Σήμερα πέμπτη (12/1) το σωματείο εργαζομένων στη Μαλαματίνα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην απεργία τω/ν απολυμένων εργαζομένων που συνεχίζεται και ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο. Στην ενημέρωση τονίστηκαν οι δικαστικές διαμάχες, η διάθεση των απολυμένων εργαζομένων να συνεχίσουν την απεργία, ενώ αναφέρθηκε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα και εξετάζει αν η εταιρεία έχει παραβίαση τους όρους εξυγίανσης.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε παραχωρηθεί στη Mantis ΑΕ, κατόπιν συμφωνίας εξυγίανσης με το ελληνικό δημόσιο, στην οποία η εταιρεία δεσμεύτηκε να διατηρήσει ονομαστικά τους εργαζόμενους, και το δημόσιο διέγραψε πολλά χρέη προκειμένου να καταστεί η επένδυση βιώσιμη.
«Κάναμε Χριστούγεννα στο εργοστάσιο, αν χρειαστεί θα κάνουμε και Πάσχα εκεί»
Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Φραγγίδης, αναφέρθηκε στις δικαστικές διαμάχες και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους:
«Η εταιρεία παρανομεί ενάντια ακόμη και στον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη. Όσα δικαστήρια έχουν γίνει το 80% μας δικαιώνουν. Για παράνομες κινητοποιήσεις, για το σήμα και το όνομα.
Τελευταία σκαρφίζεται τα κόλπα των αναβολών γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Οι ίδιοι, οι δικοί τους μάρτυρες καταλήγουν να γίνονται μάρτυρες δικοί μας, υπεράσπισης, γιατί το ψέμα φέρνει αντιφάσεις. Σε ένα από τα δικαστήρια η εργοδοσία έφερε ένα διοικητικό στέλεχος, αλλά δεν ικανοποιήθηκε. Έτσι την επόμενη φορά που ήταν επίσης δηλωμένη ως μάρτυρας, επικαλέστηκαν γαστρεντερίτιδα για να μην παραστεί. Την επόμενη μέρα του δικαστηρίου ήταν εκεί στο εργοστάσιο, παρότι το χαρτί του ιδιώτη γιατρού έγραφε για τριήμερη άδεια. Την Παρασκευή υπάρχει δικαστήριο για τους απολυμένους οδηγούς και τη Δευτέρα προσφυγή μας για τις προσλήψεις των απεργοσπαστών.
Έρευνα από την εισαγγελία:
Ο Αναστάσιος Παπαγγέλου, νομικός σύμβουλος σωματείου επισήμανε ότι η διοίκηση κινείται εκτός νόμου, ενώ η Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη Eργατολόγος υπεύθυνη του ΕΚΘ και Μέλος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι ο νόμος Χατζηδάκη προέρχεται από την Αμερική, όπου Amazon και Apple έκαναν ακριβώς ότι κάνει σήμερα η Μαλαματίνα.
Παράλληλα, σημαντική είδηση αποτελεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έχει δώσει εντολή ώστε να διερευνηθεί αν η εταιρεία εφάρμοσε τους όρους της εξυγίανσης και αν παραβιάζει την τελεσίδικη απόφαση. Αν αυτό στοιχειοθετηθεί, αρχικά οι ιθύνοντες της εταιρίας θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος, αλλά θα εξαναγκαστεί και το κράτος είτε να επιβάλει κυρώσεις είτε να ακυρώσει τη συμφωνία, και άρα να βρεθεί νέος αγοραστής.
Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου παρέστη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χάρης Κυρπιανίδης, ο οποίος σημείωσε: «Ο αγώνας των εργαζομένων στη Μαλαματίνα δεν είναι μόνο αγώνας των εργατών, αλλά είναι αγώνας της πόλης. Η εισαγγελία θα έπρεπε να επέμβει αφού δεν τηρούνται οι όροι εξυγίανσης. Σκοπός τους δεν είναι η ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά η αποδιοργάνωση του σωματείου, ώστε οι εργαζόμενοι να μη μπορούν να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Εγώ αν και ΠΑΟΚτσης την έκοψα τη Μαλαματίνα. Σκοπός δεν είναι να εξυγιανθεί μόνο οικονομικά η εταιρεία, αλλά και διοικητικά.».
Από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε: «Όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν οι αντεργατικές διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, το κατάφερε ο νόμος Χατζηδάκη. Αλλά ακόμη και αυτός ο νόμος αποδείχθηκε ότι γέρασε γρήγορα, εξαιτίας του αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη νικητές, ακριβώς γιατί η εργοδοσία δεν έχει άλλη επιλογή σήμερα».
0 Σχόλια