Recents in Beach

Τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά, στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τον Τύπο


 Την αντίθεση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τον Τύπο, κατέθεσε σήμερα με την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.


Η κα Γκαρά στάθηκε στις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜΜΕ που ακολούθησε η κυβέρνηση, αλλά και στις λογικές στοχοποίησης, αποκλεισμού, διώξεων αλλά και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που τολμούν να ελέγξουν την εξουσία.


«Φτάσαμε, στην Ελλάδα του 2022, δημοσιογράφοι να παρακολουθούνται, όχι μόνο από παράνομα λογισμικά ή την ΕΥΠ, αλλά και από κουκουλοφόρους που κλέβουν στοιχεία της έρευνας  των δημοσιογράφων στα αεροδρόμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σε ότι αφορά τη στήριξη προς τα Μέσα η κα Γκαρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το νομοσχέδιο δεν ενισχύει τα Μέσα και δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα του Τύπου. Αντιθέτως νομοθετεί πλήθος «φωτογραφικών» διατάξεων.




Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει τη νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και κατηγόρησε τον κ. Οικονόμου πως ανοίγει ακόμα μεγαλύτερο δρόμο απολύσεων και εργασιακής ανασφάλειας. Ζήτησε επίσης να αποσυρθεί η πρωτοφανής διάταξη περί αγοράς μετοχών εταιρειών με αντάλλαγμα διαφημιστικό χώρο και χρόνο.

 

Η βουλευτής Έβρου τάχθηκε και κατά της επιτροπής Δεοντολογίας που προβλέπει το νομοσχέδιο. Υποστήριξε πως οι εξουσιοδοτικές διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στον υπουργό να παρεμβαίνει στη σύνθεσή της, μπορεί να μετατρέψουν την επιτροπή Δεοντολογίας σε επιτροπή Αποκλεισμών.




Η εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη νέα τροποποίηση από την κυβέρνηση του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για τα fake news. Η αναθεώρηση του άρθρου 191 του Π.Κ. από την κυβέρνηση είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων τόσο από τους νομικούς όσο και από τις δημοσιογραφικές ενώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας στον δημοσιογραφικό λόγο , μέσω της αναθεώρησης τον συγκεκριμένου άρθρου.


Η κα Γκαρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αφού για δύο χρόνια εξέθεσε τη χώρα διεθνώς -υιοθετώντας πρακτικές Ορμπανισμού- σήμερα αναγκάζεται να πάρει πίσω αυτή την αντιδημοκρατική διάταξη. «Πρόκειται για μια ήττα των πρακτικών φίμωσης και ελέγχου οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της σχέσης σας με τα Μέσα», δήλωσε.


Η βουλευτής Έβρου ανέλυσε ένα πλαίσιο στήριξης για τον Τύπο και για την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ. Αναφέρθηκε στη δημιουργία  Media Council, ενός  θεσμικά ισχυρού ανεξάρτητου φορέα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα έχει την εποπτεία συνολικά για όλα τα ζητήματα των ΜΜΕ.


«Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο, ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο, με ξεκάθαρους κανόνες, μακριά από λογικές χειραγώγησης και λίστες Πέτσα, ένα πλαίσιο που θα προστατεύει την ελευθεροτυπία και τη δημοσιογραφική δουλειά από παρεμβάσεις της εξουσίας, αλλά και εκδικητικές αγωγές φίμωσης που έχουμε δει στο παρελθόν, χωρίς στοχοποίηση, χωρίς διώξεις, χωρίς παρακολουθήσεις και απειλές, διότι η ορθή και ανεξάρτητη λειτουργία των μέσων, η ελευθερία στη δημοσίευση είναι ένας βασικός πυλώνας της δημοκρατίας τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε», κατέληξε η κα Γκαρά.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">