Recents in Beach

Βάσεις εισαγωγής 2022. Πρώτα η συρρίκνωση, μετά η υποβάθμιση και τέλος το λουκέτο.

 


Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, επιφύλασσε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για όλα τα απομακρυσμένα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας και φυσικά σ’ αυτά του Βορείου Έβρου.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλούν από μόνοι τους. Στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας εισάγονται 52 υποψήφιοι των ΓΕΛ, των ΕΠΑΛ και των άλλων κατηγοριών και μένουν κενές 148 θέσεις (ποσοστό 74%). Στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εισάγονται 30 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών ενώ οι κενές θέσεις θα είναι 150 (ποσοστό 83%). Στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου δεν εισάγεται ούτε ένα νέος φοιτητής από Γενικό Λύκειο, ενώ από τα ΕΠΑΛ και τις υπόλοιπες κατηγορίες εισάγονται συνολικά 21 άτομα, ενώ 100 θέσεις μένουν κενές (ποσοστό 82,65%). Όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε τελικά πόσοι από τους παραπάνω θα κάνουν πραγματικά εγγραφή και θα συνεχίσουν τις σπουδές τους. 

Τα πράγματα για τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στην Αλεξανδρούπολη (Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας, Παιδαγωγικό και Επιστημών Εκπαίδευσης Προσχολικής Ηλικίας) είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυτά εμφανίζουν απόλυτη πλήρωση των θέσεών τους από εισακτέους που τα επέλεξαν.

Δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη, δίχως σχεδιασμό και προγραμματισμό, κατάργηση όλων των τμημάτων ΑΤΕΙ και η κατάταξη τους ως ΑΕΙ, σύμφωνα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Γαβρόγλου, σε συνδυασμό με την καταστροφική πολιτική και τις εμμονές του νόμου της κ. Κεραμέως της κυβέρνησης της ΝΔ, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν σ’ όλη τη χώρα χιλιάδες θέσεις κενές, ενώ συγκεκριμένα 398 θέσεις κενές στα τμήματα του βορείου Έβρου. Τα δύο τμήματα του ΔΠΘ και το ένα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, θα στερηθούν την παρουσία όλων αυτών των φοιτητών και μαθηματικά κάποια στιγμή θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, ενώ ταυτόχρονα η τοπική οικονομία και κοινωνία θα συνεχίσει να μαραζώνει. 

Αυτή η κατάσταση η οποία επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, επιφέρει νέα συρρίκνωση, η οποία μοιραία θα οδηγήσει αρχικά σε υποβάθμιση και στη συνέχεια σε κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων του Βορείου Έβρου. 

Τα ευχολόγια κι οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων που αγωνιούν, κυρίως από τα Πανεπιστήμια, για να προσελκύσουν φοιτητές, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το οποίο είναι καθαρά πολιτικό.

Δε θα αναφερθώ στο ζήτημα της Παιδείας, καθώς γι’ αυτό το θέμα έχω πειστεί ότι αντιμετωπίζεται μόνο με ευρεία συναίνεση, τουλάχιστον των κομμάτων εξουσίας αν όχι όλων, όπου πρέπει να αποφασιστεί και να εφαρμοστεί ένα πολιτικό πλαίσιο για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον και θα έχει ως αφετηρία την Προσχολική Αγωγή ενώ θα καταλήγει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Θα καταθέσω πλέον όχι την αγωνία μου, αλλά πλέον το φόβο μου, ότι με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, οδηγούν την περιοχή μας, σε μαρασμό και σε ερημοποίηση. 

Δεν είναι φυσικά μόνο το ζήτημα των εισακτέων, αλλά η γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται και σχεδόν σε τίποτα δε διευκολύνει ή ενθαρρύνει τους πολίτες να μείνουν στην περιοχή. Καμιά γενναία μεταρρύθμιση στους τομείς αιχμής της περιοχής, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ουδέν κίνητρο αντιμετώπισης των διασυνοριακών προβλημάτων.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι, πέρα από την αγάπη για τον τόπο τους, δε βρίσκουν κάποιο άλλο λόγο τόσο ισχυρό για να μείνουν μόνιμα εδώ. Και είναι κρίμα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις ελπίδες τους και παίρνουν οριστικές αποφάσεις οι οποίες θα καταστήσουν την αρνητική κατάσταση που θα δημιουργηθεί, μη αναστρέψιμη.



Λευτέρης Χαμαλίδης

Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Μεταφορών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Υπ. Βουλευτής Έβρου 2019

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">