Recents in Beach

Τσίπρας από Ιωάννινα: Ψεύτης με περικεφαλαία ο Μητσοτάκης που είπε για αυξήσεις μόνο 2 ευρώ στο ρεύμα

 


«Δεν έχουμε ''πανδημία ανεμβολίαστων'', έχουμε κρίση Δημόσιας Υγείας, με 100 νεκρούς τη μέρα και με κατάρρευση του ΕΣΥ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της αποψινής (9/12) ομιλίας του στα Ιωάννινα.

Ο τέως πρωθυπουργός έκρινε ως τραγική τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος και μαζί καυτηρίασε τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, δηλώνοντας: «Στις ΜΕΘ, έξω από τις ΜΕΘ, στα ράντζα, στις ουρές των νοσοκομείων, η Ελλάδα αναστενάζει. Εκατό και πάνω ζωές τη μέρα χάνονται. Άνθρωποι αφανίζονται. Χιλιάδες οικογένειες πενθούν. Χιλιάδες υπολογίζονται τα θύματα τις ερχόμενες εβδομάδες. Και ο υπεύθυνος για όλα αυτά μιλάει για μια οικονομία που ανθίζει και για μια πανδημία που τελειώνει. Γελάει σε ξένοιαστα Σαββατοκύριακα. Μιλάει πάντοτε προστατευμένος από τους επικοινωνιακούς αερόσακους της λίστας Πέτσα και της διαπλοκής. Και διαρκώς κρύβει τη σκληρή αλήθεια και κρύβεται από αυτή με ένα σκηνικό τεχνητής ευτυχίας».

«Αυτό το έρμο το αρχείο πια πόσα να χωρέσει σε αυτή τη χώρα; Μίζες, εξοπλιστικά, ναρκόπλοια, Νοβάρτις; Πόσα να χωρέσει πια αυτό το αρχείο;», συμπλήρωσε αιχμηρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαπλοκή, κι επεσήμανε: Αλλά έννοια σας, το αρχείο έχει και ένα καλό. Ό,τι μπαίνει βγαίνει κιόλας. Να το θυμόμαστε αυτό».

«Ο κος Μητσοτάκης, όταν πια κατάλαβε ότι έρχονται οι λογαριασμοί στους πολίτες και παθαίνουν απόγνωση, τι βγήκε και είπε, σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 3 Νοέμβρη, σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ; Βγήκε και είπε: ''Οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω από αυτό το οποίο θα αυξηθούν, από τα 3 ή 4 ευρώ που μπορεί να δουν αύξηση οι πολίτες, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση''. Αν δεν έδινε δηλαδή τα ψίχουλα των 9 στην αρχή και 39 στο τέλος ευρώ, δήθεν οι λογαριασμοί θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτεροι. Εδώ δεν πρόκειται απλά για ψεύτη, αλλά για τον ορισμό του πολιτικού απατεώνα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τη ακρίβεια, η οποία στη χώρα μας προελαύνει και ταλανίζει την ελληνική κοινωνία όσο κανενός άλλου ευρωπαϊκού κράτους.

«Και φυσικά που δε διστάζει να βάζει χέρι στα δημόσια ταμεία είτε για να στήσει μιντιακό καθεστώς είτε για να ευνοήσει ημέτερους. Πέντε δισ. από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων μέσα σε 18 μήνες πήγαν είτε σε απευθείας αναθέσεις είτε σε κλειστούς διαγωνισμούς. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι «Συναντήθηκα σήμερα με εκπροσώπους της αγοράς, με επιχειρηματίες στην εστίαση. Οι ''αχάριστοι'' κατά τον κο Γεωργιάδη. Οι ''αχάριστοι'' λοιπόν μου είπαν ότι τους έχουν έρθει λογαριασμοί προσαυξημένοι κατά 100%. Και καλούνται να πληρώσουν 2.000 και 2.500 ευρώ το μήνα περισσότερα, στους λογαριασμούς ρεύματος. Δηλαδή πληρώνουν το μηνιαίο κόστος δύο καλά αμειβόμενων υπαλλήλων, μαζί με την ασφάλισή τους», αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στην Ενέργεια.

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κοινωνικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την επιλογή της να εκχωρήσει το 17% της ΔΕΗ σε funds, εν μέσω της κρίσης. Με την επιλογή της να μη χτυπήσει τα καρτέλ με τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει. Με την επιλογή της να μη αξιοποιεί ούτε καν την εργαλειοθήκη που προτείνει η Κομισιόν. Και να κόβει μαχαίρι κάθε μέτρο στήριξης ενώ η πανδημία και οι επιπτώσεις της όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά τώρα θεριεύουν», δήλωσε, ενώ, μιλώντας για τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Και θέλω να ξεκαθαρίσω: Για εμάς είναι απολύτως φανερό ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς και του κου Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους ούτε στο χώρο της Αριστεράς ούτε της Κεντροαριστεράς ούτε του Κέντρου. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Και για αυτό έχουμε ένα μόνο στόχο. Να νικήσουμε το κος Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. Να βγούμε πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για τη προοδευτική διακυβέρνηση στο τόπο μας».

Αναλυτικά, όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα λίγο ανορθόδοξα τη παρέμβασή μου. Να σας βάλω ένα κουίζ: Ποιος και πότε είπε τη παραπάνω φράση; ''Η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της''. Με μια φράση που δείχνει πολλά. Αν δε τα δείχνει όλα. Όχι δεν το είπε αυτό κάποιος κονδυλοφόρος της λίστας Πέτσα. Δεν το είπε κάποιος Αμερικανός επικοινωνιολόγος, κάποιος διαφημιστής του ελληνικού τουρισμού, κάποιος επισκέπτης από άλλο πλανήτη. Ούτε ειπώθηκε αυτό το περασμένο καλοκαίρι βρε αδελφέ που τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν χαμηλά. Ή έστω πριν από δύο τρείς μήνες, πριν η καθημερινότητά μας γίνει συμφορά θανάτου και ανασφάλειας.

Όχι. Αυτή η φράση ειπώθηκε χθες και ειπώθηκε από τον άνθρωπο που κυβερνά αυτή τη χώρα, στο πιο επίσημο βήμα, στη αντιφώνηση που έκανε στον Πρόεδρο Πούτιν. Αυτή είναι η εικόνα που έχει ο Κος Μητσοτάκης για τη χώρα και για τη πραγματικότητα όπου ζει. Και δεν ντράπηκε, δεν κοκκίνισε, δεν αισθάνεται καμιά τύψη, καμιά ενοχή, καμιά ευθύνη να μιλάει από το πιο επίσημο βήμα και να δίνει μια εικόνα άλλης χώρας σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν. Στις ΜΕΘ, έξω από τις ΜΕΘ, στα ράντζα, στις ουρές των νοσοκομείων, η Ελλάδα αναστενάζει. Εκατό και πάνω ζωές τη μέρα χάνονται. Άνθρωποι αφανίζονται. Χιλιάδες οικογένειες πενθούν. Χιλιάδες υπολογίζονται τα θύματα τις ερχόμενες εβδομάδες. Η ακρίβεια πολιορκεί τα περισσότερα νοικοκυριά.

Πριν βγει η Τρίτη βδομάδα τα νοικοκυριά δεν έχουν να περάσουν το μήνα. Η ζωή έχει γίνεται όλο και πιο φτηνή και τα μέσα επιβίωσης όλο και πιο ακριβά. Και ο υπεύθυνος για όλα αυτά μιλάει για μια οικονομία που ανθίζει και για μια πανδημία που τελειώνει. Γελάει σε ξένοιαστα Σαββατοκύριακα. Μιλάει πάντοτε προστατευμένος από τους επικοινωνιακούς αερόσακους της λίστας Πέτσα και της διαπλοκής. Και διαρκώς κρύβει τη σκληρή αλήθεια και κρύβεται από αυτή με ένα σκηνικό τεχνητής ευτυχίας. Και σας ρωτάω, πως να το σχολιάσει κανείς όλα αυτά; Ένα σχόλιο μόνο επιδέχονται: Ότι η χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι μόνο σε κλοιό πανδημίας. Σε κλοιό ανατιμήσεων και ακρίβειας. Αλλά και σε κλοιό Μητσοτάκη.

Σε κλοιό αναισθησίας, κυνισμού, ψεύδους, ολοκληρωτικής και αθεράπευτης άγνοιας και αγνόησης του δράματος που ζουν οι πολίτες. Και όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτό το κλοιό τόσο περισσότερα εφόδια για να ξαναστήσουμε τη κοινωνία στα πόδια της θα έχουμε, τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα προστατεύσουμε. Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Το τέλος του 2021 να είναι ακόμα χειρότερο από το τέλος του 2020, όταν δεν είχαμε το εμβόλιο. Και η Ελλάδα είναι σήμερα δύο φορές πάνω από το μέσο όρο τους ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, ξεπερνώντας τους 100 θανάτους την μέρα. Και έξω από τις ΜΕΘ, οι πρόχειρα διασωληνομένοι έχουν ξεπεράσει τους 180. Η εικόνα αυτή είναι ντροπή για μια Ευρωπαϊκή χώρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες και εγκληματικές. Πρώτα ο γενικευμένος εφησυχασμός, ότι με το εμβόλιο ξεμπερδέψαμε. Έπειτα η ανείπωτη προχειρότητα. Το κενό σχεδιασμού. Η επιλογή μη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ο ευτελισμός της επιστημονικής συμβολής. Η πόλωση και ο διχασμός, λες και δεν μετρούν όλες οι ζωές το ίδιο σε αυτή τη χώρα. Και σήμερα, ως τραγική κατάληξη: η λευκή πετσέτα. Φτάσαμε, μάλιστα, στο έσχατο σημείο. Όχι μόνο να διασωληνόνονται πολίτες εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να μου απαντά στη Βουλή ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γι’ αυτό. Ότι το ράντζο είναι το ίδιο με το κρεβάτι της ΜΕΘ. Και έρχεται χθες η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει ότι αν είσαι VIP ασθενής βρίσκεις θέση σε ΜΕΘ. Αν δεν είσαι περιμένεις.

Πρόκειται για έναν βαθύτατο ηθικό ξεπεσμό. Πρώτα από όλα όταν ένας πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική του επιλογή να μην ενισχύσει το ΕΣΥ παριστάνοντας με εξωφρενικά επιχειρήματα τον εντατικολόγο. Και δεύτερον αν ισχύουν όσα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει και με τα οποία ασχολείται ήδη η Δικαιοσύνη. Μια έρευνα η οποία πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Και όχι να διεξαχθεί για να μπει στο αρχείο. Αυτό το έρμο το αρχείο πια πόσα να χωρέσει σε αυτή τη χώρα; Μίζες, εξοπλιστικά, ναρκόπλοια, Νοβάρτις; Πόσα να χωρέσει πια αυτό το αρχείο; Άλλα έννοια σας, το αρχείο έχει και ένα καλό. Ότι μπαίνει βγαίνει κιόλας. Να το θυμόμαστε αυτό.

Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει τώρα όλα τα στοιχεία για τη πορεία των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Καθώς και τα ποσοστά της θνητότητα των ασθενών με κορονοϊό τόσο εντός όσο και εκτός ΜΕΘ. Με τα στοιχεία της πανδημίας δε μπορεί να παίζουμε. Αυτό είναι υποχρέωση. Και από κει και πέρα οι πολιτικές ευθύνες και τα συμπεράσματα, ας τα βγάλει ο καθένας και η καθεμιά. Την καλώ επίσης να σταματήσει την ανοησία ότι η πανδημία αυτή δεν αφορά τους εμβολιασμένους, άρα ας μη προσέχουμε εμείς οι εμβολιασμένοι. Δεν έχουμε ''πανδημία ανεμβολίαστων', έχουμε κρίση Δημόσιας Υγείας, με 100 νεκρούς τη μέρα και με κατάρρευση του ΕΣΥ. Η Ελλάδα βιώνει μια υγειονομική τραγωδία. Και το θέμα δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των θανάτων.

Το θέμα είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι αποτρέψιμοι θάνατοι. Και δεν αποτρέπονται λόγω της αδυναμίας του ΕΣΥ να περιθάλψει αξιοπρεπώς τόσο τους ασθενείς με κορονοϊό, όσο και τις άλλες σοβαρές ασθένειες. Και σε αυτή την κατάρρευση, η κυβέρνηση της ΝΔ πως έρχεται έρχεται να απαντήσει; Όχι με έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όχι με επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αλλά με νέες περικοπές στον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία του 2022, ύψους 820 εκατ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πρόκειται για μια ιδεολογική εμμονή που πλέον καταντά εγκληματική. Στις συναντήσεις μου με φορείς και εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών, καταλήξαμε στη κοινή διαπίστωση για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Στις συναντήσεις μου με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, καταλήξαμε στη κοινή διαπίστωση για την ανάγκη να αραιώσουν τα σχολικά τμήματα και να σταματήσει αυτό το ανόητο πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Στις συναντήσεις μου με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΜμΜ, καταλήξαμε στη κοινή διαπίστωση για την ανάγκη να πυκνώσουν τα δρομολόγια, ακόμη και επιτάσσοντας ιδιωτικά λεωφορεία στις μεγάλες πόλεις.

Με όλους τους κοινωνικούς φορείς αλλά πιστεύω και με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πιστεύω, διαμορφώνεται ένα μέτωπο λογικής για άμεσα μέτρα προστασίας της κοινωνίας από το φονικό ιό. Μόνο η κυβέρνηση δεν ακούει, δεν ιδρώνει, δε σχεδιάζει, δεν αντιδρά. Πολύ γρήγορα όμως το μόνο που θα της μείνει θα είναι τα καθοδηγούμενα Μέσα Ενημέρωσης. Θα είναι πλήρως απομονωμένη από τη κοινωνία, από τα κόμματα, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είπα στην αρχή ότι κατάφεραν το τέλος του 2021 να είναι πιο ζοφερό από το περσινό. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι φέτος στο μίγμα της ανασφάλειας και του φόβου προστέθηκε μια νέα πληγή.

Το κύμα της ακρίβειας. Που πλέον επηρεάζει ανεξέλεγκτο κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση σε όλη την επικράτεια. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας βάλω και εδώ ένα ακόμη κουίζ: Ποιος και πότε έκανε τη παρακάτω δήλωση; ''Το μηνιαίο κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα''. Την έκανε ποιος άλλος; Ο κος Μητσοτάκης, που έχει μετά από όλα αυτά το θράσος να αποκαλεί εμένα ψεύτη. Και την έκανε στη ΔΕΘ για τους λογαριασμούς του ρεύματος και τη τρομακτική παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση με τα 9 ευρώ σε κάθε λογαριασμό μέσης κατανάλωσης. Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι εδώ πρόκειται ούτε περί ανίδεου ούτε περί ανέμελου. Εδώ πρόκειται περί ψεύτη με περικεφαλαία.

Ενώ γνώριζε ότι έρχεται μπόρα, στη ΔΕΘ μοίραζε χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Και όταν πια κατάλαβε ότι έρχονται οι λογαριασμοί στους πολίτες και παθαίνουν απόγνωση, τι βγήκε και είπε, σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 3 Νοέμβρη, σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ; Βγήκε και είπε: ''Οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω από αυτό το οποίο θα αυξηθούν, από τα 3 ή 4 ευρώ που μπορεί να δουν αύξηση οι πολίτες, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση''. Αν δεν έδινε δηλαδή τα ψίχουλα των 9 στην αρχή και 39 στο τέλος ευρώ, δήθεν οι λογαριασμοί θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτεροι. Εδώ δεν πρόκειται απλά για ψεύτη, αλλά για τον ορισμό του πολιτικού απατεώνα. Το ερώτημα όμως δεν είναι τα ψέματα που λέει ξεδιάντροπα ο κος Μητσοτάκης.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Το ερώτημα είναι πως θα τα βγάλει πέρα η πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων; Πως θα βγάλουμε το χειμώνα; Συναντήθηκα σήμερα με εκπροσώπους της αγοράς, με επιχειρηματίες στην εστίαση. Οι ''αχάριστοι'' κατά τον κο Γεωργιάδη. Οι ''αχάριστοι'' λοιπόν μου είπαν ότι τους έχουν έρθει λογαριασμοί προσαυξημένοι κατά 100%. Και καλούνται να πληρώσουν 2.000 και 2.500 ευρώ το μήνα περισσότερα, στους λογαριασμούς ρεύματος. Δηλαδή πληρώνουν το μηνιαίο κόστος δύο καλά αμειβόμενων υπαλλήλων, μαζί με την ασφάλισή τους. Και το ερώτημα είναι πως θα συνεχίσουν; Ενώ έχουν να επιστρέψουν και τις επιστρεπτέες. Κι ενώ τα χρέη της πανδημίας έχουν ξεχειλίσει. Συνάντησα σήμερα και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους.

Και μου μίλησαν για το κόστος παραγωγής που... έχει φτάσει στον Θεό. Για τις ζωοτροφές που έχουν ανέβει 40%. Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που είναι μεγαλύτερη από αυτό καθεαυτό το κόστος του ρεύματος. Και το ερώτημα είναι πως θα παραγάγουν φέτος, αν δεν ενισχυθούν οικονομικά; Και τα ερωτήματα αγωνίας, δεν αφορούν μόνο αυτές τος επαγγελματικές ομάδες. Σχεδόν όλους τους αφορούν. Πώς θα σηκώσει κεφάλι η αγορά, όταν οι τράπεζες συνεχίζουν να μη δίνουν ούτε ευρώ στη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που αποτελούν το 95% του επιχειρείν;

Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι καταστηματάρχες, οι έμποροι και οι αγρότες όταν την 1/1/2021 στις αυξήσεις των τιμών θα προστεθεί και η άρση της αναστολής πληρωμών; Πώς θα βγει ο χειμώνας για μια μέση ελληνική οικογένεια όταν αυξάνονται όλα εκτός από τους μισθούς που μπαίνει στο σπίτι; Ποια τρύπα θα πρωτοκλείσουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τα ψίχουλα των 330 εκατομμύρια παροχών, όταν εμείς σε καιρό δημοσιονομικής πίεσης, χωρίς κύμα ακρίβειας και πανδημία είχαμε δώσει 800 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα το 2018; Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κοινωνικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την επιλογή της να εκχωρήσει το 17% της ΔΕΗ σε funds, εν μέσω της κρίσης.

Με την επιλογή της να μη χτυπήσει τα καρτέλ με τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει. Με την επιλογή της να μη αξιοποιεί ούτε καν την εργαλειοθήκη που προτείνει η Κομισιόν. Και να κόβει μαχαίρι κάθε μέτρο στήριξης ενώ η πανδημία και οι επιπτώσεις της όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά τώρα θεριεύουν. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το αδιέξοδο λοιπόν, χρειάζεται σχέδιο και τολμηρές παρεμβάσεις.

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να δώσουμε ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία.

• Νέος γύρος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά τώρα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

• Διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

• Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον τόπο σας, τον τόπο μου, την Ήπειρο. Η Ήπειρος αποτελεί μία ''τράπεζα'' πολύτιμου και μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου που έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα πιλοτικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το περιβάλλον που είναι σήμα κατατεθέν για όλη την Ελλάδα, για την Ήπειρο είναι στοιχείο ταυτοτικό, σχεδόν υπαρξιακό. Είναι αναπτυξιακός πόρος, στοιχείο της ποιότητας ζωής και της ονομαστής τοπικής παραγωγής. Πολλά ευαίσθητα και σημαντικά οικοσυστήματα αποτελούν κοινή μας περιουσία, από τη λίμνη Παμβώτιδα, τον Αμβρακικό Κόλπο, τις εκβολές του Αχέρωντα-Καλαμά μέχρι τα Τζουμέρκα και τα δασικά οικοσυστήματα της Πίνδου.

Σήμερα, όμως, με την κλιματική κρίση παρούσα παγκοσμίως, τα πολύτιμα και διάσημα αυτά οικοσυστήματα έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές, προστασίας και διαχείρισης. Γιατί αποτελούν το θησαυροφυλάκιο του τόπου μας που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνησή μας, παρά τα δεσμά των μνημονίων, ανέλαβε έγκαιρα πρωτοβουλίες που καθυστερούσαν χρόνια: Ολοκλήρωσε την ένταξη στον κατάλογο NATURA-2000 419 περιοχών εκ των οποίων 27 βρίσκονται στην Ήπειρο. Θεσμοθέτησε το σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με το Νόμο 4519/2018, τους Φορείς των Περιοχών αυτών.

Προκήρυξε και ανέθεσε την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, ώστε να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες και στήριξη της τοπικής ανάπτυξης με Προεδρικά Διατάγματα και Σχέδια Διαχείρισης. Όμως με τον νόμο Χατζηδάκη (4685/2020), η κυβέρνηση ΝΔ κατάργησε τις διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και μετέφερε τη διοίκηση σε έναν φορέα στην Αθήνα. Και φυσικά πάγωσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τις περιοχές προστασίας. Το ίδιο γίνεται δυστυχώς και σε άλλους τομείς περιβάλλοντος όπου η ΝΔ αποδομεί μεγάλες -και δύσκολες- μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας.

Ακύρωσε ακόμα και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, τους ανάρτησε ξανά με σοβαρά ελλείμματα και λάθη και έχει θέσει αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση σε αμφισβήτηση. Το ίδιο γίνεται και με τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Που είναι αναγκαίες για την μετάβαση σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας, με αντικατάσταση όλων των ορυκτών καυσίμων. Το ίδιο γίνεται και με τις ενεργειακές κοινότητες. Μια εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμισή μας, που θα έδινε τη δυνατότητα, ιδίως στις μέρες της ενεργειακής κρίσης, σε ενώσεις παραγωγών, επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές, να είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος, παραμένει ανενεργή και αποκλεισμένη από χρηματοδοτικά εργαλεία.

Γι’ αυτό έχουμε συμπεριλάβει στις προγραμματικές μας θέσεις την δέσμευση για παραγωγή του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από νοικοκυριά επιχειρήσεις, αγρότες ενεργειακές κοινότητες, σε κλίμακα και με τρόπο περιβαλλοντικά βέλτιστο. Στον τομέα των υποδομών, η δυσμενής πραγματικότητα για την Ήπειρο είναι ότι καθυστερούν ή υποβαθμίζονται από την σημερινή κυβέρνηση οδικά έργα που είχαμε ήδη δρομολογήσει:

Αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα-Κακκαβιά:

Αφού χάθηκαν 2 χρόνια, το έργο μετατρέπεται σε κλασικό επαρχιακό δρόμο διατομής 12,5 μέτρων, με μία λωρίδα κυκλοφορίας και μία βοηθητική ανά κατεύθυνση, με αρκετούς κόμβους και χωρίς διαχωριστική νησίδα, χωρίς την αναγκαία, σύγχρονη και ασφαλή παράκαμψη της πόλης, με τα 15 περίπου χιλιόμετρα του συγκεκριμένου οδικού άξονα, από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι την Φανερωμένη.

Σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό:

Το υπουργείο Υποδομών έχει δώσει παράταση για έναν ακόμα χρόνο (ως τον Ιούνιο του 2022) για την ολοκλήρωση της μελέτης σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση. Γιατί δε προχώρησε δυο χρόνια;

Σύνδεση Πρέβεζας, Ακτίου με Εγνατία (Αμβρακία Οδός):

Η κυβέρνηση καθυστερεί με κίνδυνο να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ.

Σιδηροδρομική Εγνατία:

Ένα μεγαλόπνοο έργο που βάλαμε μπροστά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από δύο χρόνια αδράνειας, άρχισε να ασχολείται αποσπασματικά με συγκεκριμένα τμήματα, στο ανατολικό και δυτικό της τμήμα, εξαγγέλλοντας έργα στα χαρτιά. Ως σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην ίδρυση της διακρατικής εταιρίας, όπως είχε συμφωνηθεί με τη Βουλγαρία, για την υλοποίηση του έργου. Η Σιδηροδρομική Εγνατία, στο τμήμα Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, θα μπορούσε να φέρει το τρένο μέχρι την ακτή της Ηπείρου.

Και τέλος, όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η Ήπειρος:

Πρώτα απ’ όλα, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία έχει παγώσει η ροή των πόρων του ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα της περίφημης διαδικασίας ''προτεραιοποίησης'' των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση. Αυτό ισοδυναμεί με στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και το γνωρίζουν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι το πάγωμα των πληρωμών αφορά τα κρίσιμα έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Πλέον δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν αναγκαστεί ακόμα και σε λύση των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος από τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Αλλά θαρρώ πως μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, μια από τις πιο αδικημένες στη χώρα, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν το Ταμείο Ανάκαμψης είχε σχεδιαστεί όχι με γνώμονα να μοιράσουν κέρδη δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου περιφέρειας και την άμβλυνση των ανισοτήτων, μεταξύ των οποίων και των περιφερειακών, θα ήταν μια πραγματική ευκαιρία για την Ήπειρο.

Σήμερα όμως η χώρα δυστυχώς πορεύεται με ένα σχέδιο που συντάχθηκε ερήμην όλων των εμπλεκόμενων φορέων της παραγωγής. Ένα σχέδιο που αντί να αμβλύνει, θα ενισχύσει τις περιφερειακές ανισότητες. Καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή κατανομή των απαιτούμενων ποσών, τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των δανείων, για τις περιφέρειες της χώρας. Τέλος επιτρέψτε μου δυο λόγια για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Έναν πνευματικό, τεχνολογικό, πολιτισμικό αλλά και αναπτυξιακό πυλώνα της Περιφέρειας.

Που η κυβέρνηση έβαλε... με το καλημέρα στο στόχαστρο. Ο νόμος για την Ελάχιστη βάση εισαγωγής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισακτέων σε πολλά Τμήματα, ιδιαίτερα στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς και στο τμήμα Γεωπονίας. Τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης είναι ελλιπής, ενώ ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Ταυτόχρονα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που προσφέρονται δωρεάν, εδώ και μια διετία δεν χρηματοδοτούνται, με προφανή σκοπό να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία.

Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι σαφής, αφορά στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την επιβολή διδάκτρων. Ενώ την ίδια απαξίωση βλέπουμε και σε ότι αφορά στην κυβερνητική πολιτική για τη φοιτητική μέριμνα και κυρίως στα ζητήματα στέγης. Η συντήρηση των υπαρχουσών δομών είναι ανεπαρκής. Και είναι απολύτως αναγκαία η δημιουργία νέων δομών στέγασης ή η ενίσχυση των φοιτητών/τριών για την επίλυση των βασικών αναγκών τους έως ότου δημιουργηθούν νέες. Ιδιαίτερα σήμερα με το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει και τις τιμές των ενοικίων. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς απέτυχε. Όχι μόνο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρέθηκαν στο δρόμο της, αλλά δυστυχώς σε κάτι πολύ πιο βαθύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Απέτυχε να αξιοποιήσει την προοπτική που ανοίξαμε εμείς, μαζί με την κοινωνία, μετά από μια μακρά περίοδο θυσιών και δυσκολιών. Η Ελλάδα άφησε πίσω της τα μνημονιακά χρόνια, με καθαρό ορίζοντα και προοπτική για το μέλλον. Με πολύ κόπο και αγώνα, οι θυσίες μετατράπηκαν σε υποθήκη για το αύριο. Ο κ. Μητσοτάκης όμως ήρθε αυτή την υποθήκη να την εξαργυρώσει για ιδίων όφελος. Και μέσα σε δυο χρόνια, έφερε την Ελλάδα σε χειρότερο σημείο από εκεί που την παρέλαβε. Αυτό είναι το μήνυμα των πολιτών που συναντάω παντού. Δεν συναντώ βέβαια επιχειρηματίες με τεράστια κέρδη που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Συναντάω ως επί το πλείστον ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, της σκληρής δουλειάς, της δημιουργίας.

Και μου λένε ότι αυτό που ζούνε σήμερα δεν το έζησαν ούτε στα μνημόνια. Τη ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Και μια εξουσία βαθιά κυνική, αλαζονική και διεφθαρμένη. Που πίσω από κάθε της μεταρρύθμιση βρίσκεται και κάποιο ντιλ. Με τον ΣΕΒ για το εργασιακό νομοσχέδιο. Με τους ιδιοκτήτες κολεγίων για τη Βάση Εισαγωγής. Με τα funds για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Και φυσικά που δε διστάζει να βάζει χέρι στα δημόσια ταμεία είτε για να στήσει μιντιακό καθεστώς είτε για να ευνοήσει ημέτερους. Πέντε δισ. από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων μέσα σε 18 μήνες πήγαν είτε σε απευθείας αναθέσεις είτε σε κλειστούς διαγωνισμούς. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Εξαργυρώνουν λοιπόν τους κόπους μιας ολόκληρης κοινωνίας, για να χτίσουν ένα καθεστώς καλοπληρωμένων αυλοκολάκων και για να αναστήσει μια παρασιτική κρατικοδίαιτη ελίτ, την ίδια που έχει τη βασική ευθύνη της χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, θα έλεγα ότι είναι ένα παράδοξο της ιστορίας. Είναι η δύναμη του χθες που εμποδίζει το μέλλον να ανασάνει. Είναι ο παλιός κόσμος που πασχίζει να κρατηθεί στον αφρό με νύχια και με δόντια. Είναι η Ελλάδα της χρεοκοπίας και της διαφθοράς. Της χρεοκοπίας της οικονομικής αλλά και της ηθικής. Αυτό το ιστορικό παράδοξο πρέπει να επιλυθεί. Η πορεία αυτού του τόπου μπορεί και πρέπει να είναι προοδευτική. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει μπροστά, όχι πίσω της.

Και σήμερα, η δύναμη που μας ωθεί σε ένα μέλλον καλύτερο, δικαιότερο και ασφαλές είναι η προοπτική μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης που θα αλλάξει την Ελλάδα. Και θέλω να ξεκαθαρίσω: Για εμάς είναι απολύτως φανερό ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς και του κου Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους ούτε στο χώρο της Αριστεράς ούτε της Κεντροαριστεράς ούτε του Κέντρου. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της.

Και για αυτό έχουμε ένα μόνο στόχο. Να νικήσουμε το κος Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. Να βγούμε πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για τη προοδευτική διακυβέρνηση στο τόπο μας. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια νέα αρχή. Ενώνοντας δυνάμεις, διευρύνοντας τις γραμμές μας, εμπλουτίζοντας το πολιτικό μας σχέδιο και τις κοινωνικές μας συμμαχίες. Πάμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι νοσταλγοί μιας καχεκτικής, αυταρχικής Ελλάδας του 1950, είναι πολύ λίγοι για να ανακόψουν τη δυναμική της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Πάμε να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για τη νίκη που θα φέρει ξανά την ασφάλεια και την προοπτική σε αυτό τον τόπο. Γιατί η Ελλάδα πρέπει ξανά να κοιτάξει μπροστά. Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει και μπορούν να ζήσουν καλύτερα».

Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί περιοδεία στην Ήπειρο σήμερα και αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Νομό Θεσπρωτίας όπου θα συμμετέχει σε σύσκεψη με φορείς του νομού και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους αγρότες και παραγωγούς στον κάμπο της Κεστρίνης.

Αναλυτικό πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα:

  • Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου - Νομός Θεσπρωτίας

- 11:30 Σύσκεψη με φορείς του νομού (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου)

- 13:00 Συνάντηση με αγρότες και παραγωγούς στον κάμπο της Κεστρίνης

ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">