Recents in Beach

Οι αγροτικές καλλιέργειες του Έβρου απειλούνται από το "σκουλήκι"! Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 


Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το καταστροφικό φαινόμενο του «σκουληκιού» που πλήττει τις αγροτικές καλλιέργειες στο κεντρικό κυρίως τμήμα του Ν.Έβρου!

Στην Ερώτηση ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται με επικίνδυνη ένταση, προσβάλει καθολικά όλων των ειδών τις καλλιέργειες, με  εστίες σε όλο το μήκος σχεδόν του Νομού!

Παράλληλα αναφέρεται στις πρακτικές και νομικές δυσχέρειες που ανακύπτουν αναφορικά με την ενδεδειγμένη λύση του καθολικού ή μερικού (drone) αεροψεκασμού, οι οποίοι απαγορεύονται αυστηρά, σύµφωνα µε το άρθρο 17 του νόµου 4036/2012 .

 

Ο βουλευτής ερωτά τον Υπουργό αν είναι εφικτό να εκδοθεί άδεια καθολικού ή μερικού ψεκασμού, αν θα τροποποιηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο καθώς επίσης και πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Πρός: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων



Τις τελευταίες 15 ημέρες, στην περιοχή του κεντρικού Έβρου κυρίως, εντοπίζεται στις αγροτικές καλλιέργειες το φαινόμενο του «σκουληκιού», που προήλθε από τις προνύμφες λεπιδόπτερων της οικογένειας Crambidae. 

Το φαινόμενο εξελίσσεται με επικίνδυνη ένταση σε καταστροφικό βαθμό για τις καλλιέργειες ενώ παράλληλα δημιουργούνται εστίες σε όλο το μήκος σχεδόν του Νομού. 

Το συγκεκριμένο έντομο προσβάλει καθολικά όλων των ειδών τις καλλιέργειες ενώ η αντιμετώπιση του φαινομένου καθίσταται δυσχερέστερη λόγω του συστήματος των πολυκαλλιεργειών που εφαρμόζεται κατά μήκος του Νομού αλλά και της συνύπαρξης του μελισσοκομικού στοιχείου.

Το πρόβλημα δύναται να αντιμετωπιστεί μέσω του ψεκασμού καθώς υπάρχουν εγκεκριμένα συμβατικά σκευάσματα που καταπολεμούν το συγκεκριμένο έντομο με ικανοποιητικά αποτελέσματα . 

 Ωστόσο σχετικά με την ενδεδειγμένη λύση του ψεκασμού αναδύονται μια σειρά από προβλήματα:

  • Καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διενεργηθεί ο ψεκασμός με τον συμβατικό μηχανολογικό εξοπλισμό (τρακτέρ ).

Παρόλα αυτά για καλλιέργειες όπως μηδική, βαμβάκι κ.ά είναι εφικτό να διενεργηθεί ψεκασμός με καλά αποτελέσματα.

  • Ο ψεκασμός του ηλίανθου μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας είτε τον καθολικό ψεκασμό των περιοχών με εναέρια ψεκαστικά είτε με την χρησιμοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας μέσο των drones που στοχεύει στον τοπικό ψεκασμό ακριβείας.

  • Ο καθολικός ψεκασμός με εναέρια μέσα επιτρέπεται μόνο κατόπιν σύμφωνης  γνώμης των υπηρεσιών του  υπουργείου και για συγκεκριμένες περιπτώσεις .

  • Ο τοπικός ψεκασμός με drone είναι σε αντίθεση στο μη εγκεκριμένο νομικό πλαίσιο . 

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες σχεδόν της χώρες της ΕΕ, οι αεροψεκασμοί, η εφαρμογή δηλαδή (γεωργικών) φαρµάκων από αεροσκάφος, απαγορεύονται αυστηρά, σύµφωνα µε τον νόµο 4036/2012 άρθρο 17. 

Η συγκεκριμένη νοµοθεσία εντάσσει αδιακρίτως τις επεµβάσεις φυτοπροστασίας µε drones στην ευρύτερη κατηγορία των αεροψεκασμών, που θεωρούνται µη ελεγχόμενοι και ως αποτέλεσµα τις απαγορεύει (άρθρα 23 & 39, του ν.4036/2012). Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι αεροψεκασμοί για λόγους δημόσιας υγείας (π.χ. καταπολέμηση κουνουπιών).

Η ύπαρξη βιολογικών καλλιεργειών μεταξύ των λοιπών άλλων καλλιεργειών  δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα σε έναν ενδεχόμενο αεροψεκασμό καθώς απαγορεύει την χρήση συμβατικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση του σκουληκιού ενώ επιτρέπει μόνο βιολογικής προέλευσης με άγνωστη αποτελεσματικότητα. 

Όλη αυτήν την σύνθετη και πρωτόγνωρη  κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι ίδιοι παραγωγοί αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των αγροτών των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και των Μελισσοκόμων θα μπορούσε να επιφέρει κάποια αποτελέσματα έχοντας όμως και το κατάλληλο νομικό στήριγμα που αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε θα ξαναζήσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες του έτους 2018, όταν η αγροτική παραγωγή είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή λόγω του πράσινου/ρόδινου σκουληκιού.

Ενδείκνυται μια επιτόπια επίσκεψη στον Νομό Έβρου από κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να εξετάσουν από κοντά το φαινόμενο αλλά και να συλλέξουν στοιχεία πολύτιμα για την αξιολόγηση κι αντιμετώπιση της κατάστασης. 

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτάσθε

 Έχετε στον σχεδιασμό σας να προβείτε στην έκδοση άδειας καθολικού ή μερικού αεροψεκασμού στις περιοχές που έχουν πληγεί;

Θα προχωρήσετε σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτρέπεται με κανόνες ο τοπικός ψεκασμός μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών (με χρήση drone) ;

Θα προβείτε στην αποζημίωση των μελισσοκόμων προκειμένου να μετακινήσουν τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές ώστε να καταστεί εφικτός ο ψεκασμός των καλλιεργειών;

Εάν δεν είναι εφικτή η άμεση υλοποίηση των προτάσεων σχετικά με τον ψεκασμό, πώς προβλέπεται να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">