Recents in Beach

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας για να μη χαθεί και άλλη ζωή

 


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μην υπάρξει κι άλλη οδύνη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία) μετά την πρόσφατη είδηση για τον τραγικό θάνατο ενός αιτούντος άσυλο αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται τα για τον όγδοο θάνατο που έχει αναφερθεί σε αυτές τις συνοριακές περιοχές, όπου αρκετές ομάδες αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών έχουν αποκλειστεί εδώ και εβδομάδες σε όλο και πιο δυσχερείς συνθήκες. Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ γρήγορα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

«Όταν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται, τότε διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Είναι απαράδεκτο το ότι έχουν πεθάνει άνθρωποι ενώ η ζωή άλλων ανθρώπων κρέμεται από μια κλωστή. Είναι όμηροι ενός πολιτικού αδιεξόδου για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια λύση τώρα», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας για την Ευρώπη, Pascale Moreau.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα είναι άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μεταξύ αυτών και 32 Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά, οι οποίοι έχουν αφεθεί «σε κενό» στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας από τα μέσα Αυγούστου σε πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο άσυλο ή σε κάποια μορφή βοήθειας από οποιαδήποτε πλευρά. Δεν έχουν κανένα κατάλληλο κατάλυμα ή προστασία από τα στοιχεία της φύσης, ούτε τρόπο να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε φαγητό ή νερό.

Η Ύπατη Αρμοστεία έμαθε ότι 16 Αφγανοί από την ομάδα αυτή επιχείρησαν αυτή την εβδομάδα να διασχίσουν τα σύνορα προς την Πολωνία, όμως συνελήφθησαν και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Τους αρνήθηκε επίσης η πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Η ομάδα αυτή επαναπροωθήθηκε στη συνέχεια πίσω στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Στην Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής πρόσβαση για να συναντηθεί με την ομάδα από τη μεριά της Πολωνίας – παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Έχουμε μόνο καταφέρει να τους προσεγγίσουμε λίγες φορές από τη μεριά της Λευκορωσίας προκειμένου να παράσχουμε ζωτική βοήθεια. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις για να έχει αυτή η ομάδα πρόσβαση στο άσυλο, καθώς οι Αφγανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο είτε στη Λευκορωσία είτε στην Πολωνία.

Παρ’ όλα αυτά, το αίτημα ασύλου τους έχει αγνοηθεί και από τις δύο πλευρές, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Καλούμε τη Λευκορωσία και την Πολωνία, ως κράτη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, να συμμορφωθούν με τις διεθνείς νομικές τους υποχρεώσεις και να παρέχουν πρόσβαση στο άσυλο σε όσους το ζητούν στα σύνορά τους. Οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (pushbacks), οι οποίες συνιστούν άρνηση της πρόσβασης στην επικράτεια και το άσυλο, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε η κα Moreau.

«Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όπου κι αν βρίσκονται, είτε στη Λευκορωσία είτε στην Πολωνία είτε σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να αναζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, σε ενημέρωση και σε κατάλληλη στέγαση.»

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε εξατομικευμένη αξιολόγηση ώστε να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες διεθνούς προστασίας, καθώς και να βρουν βιώσιμες λύσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις αρμόδιες αρχές σε αυτή τη διαδικασία, μαζί με άλλους σχετικούς φορείς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">