Recents in Beach

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΚΔΟΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΔ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ ΕΚΠΝΕΕΙ!!!


 ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ!!! 

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη (24/10) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, αποστέλλοντας επιστολή προς την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα της αναμενόμενης έκδοσης του ρυθμιστικού Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα ορίζει το καθεστώς λειτουργίας στο Δέλτα του Έβρου. 

Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων, δια επιστολών & γραπτών ερωτήσεων, διασφαλίστηκε με σχετική Τροπολογία η οποία συμπεριελήφθη στο Ν/Σ του Υπ. Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του περασμένου έτους, η απαραίτητη χρονική παράταση ενός  (1) έτους, έως ότου εκδοθεί το ΠΔ το οποίο θα αποτελέσει τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού του Δέλτα του ποταμού Έβρου, αποτρέποντας μάλιστα την κατεδάφιση των κατασκευών (καλύβες) της περιοχής του Δέλτα, η οποία φέρει εθνική σημασία.

Δεδομένου, ότι η ως άνω χρονική παράταση εκπνέει την 3η Νοεμβρίου 2022, ο βουλευτής σε έγκαιρο χρόνο επαναφέρει το ζήτημα προτείνοντας να δοθεί νέα χρονική παράταση με σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε προσεχή νομοθετική ρύθμιση , όπως στο Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας που θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη (26/10) στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει είναι σημαντικό, προτού εκδοθεί το ΠΔ, να προηγηθεί μία σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Περιβάλλοντος με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει τις υπάρχουσες κατασκευές (Καλύβες) στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, ώστε να συμπεριληφθούν εν συνόλω και αυτές στο σχετικό ΠΔ.



ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ : 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ

  2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟ ΑΜΥΡΑ

  3. Γ Γ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ, ΠΕΤΡΟ ΒΑΡΕΛΙΔΗ


ΘΕΜΑ : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ!!! 

Αξιότιμοι Υπουργοί, 

Αξιότιμε Γ Γ, 

Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, γραπτών επιστολών και συσκέψεων, διασφαλίστηκε τελικά η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι Καλύβες στο Δέλτα του Έβρου παρέμειναν εν ζωή!!

Με το υπ’ αριθμ. Άρθρο 3, της Τροπολογίας του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, που κατατέθηκε στο πλαίσιο συζήτησης και ψήφισης του Ν/Σ του Υπ. Ανάπτυξης κι Επενδύσεων (9/12/2021), διασφαλίστηκε  εκ νέου η αναγκαία χρονική παράταση ενός (1) έτους για την έκδοση του Π.Δ, το οποίο εκπνέει την 3η Νοεμβρίου 2022!!

Το εν λόγω ΠΔ είναι ζωτικής σημασίας για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή καθώς θα αποτελέσει το Ρυθμιστικό διάταγμα λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, αποτρέποντας την επιβολή κυρώσεων μεταξύ των οποίων και την κατεδάφιση των κατασκευών (Καλύβες) στην περιοχή.

Ο αγώνας για την προστασία των κατασκευών (Καλύβες) στο Δέλτα του Έβρου ξεκίνησε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση Γραπτής Ερώτησής μου (11/04/2019), σχετικά με τον κίνδυνο κατεδάφισης των ‘πρόχειρων καταλυμάτων’ στην περιοχή Δέλτα του Έβρου, γνωστά σε όλους ως Καλύβες του Έβρου (βλ. http://www.dimoschakis.gr/με-κατεδάφιση-απειλούνται-οι-καλύβες/). Δυστυχώς οι απελθόντες αδιαφόρησαν άλλη μια φορά για τα ζητήματα του Έβρου. 

 

Μετά τις εκλογές του 2019 επανέφερα το ζήτημα με επιστολή μου (24/10/2019) προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας & Τουρισμού με αίτημα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία (παράταση των προβλεπομένων του άρθρου 128 του Ν.4495/2017) έως ότου εκδοθεί το νέο ρυθμιστικό ΠΔ, με το  οποίο θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα των πρόχειρων καταλυμάτων στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου.  (βλ.http://www.dimoschakis.gr/το-δέλτα-του-έβρου-και-οι-καλύβες-του-πρ/). 

 

Τελικά το ζήτημα επιλύθηκε με την ψήφιση του Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος 4643/2019 (άρθρ.56) δίνοντας ανάσα ζωής στις Καλύβες του Δέλτα, αποσοβώντας τον κίνδυνο κατεδάφισης τους καθώς και επιβολής επί πλέον ποινικών κυρώσεων…

 

Με την εκπνοή,  της ως άνω παράτασης επανήλθα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (βλ.https://www.hellenicparliament.gr/.../c0d518.../11713478.pdf) καθώς και σχετικής επιστολής (13/10/2021) απευθυνόμενος στον Υπ. Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα,(βλ.https://www.dimoschakis.gr/%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1.../...), αλλά και στην συνάντησή μου με τον Υπουργό (https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/4095043457261901), ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη νέας παράτασης…. όπως και έγινε!!

Δεδομένου ότι η ως άνω χρονική παράταση που διασφαλίστηκε εκπνέει εντός ολίγων ημερών, καθίσταται επιτακτικό να δοθεί νέα χρονική παράταση έως ότου ολοκληρωθεί οριστικά το σχετικό ρυθμιστικό  Π Δ που θα αφορά στην λειτουργία της περιοχής !

Προτείνεται, αυτό να διασφαλιστεί με σχετική προσεχή νομοθετική ρύθμιση, που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων την προσεχή Τετάρτη 26/10/2022 με τίτλο : «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις».

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία προτού εκδοθεί οριστικά το Ρυθμιστικό ΠΔ, η σύγκληση σύσκεψης μεταξύ της ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Περιβάλλοντος με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει τις υπάρχουσες κατασκευές (Καλύβες) στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, ώστε να συμπεριληφθούν εν συνόλω και αυτές στο σχετικό ΠΔ. 

Η περιοχή του Δέλτα του Έβρου, είναι εθνικής σημασίας καθώς αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ παράλληλα, είναι ενταγμένη ως προστατευόμενη περιοχή από διεθνείς συνθήκες!!

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι όποιες κατασκευές γίνουν για εθνικούς & επαγγελματικούς λόγους να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από αυτές τις Διεθνείς Συνθήκες, όπως:


  • το μέγεθος,

  • την αρχιτεκτονική της ήπιας κατασκευής εναρμονισμένης με το περιβάλλον που θα εξασφάλιζε την υγεία των φυσικών προσώπων & την προστασία του φυσικού κάλλους,

  • τα υλικά κατασκευών,

  • την χωροθέτηση κ.λ.π.. 

 

Όσοι δραστηριοποιούνται στο Δέλτα Έβρου καλύπτουν μια σημαντική αδυναμία του Ελληνικού Κράτους, αυτήν της καθημερινής και επί εικοσιτετραώρου βάσης ανθρώπινης παρουσίας & δραστηριότητας.

 

Εν κατακλείδι, η χρήση γης, η αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών, η διακίνηση διαμονή και γενικότερη δραστηριοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα ( αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, κυνηγοί, τουρίστες κ.ά), οι οικοδομικές προδιαγραφές, η ηλεκτροδότηση κ.ά.π. θα πρέπει να διευκρινίζονται από ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο όπως πρέπει να ρυθμίζει το αναμενόμενο Π Δ , το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί σε άμεσο χρόνο!!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">