Recents in Beach

Το φέουδο Σκρέκα-Κρομμύδα και η κρίση λειτουργίας στη “Μαλαματίνα”


 Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Η επιχείρηση “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της ελληνικής ρετσίνας παρά τα προβλήματα (ενδοοικογενειακής φύσεως) τα οποία αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία και που οδήγησαν στην αλλαγή στο καθεστώς ιδιοκτησίας της. Η αρνητική ενδοοικογενειακή κατάσταση οδήγησε κάποια στιγμή τα πράγματα στα δικαστήρια, κατόπιν προκάλεσε την εμπλοκή των τραπεζών και αργότερα σε μια μακρά διαδικασία πώλησης της επιχείρησης, η οποία παρά τα προβλήματα συνέχιζε να ηγείται στον χώρο της ρετσίνας. Τελικώς και παρά το ενδιαφέρον ισχυρών και σοβαρών επιχειρηματιών και ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και ποτών, η εταιρία “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” κατά έναν περίεργο τρόπο πέρασε σε ένα σχεδόν άγνωστο όνομα, ένα outsider, τον Αλέξανδρο Κρομμύδα και τον αδελφό του, από τα Τρίκαλα. 

Ο Αλέξανδρος Κρομμύδας είναι γαμπρός του παλιού βουλευτή Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Σκρέκα, πατέρα του σημερινού υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Ο νέος ιδιοκτήτης της “Μαλαματίνα” είναι δηλαδή γαμπρός του υπουργού με τον οποίο διατηρούν κάτι παραπάνω από άριστες σχέσεις.

Ας αρχίσουμε καλύτερα από τον πατέρα και πεθερό, αντιστοίχως, Θεόδωρο Σκρέκα,  πρώην βουλευτή Τρικάλων (1996,2000,2004) και, τελευταία πριν την οριστική του αποδρομή από το δημόσιο βίο, πρόεδρου της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ. Ο Θεόδωρος Σκρέκας, αφού απέτυχε στις εκλογές, “τακτοποιήθηκε” από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή στην θέση του προέδρου της ΛΑΡΚΟ, στις 22 Φεβρουαρίου 2008, με αμοιβή 7.000 ευρώ μηνιαίως. Προφανώς τα χρήματα δεν φάνηκαν ικανοποιητικά στον ίδιο και στην κυβέρνηση και η μηνιαία αμοιβή αναπροσαρμόστηκε, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ (!) στις 9.000 ευρώ το μήνα.

Τα δεδομένα προέρχονται από την αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Στο Διαδίκτυο είναι προσβάσιμο το βίντεο με την ομιλία του πρώην υπουργού, όπου παρατίθενται τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα. Ο πατέρας Σκρέκας τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προσέλαβε στη ΛΑΡΚΟ τη νύφη του, γυναίκα του σημερινού υπουργού Ενέργειας κ. Ειρήνη Καραγκούνη-Σκρέκα ως υποδιευθύντρια με τακτικές αποδοχές ύψους 4.219,35 ευρώ. (Τα στοιχεία πάντοτε από την ενημέρωση της σχετικής επιτροπής της Βουλής από τον τότε υπουργό Γιώργο Σταθάκη). Αλλά οι οικογενειακές εκδουλεύσεις δεν σταμάτησαν εδώ. Ο Θεόδωρος Σκρέκας προσέλαβε στη συνέχεια και τον συμπέθερό του, πεθερό του σημερινού υπουργού Ενέργειας, ως διευθυντή Ασφαλείας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας με μισθό 2.700 ευρώ. 

Η οικονομική κρίση ανέτρεψε τα πολιτικά-κομματικά δεδομένα και απέβαλλε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Αλλά στην περίπτωση της οικογένειας Σκρέκα, είχαμε το γνωστό οικογενειοκρατικό, “ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται”. Έτσι, σύντομα ο υιός Κώστας Σκρέκας, διαδέχθηκε τον πατέρα του στη θέση του βουλευτή Τρικάλων. Με την ψήφο του κυρίαρχου λαού… βεβαίως, βεβαίως!

Οι Σκρεκαίοι θεωρούνταν και θεωρούνται “καραμανλικοί”. Και ο πατέρας και ο υιός. Έτσι δεν πέρασαν απαρατήρητες οι στενές σχέσεις του βουλευτή Τρικάλων, αλλά και του γαμπρού του Αλέξανδρου Κρομμύδα, προσωπικά με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και το πολύ στενό πολιτικό περιβάλλον του. Ωστόσο ο γαμπρός κ. Κρομύδας φαίνεται πως είναι ο κινητήριος μοχλός στην πολιτική ανέλιξη του κ. Σκρέκα, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, φαίνεται να “κολλούσε ένσημα” για κάποιο διάστημα στην επιχείρηση του γαμπρού του, “Μantis SA”. Αλλά η οικογένεια φαίνεται πως έχει κάνει καταμερισμό εργασίας. Έτσι, τα οικογενειακά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα φαίνεται να διαπλέκονται με αρμονικό τρόπο. Κάτι που καθιστά και τις υπόνοιες περί “εύκολης” εξαγοράς της επιχείρησης “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” λόγω πολιτικοκομματικών διασυνδέσεων, τουλάχιστον άξιες προς περαιτέρω διερεύνηση.

Το Διαδίκτυο μας παρέχει κάποιες πληροφορίες για το τρίγωνο Σκρέκας-Νέα Δημοκρατία-Κρομμύδας. Αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της “Νέας Δημοκρατίας” και την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δεκέμβριο του 2015, το “κουτσομπολιό” της περιόδου αφορούσε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του “αμέριμνου” πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε χειμερινό θέρετρο στη Σερβία. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρίθμητα άρθρα σε μεγάλης επισκεψιμότητας sites, τα οποία περιστρέφονται γύρω από την απόφαση του κ. Καραμανλή να αλλάξει προορισμό στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του. Και ο λόγος αυτής της αλλαγής ήταν ο βουλευτής του νομού Τρικάλων κ. Σκρέκας.

Σε αυτά τα δημοσιεύματα διαβάζουμε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης) και ο κ. Κώστας Σκρέκας (βουλευτής Τρικάλων) θα περνούσαν οικογενειακώς, δηλαδή με τις συζύγους και τα παιδιά τους, τις γιορτές των Χριστουγέννων στο χειμερινό θέρετρο Καπαόνικ της Σερβίας. Και, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα, ο κ. Σκρέκας φέρεται να ήταν εκείνος που προσκάλεσε τους άλλους δύο και τις οικογένειές τους στο υπό ιδιοκτησία του γαμπρού του Αλεξάνδρου Κρομμύδα ξενοδοχείο στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το οποίο δεν αναφέρουν τα δημοσιεύματα και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε είναι ποιος ήταν εκείνος που πλήρωσε τον λογαριασμό: πλήρωσε η κάθε μία οικογένεια ξεχωριστά τα δικά της έξοδα διαμονής, πλήρωσε ο κ. Σκρέκας για την οικογένειά του και τις οικογένειες των προσκεκλημένων του ή ήταν όλα τα έξοδα προσφορά στους Έλληνες πολιτικούς από τον γαμπρό του κ. Κρομμύδα; 

Δεν επεκτείνομαι στο τελευταίο ενδεχόμενο, αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι οι πολιτικοί, για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν δημοσίως τέτοιες “παροχές-δώρα” από επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι χριστουγεννιάτικες οικογενειακές επισκέψεις στο σερβικό θέρετρο συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, πριν διακοπούν από την πανδημία: “Για σκι στο Καπαόνικ της Σερβίας οι οικογένειες Καραμανλή, Στυλιανίδη και Σκρέκα” (2016) Και εδώ ο ενδιάμεσος κρίκος ήταν ο υπουργός κ. Σκρέκας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο: “Ο Κώστας Σκρέκας, μάλιστα, κανόνισε για άλλη μια φορά το ταξίδι”. Ούτε ταξιδιωτικός πράκτορας να ήταν!

Από την άλλη διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο παρουσιάζουν τον κ. Κρομύδα ως “συνεταίρο σε διάφορες επιχειρήσεις” του κ. Σκρέκα! Ο οικογενειακός καταμερισμός εργασίας είναι κάπως συγκεχυμένος. Κάπου-κάπου ο σημερινός υπουργός Ενέργειας παρουσιάζεται ως “μέλος της Fortis A.E., μέσω της οποίας δραστηριοποιείται από δεκαπενταετίας στον κλάδο της εμπορίας ποιοτικών καταναλωτικών προϊόντων”. Αυτά το 2015.

Από την άλλη τα αθηναϊκά sites, που δίνουν και τον τόνο σε παρόμοια ζητήματα και με τη γνωστή έφεση προς το κακόβουλο κουτσομπολιό σε σχέση με ότι θυμίζει επαρχία ή συνδέεται με την ελληνική περιφέρεια, δεν λησμονούν να σημειώσουν ότι “η σύζυγος του Κώστα Σκρέκα  στην κοινωνία των Τρικάλων είναι γνωστή για την έφεσή της στη μόδα και το καλό γούστο, αλλά και την κλίση της στους δημοτικούς χορούς, με πολλούς να τη θυμούνται να χορεύει ασταμάτητα το καλοκαίρι του 2013 στο γάμο του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας Απόστολου Κολίτσα”. 

Η σύζυγος του υπουργού Ενέργειας κ. Ειρήνη Καραγκούνη-Σκρέκα φαίνεται ότι είναι ένας επιπλέον δίαυλος επικοινωνίας του σημερινού υπουργού, ειδικά προς το “κοινό” της βόρειας Ελλάδας. Έτσι life style δημοσιεύματα μάς ενημερώνουν ότι “η οικογένεια Σκρέκα  πήρε τα… βουνά μαζί με Ζέρβα και Κουκοδήμο». Δηλαδή τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης αντίστοιχα. Η κυρία Σκρέκα, πρώην διευθύντρια της πτωχευμένης ΛΑΡΚΟ, ελέω πενθερού, ανέλαβε το “ρόλο ξεναγού στα όμορφα μέρη για την πολιτική παρέα”, όπως σημειώνει ιστοσελίδα των Τρικάλων. Κάπως έτσι εξηγείται ενδεχομένως και η σιωπή του Κωνσταντίνου Ζέρβα, δημάρχου Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της επιχείρησης “Μαλαματίνα” και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η νέα ιδιοκτησία της “Μαλαματίνα” δημιούργησε μια κρίση λειτουργίας στην επιχείρηση με απρόβλεπτες συνέπειες. Προκάλεσε, άνευ λόγου και αιτίας, μια κοινωνική σύγκρουση, εξαιτίας λανθασμένων εκτιμήσεων και χειρισμών της, εγκλωβίστηκε στις άστοχες αρχικές επιλογές της να πετύχει τους στόχους της πιέζοντας με διάφορους τρόπους τους εργαζόμενους, νόμιμους και παράνομους, κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό, δημιουργώντας σαφέστατες υπόνοιες για εμπλοκή εκ του παρασκηνίου του ίδιου του υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, τώρα, τρέχει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο γαμπρός του Κώστα Σκρέκα και νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” ακολουθώντας το δόγμα “δεν μιλάω με εργάτες”, άφησε τους καθημερινούς χειρισμούς στον Νίκο Γεράνη, αλλά αναγκάστηκε τελευταία να εμφανιστεί στη δημοσιότητα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωτοφανή αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η επιχείρηση. Οι επιπτώσεις της έντασης και της κοινωνικής σύγκρουσης, ιδιαίτερα μετά την βίαιη παρέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο της επιχείρησης, έχουν επιπτώσεις και στις πωλήσεις του προϊόντος. Γεγονός που δεν διαφεύγει, πλέον, της προσοχής και ιστοσελίδων ενημέρωσης, οι οποίες κινούνται φιλικά προς το ιδιωτικό επιχειρείν. Ένας μεσότιτλος σχετικού ρεπορτάζ (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022) φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο “Πληγωμένη Μαλαματίνα” και ο συντάκτης του διαπιστώνει ότι: “η αρνητική δημοσιότητα με τα επεισόδια και τους απεργούς στο εργοστάσιο της Μαλαματίνας δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη ζήτηση της διάσημης ρετσίνας στο ράφι. Αν και φέτος οι συνθήκες είναι καλύτερες στην αγορά με την εστίαση να λειτουργεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες οι πωλήσεις της Μαλαματίνα είναι κάτω σε σχέση με το 2021…”.

Η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίζει να κινείται σε λανθασμένη τροχιά, εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να συντρίψει τους εργαζόμενους, παρότι η ίδια είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τα γεγονότα και τους εργαζόμενους που διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενισχύοντας την συμβολική και, κατ΄ επέκταση, και την ουσιαστική εμβέλεια των δράσεών τους. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι, πλέον, να απαντούν ευθέως στα νέα δεδομένα που δημιουργεί καθημερινά η απεργιακή κινητοποίηση. Τελευταία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον άσφαιρο σνομπισμό του ο ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Κρομμύδας και επιχείρησε να αποδώσει ευθύνες στους εργαζόμενους για την προηγούμενη κατάσταση στην επιχείρηση και την καταστροφή της. Κάποιος θα έπρεπε να τον συμβουλεύσει ότι το “επιχείρημα” οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές κλείνουν τα εργοστάσια δεν πείθει πάντοτε, ειδικά όταν οι εργοδότες, όπως γράφεται στο Διαδίκτυο, κυκλοφορούν με ιδιωτικά αεροπλάνα! 

Η νέα εργοδοσία τώρα τρέχει να περισώσει κάτι από τη φήμη της επιχείρησης με δημοσιεύματα σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Η τελευταία απειλή, κάτι που εκφράζει απολύτως τον παιδιάστικο ετσιθελισμό και την ανωριμότητα των νέων ιδιοκτητών, είναι εκείνη της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου. Οι νέοι εργοδότες προσπαθούν να παραστήσουν τους αποφασισμένους να επιβάλλουν τα “θέλω” τους και πως θα πετάξουν οριστικά τους εργαζόμενους στο δρόμο, ειδάλλως θα κλείσει το εργοστάσιο. Και δεν διστάζουν να προσθέσουν και νέα ψέματα και νέες ανακρίβειες για τις προθέσεις τους και για τα πραγματικά δεδομένα. Τελευταία επινόησή τους το “επιχείρημα” ότι είχαν την πρόθεση να αυτοματοποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική διαδικασία, ενώ από την αρχή ήταν γνωστό – δικές τους ήταν οι δηλώσεις - πως στόχος τους ήταν οι μειώσεις μισθών και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για μια κλασική εργοδοτική πρακτική που δεν λαμβάνει υπόψη της τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός, τον οποίο επιχείρησαν να “στήσουν” για να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, αποτελείται από ανειδίκευτους νέους ανέργους. Το εργοστάσιο “άνοιξε” με την παρέμβαση των ΜΑΤ, αλλά υπολειτουργεί και, μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό παρανόμως. (Ήδη έχουν γίνει οι πρώτοι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς κατόπιν αιτήσεως των απεργών και του σωματείου τους και αναμένονται τα περαιτέρω). 

Και, φυσικά, χωρίς να μπορεί να τροφοδοτεί επαρκώς την αγορά. Η συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς της “Μαλαματίνα” επιταχύνεται μέρα με τη μέρα. 

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι οργανωτικός γραμματέας της 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (www.sopro.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">