτε έρευνα, οφείλει να δίνει μέγιστη απόκλιση αντίστοιχη με οποιοδήποτε άλλο εύρημά της (στην προκειμένη περίπτωση, 3%).

Εάν η απόκλιση είναι μεγαλύτερη, όπως αναμφίλεκτα προκύπτει στη συγκεκριμένη έρευνα, τότε προκύπτουν εξωφρενικά ευρήματα, όπως αυτό που καταγράφεται παρακάτω, δηλαδή η «Ελληνική Λύση» να φέρεται να παίρνει… αρνητικό αριθμό ψήφων στους εμβολιασμένους!

 

marc δημοσκοπηση βελοπουλος

Η Marc ισχυρίζεται πως, όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε ένας εμβολιασμένος ψηφοφόρος του Βελόπουλου, αλλά και ότι κάποιοι εμβολιασμένοι είναι έτοιμοι να μπουν μέσα στην κάλπη, για να πετάξουν έξω ψήφους ανεμβολίαστων!

Στο βαθμό που όντως συνέβησαν τα παραπάνω, τότε ο ερευνητής οφείλει να παραδεχθεί ότι το δείγμα του είναι ακατάλληλο και να πετάξει την έρευνα στα σκουπίδια. Όπως προκύπτει και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, έρευνα που αποτυγχάνει να πιάσει το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας, δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητα του οποιουδήποτε ευρήματος, ειδικά της πρόθεσης ψήφου, η οποία για διάφορους μεθοδολογικούς λόγους είναι αρκετά επισφαλής από μόνη της.

Η έρευνα της Marc όμως δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια, αλλά αντιθέτως δημοσιεύτηκε και μάλιστα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας.

Μοιραία, προκύπτουν ζητήματα αναφορικά με την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η δημοσίευση των συγκεκριμένων ευρημάτων («τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι») με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η Marc είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Ελλάδας. Οι έρευνές της παρουσιάζονται τακτικά στους μεγαλύτερους μιντιακούς ομίλους εδώ και πολλά χρόνια. Δι’ αυτών, όχι απλώς ενημερώνει, αλλά και διαμορφώνει την κοινή γνώμη επί των ζητημάτων με τα οποία καταπιάνεται. Για τους λόγους αυτούς, οφείλει άμεση απάντηση τόσο για την κάρτα «πώς ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι», όσο και γενικότερα, για τη συγκρότηση του δείγματός της.

ΠΗΓΗ: eretikos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">