Recents in Beach

Να ενταχθούν όλες οι (κωμο)πόλεις του Έβρου στο δίκτυο φυσικού αερίου ζητάει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης

  


ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΆΞΟΝΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΌ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟΝ Ν.ΈΒΡΟΥ.

Επίκαιρη Ερώτηση για την ένταξη όλων των (κωμο)πόλεων του Ν.Έβρου στο δίκτυο φυσικού αερίου!


Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε σήμερα (20/09/2021) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με κεντρικό ζήτημα την ένταξη όλων των πόλεων & Κωμοπόλεων του Έβρου στο υπό κατασκευή Νομαρχιακό δίκτυο φυσικού αερίου.


Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πέντε (5) ΠΕ της ΠΑΜ-Θ, αποτελεί ένα έργο της Κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο συμβολικά εγκαινίασε (1/7) ο Πρωθυπουργός στην Περιφέρειά μας, με βαθύ πολιτικό πρόσημο γιατί φέρει κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς προσφέρει καθαρότερη αλλά και φθηνότερη ενέργεια.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα του Έβρου, του μεγαλυτέρου σε πληθυσμό & έκταση Νομού της ΠΑΜ-Θ, πλην της Ν.Ορεστιάδας όπου ο σχεδιασμός είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνεται με βυτία!


Τονίζει δε ότι οι οικισμοί Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Λάβαρα, Διδυμότειχο η Ν.Ορεστιάδα, Ν.Βύσσα, Καστανιές, Δίκαια παραμένουν εκτός του υφιστάμενου σχεδιασμού και στερούνται των προνομίων που συνεπάγεται ένα δίκτυο φυσικού αερίου!


Σημειώνει δε ότι η επί πλέον σύνδεση των ως άνω οικισμών με φυσικό αέριο μέσω ενός νομαρχιακού ενεργειακού αγωγού, παράλληλα & δίπλα με τον κάθετο οδικό & σιδηροδρομικό άξονα θα μετατρέψει τον Νομό σε ενεργειακό, οδικό & σιδηροδρομικό κόμβο! 


Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό τον ρωτά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να συμβάλλει στην υλοποίηση ενός εμβληματικού ενεργειακού έργου πλησίον της συνοριογραμμής στον ποταμό Έβρο, καθώς επίσης και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η ΔΕΔΑ να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο που θα αποτελέσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα και θα συγκρατήσει τον πληθυσμό στην περιοχή.


Ακολουθεί αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση: 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Την 1η Ιουλίου 2021 στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση της ΔΕΔΑ σε ότι αφορά την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πέντε (5) ΠΕ της ΠΑΜ-Θ. 

Η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη & η Ν.Ορεστιάδα εντάσσονται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου για κάθε χρήση, εξασφαλίζοντας οικονομικά, περιβαλλοντικά & γεωπολιτικά οφέλη στην περιοχή!

Ωστόσο ο υφιστάμενος σχεδιασμός δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα του μεγαλυτέρου σε πληθυσμό & έκταση Νομού της ΠΑΜ-Θ γιατί σύμφωνα με τον σχεδιασμό η μεταφορά του  φυσικού αερίου στην Ν.Ορεστιάδα θα πραγματοποιείται με βυτία! 


Οι Πόλεις & οι Κωμοπόλεις του Νομού, που βρίσκονται κατά μήκος του κάθετου οδικού άξονα όπως οι Φέρες, το Τυχερό, το Σουφλί, τα Λάβαρα, το Διδυμότειχο, η Ν.Ορεστιάδα, η Ν.Βύσσα, οι Καστανιές & τα Δίκαια, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τοπικής Περιφέρειας και της Χώρας παραμένουν εκτός του υφιστάμενου ενεργειακού σχεδιασμού με φυσικό αέριο μολονότι οι βασικοί ενεργειακοί αγωγοί της Χώρας διέρχονται από τον Έβρο!!


Υπογραμμίζω ως πλέον απαραίτητη την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο δίκτυο του φυσικού αερίου, καθώς επιχειρήσεις, εργοστάσια, Σχολές, Στρατόπεδα, Μείζονες Σχηματισμοί, Υπηρεσίες, ΤΣΦ, Ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, κ.ά αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στις υπηρεσίες/προϊόντα δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και προβλήματα διαβίωσης.


Η επί πλέον σύνδεση των ως άνω οικισμών με φυσικό αέριο μέσω ενός νομαρχιακού ενεργειακού αγωγού, παράλληλα & δίπλα με τον κάθετο οδικό & σιδηροδρομικό άξονα θα μετατρέψει τον Νομό σε ενεργειακό, οδικό & σιδηροδρομικό κόμβο! 


Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω & σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης μας ερωτώ: 

1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να συμβάλει στην υλοποίηση ενός σημαντικού ενεργειακού έργου πλησίον της συνοριογραμμής στον Έβρο?  

2. Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε η ΔΕΔΑ να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο που θα αποτελέσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα και θα συγκρατήσει τον πληθυσμό στην περιοχή μας?

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">