Recents in Beach

Άρειος Πάγος / Η απειλή για την απόλυτη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα

 


Την απόλυτη στεγαστική κρίση βιώνουν τα νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο Πτωχευτικός Κώδικας που θέσπισε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον «Ηρακλή» και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική συνθήκη για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι τελούν υπό την απειλή πλειστηριασμού.

Μπλόκο στο κύμα ανακοπών από τους δικηγόρους των δανειοληπτών που αμφισβητούσαν τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης να λειτουργούν ως νομικοί εκπρόσωποι των επενδεδυμένων στην εγχώρια αγορά χρέους funds βάζει ο Άρειος Πάγος. Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα με μεγάλη πλειοψηφία, μόλις 15 ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, όταν για τις συντάξεις είχε χρειαστεί ενάμισης χρόνος. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πηγές από τον κλάδο των servicers δηλώνουν ικανοποιημένες για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη.

Χιλιάδες πλειστηριασμοί

Με βάση την απόφαση και σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν εκπλειστηριαστεί περίπου 35.000 με 40.000 ακίνητα. Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καθαρογραφεί, εντούτοις επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις. Παράλληλα, άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αναμένεται να διενεργηθούν τουλάχιστον 200.000 πλειστηριασμοί την επόμενη πενταετία, κάτι το οποίο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει και αφορά χιλιάδες δανειολήπτες. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι για τα funds πρόκειται για διπλό δώρο δισεκατομμυρίων, καθώς όχι μόνο τους δίνει το πράσινο φως για σαρωτικούς πλειστηριασμούς, αλλά παράλληλα τους διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν στην Ελλάδα, με την απώλεια να αγγίζει τα 59 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο τα funds ανέφεραν ότι δεν ισχύει, χωρίς να αναφερθούν στο ποσό της αποφυγής της φορολογίας.

Η κοροϊδία με τον εξωδικαστικό και τα επιτόκια
Η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία ο αριθμός των πλειστηριασμών, μεταξύ των οποίων και σε βάρος της κύριας κατοικίας, παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση, δεδομένης και της παταγώδους αποτυχίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών να δώσει λύσεις στα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Μάλιστα, διάφοροι φορείς όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητούν από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την προστασία της κύριας κατοικίας κατά το πρότυπο του νόμου Κατσέλη, κάτι το οποίο αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ανακοινώνει κάποιες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος έχει καλύψει περίπου το 7% των συνολικών αιτήσεων. Μία εκ των αλλαγών που ανακοινώθηκε είναι να  «γίνεται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη», κάτι το οποίο αποτελεί κατ’ ουσίαν κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε τράπεζες και funds να πραγματοποιούν εθελοντικά (!) ρύθμιση οφειλών, γεγονός που έχει φέρει ήδη δραματικά αποτελέσματα και δεν αλλάζει.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δέχεται την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναβολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα για τους πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια, ενώ ο κίνδυνος αρχίζει να αφορά και όσους έχουν ενήμερο στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαιτίας των αυξήσεων στη μηνιαία δόση.

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">