|
Η 100χρονη Χέιντι Φρίεντ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, με τον νέο πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον. Την είχε επισκεφθεί πριν ένα χρόνο και της είχε υποσχεθεί ότι ποτέ δεν θα συνεργαστεί με τους νεοναζιστές. Καταπάτησε την υπόσχεση του, μόλις του δόθηκε η ευκαιρία.
Του Νίκου Σερβετά |
Δύο εικόνες θα πρέπει να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη των Σουηδών και θα χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.Η πρώτη είναι το πρόσωπο ενός 26χρονου κοριτσιού, της Ρομίνας Πουρμοχταρί. Η Ρομίνα γεννήθηκε στη Σουηδία από Ιρανούς γονείς, που μπήκαν στη χώρα ως πρόσφυγες. Έως το καλοκαίρι ήταν η πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος των Φιλελευθέρων. Τη Δευτέρα της ανατέθηκε το υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος. Το σημαντικό είναι ότι, λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως το υπουργείο αυτό θα καταργηθεί και η Πουρμοχταρί θα παραμείνει μεν στη θέση της, αλλά πλέον ως (σ.σ. το αντίστοιχο ελληνικό) υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, με αρμοδιότητα το κλίμα και το περιβάλλον. Η επαναλειτουργία των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα φέρει και τη δική της υπογραφή.
|
Ρομίνα Πουρμοχταρί, παιδί προσφύγων από το Ιράν, ανέλαβε υπουργός σε υπουργείο που ανακοινώθηκε ότι θα καταργηθεί.
Η δεύτερη εικόνα συνοδεύεται με μία φωνή, μία κραυγή. Αυτή που βγήκε από το στόμα ενός ανθρώπου μέσα στη σουηδική Βουλή, όταν ο νέος πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωνε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας: «Είσαι ψεύτης Ουλφ Κρίστερσον, τής είπες ότι ποτέ δεν θα συνεργαστείς με τους ναζί και το έκανες αμέσως μόλις μπόρεσες», φώναξε άγνωστος άνδρας και εξαφανίστηκε. Αναφερόταν στην υπόσχεση που είχε δώσει ο Κρίστερσον, πριν από μερικούς μήνες, στην 100χρονη Χέιντι Φρίεντ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, όταν την είχε επισκεφθεί στο σπίτι της. Λίγο μετά το επεισόδιο στη Βουλή, ο σουηδός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι είχε δώσει τέτοια υπόσχεση, αλλά ο φωτογράφος, ο οποίος απαθανάτισε τη στιγμή, το επιβεβαίωσε. «Άρχισε τη θητεία του με ένα μεγάλο ψέμα, αυτό θα στιγματίσει όλη την υπόλοιπη πολιτική καριέρα του», γράφουν σε σχόλιά τους αρθρογράφοι στη Σουηδία. συνεδριάζουν, μία φορά την βδομάδα, με αυτό ως μοναδικό θέμα συζήτησης.
Στα άκρως ενδιαφέροντα σημεία αυτής της συμφωνίας που, αν εφαρμοστεί στο σύνολό της, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχει αλλάξει εντελώς η εικόνα της Σουηδίας, συγκαταλέγεται το κεφάλαιο για την υποδοχή προσφύγων, το οποίο σε μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι είναι μαζί τα κεφάλαια για την Εκπαίδευση και την Κλιματική Αλλαγή και όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:
- Θα διατεθούν περίπου 400 δισ. κορώνες (περίπου 41 δισ. ευρώ) για την επαναλειτουργία παλαιών και το άνοιγμα νέων σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ από τον τίτλο του υπουργείου «Έρευνας και Παιδείας» αφαιρείται το «Έρευνας». |
- Θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις για να «βάλουμε τέλος στο έγκλημα», αλλά με προσεκτική ανάγνωση ο καθένας καταλαβαίνει ότι θα ενισχύσουν τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό και την ανασφάλεια.
- Θα μειωθούν οι φόροι για τις εταιρείες και τα υψηλά εισοδήματα.
- Ο διοικητής της Τράπεζας Σουηδίας θα οριστεί από τους Σουηδούς Δημοκράτες.
- Υποβαθμίζονται εντελώς τα ζητήματα του περιβάλλοντος και, σύμφωνα με το Κόμμα των Πρασίνων, θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.
Εν ολίγοις συμφώνησαν σε ό,τι ακριβώς έλεγαν προεκλογικά οι Σουηδοί Δημοκράτες.
Ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο θα επηρεάσει κατά πολύ την εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα σουηδικών εταιρειών, είναι η κατάργηση της διεθνούς βοήθειας που έστελνε η Σουηδία σε αναπτυσσόμενες χώρες και ανερχόταν στο 1% του ΑΕΠ της. Όπως προβλέπεται στη συμφωνία, η ποσοστιαία δέσμευση καταργείται, ενώ το ποσό καθώς και οι στόχοι θα καθορίζονται κατά περίπτωση και θα αφορούν κυρίως «χώρες που βρίσκονται κοντά μας» (σ.σ. βλέπε Ουκρανία).
Άμεσες συνέπειες
Η εφαρμογή της νέας πολιτικής αντανακλάται ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών. Χαρακτηριστική αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Τουμπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος, αφήνοντας έκπληκτους τους δημοσιογράφους που τον παρακολουθούσαν, μεταξύ άλλων είπε:
«Η εστίαση της προηγούμενης Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης σε μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική θα πάει στα σκουπίδια και το βάρος θα πέσει στη Σουηδία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέρος αυτού θα είναι η προσπάθεια να πειστεί ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να δεχτεί τη Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Θα το κάνουμε αποτελεσματικά και συνειδητά, αλλά πρέπει να πάρει τον χρόνο που απαιτείται»
Παρατηρητές εκτιμούν ότι, κατά πρώτον, η Σουηδία θα πάψει να πιέζει την Τουρκία για την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για τα δικαιώματα των γυναικών, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο του είδους του. Τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών. Κατά δεύτερον, ότι και η ίδια η Σουηδία δεν θα εφαρμόζει πλέον άρθρα της Σύμβασης, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες πρόσφυγες από την Τουρκία και τις περιοχές του Κουρδιστάν.
Μόλις λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε από τηλεοράσεως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος, που θα «εγγυάται το δικαίωμα στις γυναίκες» να φορούν την ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αν και στην Τουρκία δεν εγείρεται τέτοιο ζήτημα εδώ και χρόνια.
Η πρώτη αντίδραση από τον διεθνή χώρο ήρθε από την Ευρωομάδα Renew Europa (Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά). Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter, o πρόεδρος της Ευρωομάδας δεν θα προσκαλεί, προς το παρόν, την ηγεσία των Φιλελευθέρων της Σουηδίας (Liberaler), λόγω της συνεργασίας τους, σε κυβερνητικό επίπεδο, με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες.
Φασιστική συμπεριφορά
Στις συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν στις επόμενες μέρες, καταγράφηκε και το κλίμα μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Οι Σουηδοί Δημοκράτες θα πάρουν τους προέδρους στις 6 από τις 12 επιτροπές της βουλής, μεταξύ των οποίων η πρώτη στην άτυπη ιεραρχία επιτροπή Δικαιοσύνης. Η παραχώρηση ασύλου περιγράφεται ως πρόβλημα και γίνονται άμεσοι παραλληλισμοί μεταξύ μετανάστευσης και εγκληματικότητας. Άνθρωποι θα απελαύνονται ακόμα και για λόγους ηθικής, π.χ. πορνεία, η οποία σύμφωνα με τους ισχύοντες σήμερα νόμους είναι νόμιμη, αλλά διώκονται αυτοί που αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες.
Μία από τις τηλεπερσόνες των Σουηδών Δημοκρατών, η Ρεμπέκα Φάλενκβιστ, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «το τρένο της επιστροφής κάνει τέρμα στην Καμπούλ», ενώ ο Τουμπίας Άντερσον, του ιδίου κόμματος, ο οποίος είχε πανηγυρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας επανειλημμένα στα σουηδικά "για τη νίκη" -η συνάφεια με το γερμανικό "sieg heil" είναι αδιαμφισβήτητη- πυροδότησε οργή τη Δευτέρα, όταν αποκάλεσε την Άννα Φρανκ «ανήθικη» και «προσωποποίηση της καύλας».
Αμήχανη αριστερά
Λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία των συντηρητικών κομμάτων, ο νεοεκλεγείς βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρκους Καλλιφατίδης (γιoς του διάσημου συγγραφέα Θόδωρου Καλλιφατίδη) είχε δώσει συνέντευξη στην Εποχή και ερωτηθείς για τις ευθύνες του κόμματός του απέναντι σε αυτή την κατάσταση είπε: «Έχουμε ευθύνη, επειδή δεν μπορέσαμε να αναδείξουμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο τους τομείς εκείνους, όπου ο δημόσιος διάλογος για την οικονομική πολιτική βρίσκεται, επί δεκαετίες τώρα, σε λάθος δρόμο, σε λάθος κατεύθυνση. Αρχίσαμε, βέβαια, να το κάνουμε, αλλά κάπως αργά. Ειδικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, δεν ήμασταν τόσο επιθετικοί όσο θα έπρεπε κατά αυτών που αποκαλούνται “δυνάμεις της αγοράς”» (η συνέντευξη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας).
«Η Εποχή» ζήτησε και τη γνώμη του πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αριστερά, Γιούνας Κάρλσον: «Η Αριστερά θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, η νέα κυβέρνηση και η άνοδος των Σουηδών Δημοκρατών, είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση. Όμως, μόνο τρεις έδρες χωρίζουν τα μπλοκ και για τους Φιλελεύθερους η συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Αν ασκηθεί ισχυρή πίεση από την αντιπολίτευση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
0 Σχόλια