Recents in Beach

Νίκος Τόσκας : Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον Εβρο με στόχο τη συντηρητικοποίηση των πολιτών


 Όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν είναι μια τραγωδία, απόρροια της αποικιοκρατίας, των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και της σκοταδιστικής θεοκρατίας

Ο Νίκος Τόσκας είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τον Εβρο από πρώτο χέρι. Τόσο επιχειρησιακά, από τα χρόνια της μονάδας τεθωρακισμένων, όσο και ως προς την ίδια την περιοχή, τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Μιλήσαμε μαζί του, στον απόηχο του επικοινωνιακού σόου της κυβέρνησης στον φράχτη. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ανάπτυξη με βάρος στην αγροτική παραγωγή και τεχνολογία, με τους νέους πρώτα στην παραγωγή και μετά στην αστυνομία και στον στρατό.

Τονίζει ακόμα πως δεν πρέπει να κλείσουν οι πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και πως δεν πρέπει να γίνει η περιοχή το ''χωνευτήρι'' των μεταναστών (buffer zone) χάριν της υπόλοιπης Ευρώπης. “Οι άνθρωποι φεύγουν για να βρουν ψωμί και ειρήνη” μας λέει για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν εκτιμώντας πως τα προβλήματα του καπιταλισμού οδηγούν στην επιστροφή σε σκληρότερες αντιπαραθέσεις, όχι υπόγειες τύπου «εξαγωγής δημοκρατίας», αλλά τύπου ψυχρού πολέμου.

* Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν σίγουρα οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πολύπαθη χώρα παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι θα ακολουθήσει την λογική της αποτροπής χαρακτηρίζοντας παράτυπους τους αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν. Πώς σχολιάζετε την επιλογή της κυβέρνησης να στήσει ξανά επικοινωνιακές φιέστες στον  Έβρο με φόντο το τείχος;

Όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν είναι μια τραγωδία, απόρροια της αποικιοκρατίας, των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και της σκοταδιστικής θεοκρατίας. Οι άνθρωποι φεύγουν για να βρουν ψωμί και ειρήνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαφτίζει συλλογικά τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν «παράτυπους». Αυτή την εποχή, που έχει καταρρεύσει το διεφθαρμένο, αλλά αστικό καθεστώς εκεί, είναι παράλογο να θεωρείται η χώρα αυτή ασφαλής. Αντί να αναζητήσει κοινή λύση με την Ε.Ε., εφαρμόζει τακτικές «φρουρίου». Κρατάει το καυτό πρόβλημα για τον εαυτό της.

Θέλει να κάνει τον Έβρο buffer zone για την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη. Να γίνει η περιοχή «χωνευτήρι» των μεταναστών. Είναι γαλαντόμοι στους Ευρωπαίους και κουτοπόνηροι στους ντόπιους. Το σχέδιο είναι κοντόφθαλμο. Η Μέρκελ και ο  Όρμπαν φυσικά θα τρίβουν τα χέρια τους, μια και δεν θα δέχονται μεταναστευτικές ροές, διότι ο ακριτικός  Έβρος και κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έχουν σηκώσει το βάρος.

Ο πληθυσμός της περιοχής θα συντηρητικοποιηθεί κι άλλο και η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΜΜΕ, των δημάρχων και συντηρητικών βουλευτών της περιοχής θα πουλάει εκ του πονηρού άλλο ένα «έπος» σαν κι αυτό που πούλησε πέρσι στις Καστανιές, όπου ο Ερντογάν έσπρωχνε 20.000 μετανάστες σε ένα μέτωπο 200 μέτρων στον φράχτη και η ελληνική κυβέρνηση αντιδρούσε με τη βοήθεια αστυνομίας και στρατού (σωστά σε ό,τι αφορά την αποτροπή εργαλειοποίησης από τον Ερντογάν).

Όσοι βέβαια μετανάστες ήθελαν να περάσουν τα σύνορα πήγαιναν 5 χιλιόμετρα παρακάτω και περνούσαν ανενόχλητοι το ποτάμι. Ο Ερντογάν πήρε ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο Μητσοτάκης πούλησε επικοινωνιακά το «έπος του  Έβρου» και οι μετανάστες πέρασαν την επόμενη μέρα τα σύνορα.

* Η πρόσφατη «συναντίληψη» Μητσοτάκη - Ερντογάν για να μείνουν οι Αφγανοί πρόσφυγες εγγύς της χώρας τους είναι απλές ευχές και δεν θα υλοποιηθούν. Τι να κάνουν στα στρατόπεδα προσφύγων του Ουζμπεκιστάν ή του Τατζικιστάν;

Λένε ψέματα ότι ολοκληρώθηκε ο φράχτης και τα σύνορα έγιναν απροσπέλαστα. Από τα 220 περίπου χιλιόμετρα των συνόρων με την Τουρκία, στον  Έβρο υπάρχει φράχτης (παλιός και καινούργιος) στα 27 χλμ. Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες με στόχο τη συντηρητικοποίηση των πολιτών.

ΕΒΡΟΣ

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τον Εβρο buffer zone για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, να γίνει η περιοχή «χωνευτήρι» των μεταναστών. Αντί να αναζητήσει κοινή λύση με την Ε.Ε., η κυβέρνηση εφαρμόζει τακτικές «φρουρίου». Είναι γαλαντόμοι στους Ευρωπαίους και κουτοπόνηροι στους ντόπιους.


* Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας να γίνει στον  Έβρο;

Οι κάτοικοι του  Έβρου έχουν κουραστεί από τα λόγια. Χρειάζεται ανάπτυξη με σχέδιο, κυρίως για την αγροτική παραγωγή και την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου μεταφορών.

Οι υπάρχουσες πανεπιστημιακές σχολές (Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, Νοσηλευτική, Γεωπονική, Δασολογία στον βόρειο  Έβρο) δεν πρέπει να κλείσουν. Δυστυχώς εκεί οδηγούνται οι τρεις τελευταίες λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Οι νέοι δεν πρέπει να οδηγούνται μόνο στον στρατό και την αστυνομία.

Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά ευρωπαϊκό. Η ασφάλεια δεν είναι στρατιωτικό θέμα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης με τους απέναντι. Η περιοχή δεν μπορεί να γίνει «χωνευτήρι» ή φυλακή ψυχών μεταναστών χάριν της υπόλοιπης Ευρώπης.

* Η Ν.Δ. και τα φιλικά της μέσα σας κατηγορούν ότι ως κυβέρνηση εφαρμόσατε το δόγμα "μπάτε σκύλοι αλέστε", σε αντίθεση με αυτούς που σήμερα επαίρονται πως προστατεύουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Ποια είναι η προοδευτική απάντηση μπροστά σε μια νέα πιθανή προσφυγική κρίση;

Να θυμίσω ότι το 2015 - 2016 εισέρχονταν στη χώρα μας 10.000 περίπου μετανάστες την ημέρα. Δεν υπήρχε καμία υποδομή από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ως αντιπολίτευση έβγαζε μόνο κορώνες και υποκινούσε τις τοπικές κοινωνίες σε αντιδράσεις. Υπήρχε πίεση και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα πάντα έπρεπε να γίνουν με διαγωνισμούς, όχι όπως τώρα.

Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Η πολιτική που τηρήσαμε μετά τη λειτουργία των υποδομών το 2016 είναι στη σωστή κατεύθυνση για μια νέα πιθανή προσφυγική κρίση. Δηλαδή συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να μην γίνεται το μεταναστευτικό εργαλείο αντιπαράθεσης, πίεση στην Ε.Ε. για απευθείας μεταφορές αιτούντων άσυλο από τις χώρες προέλευσης, αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όχι γκετοποίηση σε όσους εγκαθίστανται μόνιμα. Δεν πρέπει να σηκώσουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής στην Ε.Ε. (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Καλύτερη οργάνωση επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων.

* Τι στάση πρέπει να κρατήσει η Δύση, ιδίως η Ε.Ε., σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν; Θεωρείτε ότι μπήκε ταφόπλακα στο δόγμα των ΗΠΑ για "εξαγωγή της δημοκρατίας" με πολεμικές επιχειρήσεις;

Μετά από είκοσι χρόνια πολέμου, που στοίχισε στις ΗΠΑ 3.000 νεκρούς, 1.500 από άλλες δυτικές χώρες, 30.000 τραυματίες και 150.000 νεκρούς Αφγανούς, έγινε αντιληπτό ότι η δημοκρατία δεν είναι εξαγώγιμο προϊόν. Η απελευθέρωση των λαών είναι υπόθεση των ίδιων των λαών.

Όταν το 2001 έγινε η επίθεση της Αλ Κάιντα μέσα στο αμερικανικό έδαφος, οι νεοσυντηρητικοί σύμβουλοι του Μπους του νεότερου δεν άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Μια κρίση με αφορμή την τρομοκρατία τους έδινε την ευκαιρία να δείξουν την αμερικανική ισχύ, να αυξήσουν το κύρος του Προέδρου, να τρομάξουν άλλες απείθαρχες χώρες και να εφαρμόσουν το πείραμα της «εξαγωγής της δημοκρατίας».

Αυτοί οι νεοσυντηρητικοί (neocons) πίστευαν ότι ο νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση θα τροφοδοτούσαν για πολλά χρόνια, ίσως για πάντα, τον δυτικό καπιταλισμό.  Έβλεπαν την άνοδο της Κίνας και ήθελαν να προφτάσουν. Πέραν των γεωστρατηγικών στοχεύσεων, σκοπός ήταν να δημιουργήσουν ελεγχόμενα δυτικόφιλα καθεστώτα με φιλελεύθερη αντίληψη, που θα άνοιγαν τις αγορές τους στα δυτικά προϊόντα και στην εκμετάλλευση των πόρων τους.

Το δυτικό στρατιωτικο-βιομηχανικό πλέγμα έτριβε τα χέρια του, μια και δημιουργήθηκε ανάγκη για εξοπλισμούς διαφορετικούς από αυτούς που επέβαλλε μέχρι τότε ο Ψυχρός Πόλεμος. Επιπλέον δεν υπήρχε χώρα που θα έλεγε όχι στην αντιμετώπιση μιας ύπουλης απειλής, όπως η τρομοκρατία, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις βομβιστικές επιθέσεις σε πόλεις της Δύσης αργότερα. Σήμερα τα προβλήματα του καπιταλισμού (έλλειψη σταθερότητας, ζήτησης, πόρων, ανεργία) φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε επιστροφή σε σκληρότερες αντιπαραθέσεις, όχι υπόγειες τύπου «εξαγωγής δημοκρατίας», αλλά τύπου Ψυχρού Πολέμου.

* Κύριε Τόσκα, μια κοινή διαπίστωση από τα μέτωπα των καταστροφικών πυρκαγιών είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν πολύ περισσότεροι αστυνομικοί παρά πυροσβέστες. Τι έχει γίνει λάθος; Γιατί βλέπουμε συνεχώς ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. την ώρα που το Πυροσβεστικό Σώμα έχει σοβαρές ελλείψεις; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή φιλοσοφίας, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε πως η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη;

Για την κυβέρνηση η κλιματική κρίση άρχισε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι προτεραιότητές της αφορούν κυρίως την αστυνομική καταστολή απέναντι στους ανθρώπους της εργασίας και τη νεολαία. Επομένως η πολιτική της προτάσσει προσλήψεις αστυνομικών για τα πανεπιστήμια παρά πυροσβέστες. Εμείς, παρά τις οικονομικές δεσμεύσεις, προσλαμβάναμε κάθε χρόνο γύρω στους 1.200 έμπειρους εποχικούς πυροσβέστες.

Η κυβέρνηση αρκείται στην τυμβωρυχία, στο ψέμα, στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Είναι η μόνη κυβέρνηση, παγκοσμίως, που κρατάει τέτοια υποκριτική στάση απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Δεν συνεχίζει τη συστηματική συντήρηση των αεροσκαφών Canadair και PZL, που ξεκινήσαμε για πρώτη φορά μετά το 1974, ούτε την εκπαίδευση των πυροσβεστών μαζί με Γάλλους και Αμερικανούς που είχαμε δρομολογήσει.

Δεν υλοποιεί ρυμοτομικά σχέδια στις καμένες περιοχές. Κλείνει τα μάτια στα προβλήματα πυκνής δόμησης στο δάσος. Θέλει να ξεφορτωθεί τα δημόσια αγαθά. Θέλει κράτος μόνο «νυχτοφύλακα». Θα δούμε το επόμενο διάστημα να επιβαρύνεται η «ατομική ευθύνη» με υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κατοικιών και αγροτικής παραγωγής. Προς όφελος όμως τίνος;

avgi.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">