Recents in Beach

Επικοινωνιακά τρικ με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής – Αύξηση φόρου έως και 151% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

 


Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, προετοιμάζουν μία κατάσταση στην οποία οι μικροί και μεσαίοι επιτηδευματίες φορτώνονται νέα βάρη, συντελώντας στην αύξηση των φορολογικών ανισοτήτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό αυξάνεται ανά τριετία κατά 10%, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν, όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα αυξηθούν έως και 151% για τα εισοδήματα του 2023 σε σύγκριση με ότι πληρώνουν για αυτά του 2022, για περίπου 473.000 αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δηλώνουν ετησίως εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000-12.000 ευρώ.

Το σύστημα αυτό θα υποχρεώσει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, που αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου των αυτοαπασχολουμένων, να εμφανίσουν στην εφορία εισοδήματα αυξημένα έως και 300% σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά τα οποία δηλώνουν κάθε χρόνο.

Στις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι ουδείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται με κατώτατο εισόδημα από το αντίστοιχο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, προσθέτοντας ότι το ύψος του τεκμηρίου μπορεί να αυξάνεται για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα έτη λειτουργίας, εργαζόμενους και τζίρο από τον μέσο όρο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε για αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ για 473.000 φορολογούμενους. Παράλληλα σημείωσε ότι για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή, ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ.

Τα παραδείγματα
Νέος αυτοαπασχολούμενος με 3.000 δηλωθέν εισόδημα. Είχε 270 ευρώ φόρο και θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο φόρο χωρίς αλλαγή
Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 50.000 ευρώ, θα έχει σταδιακά μείωση από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ
Παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 1.500 ευρώ, είχε 135 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 785 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και θα έχει αύξηση επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ
Αυτοαπασχολούμενος με μηδέν δηλωθέν εισόδημα και μεγάλο τζίρο. Σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου πηγαίνει σε 25.833 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και έχει αύξηση στη φορολογία κατά 4.083 ευρώ.
Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 7.000 ευρώ και 200.000 τζίρο, είχε 630 ευρώ φόρο και 650 ευρώ τέλος. Σύνολο 1.280 ευρώ. Με το νέο σύστημα θεωρούμε 14.196 ως εισόδημα και επειδή έχει μεγάλο τζίρο θα προσαυξηθεί κατά 70% σε 24.133 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Συνολικά θα έχει μια αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, καθιστά το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων «ένοχο» μιας δήθεν συλλογικής ευθύνης, που μας γυρνά στη ρητορική και στις πολιτικές των πρώτων μνημονίων. Η προσχηματική κυβερνητική προσπάθεια της «δίκαιης φορολόγησης» επιβάλλει, πλέον, ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως», υπογράμμισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται και τα 550 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει, αλλά το διατηρεί ως σήμερα.

Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι σαφής. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, με όφελος έκπτωσης φόρου 900 ευρώ και επιπλέον ελάφρυνση 550 ευρώ από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δυστυχώς, ο ανήφορος των μικρών και μεσαίων επιτηδευματιών δεν τελειώνει εδώ. Μετά την αύξηση των εισφορών κατά 9,6% το 2023, φαίνεται πως έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 4% στις αρχές του 2024. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι στοχοποίηση και επιπλέον άδικα βάρη».

«Οριζόντιος κεφαλικός φόρος»

Για άδικη φορολογική πολιτική έκανε λόγο και το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή του. «Η εθνική οικονομία χρειάζεται σοβαρό και δημοκρατικό σχεδιασμό και όχι τακτικές «βλέποντας και κάνοντας», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Με την πρωθυπουργική εξαγγελία η Κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ομολογεί απερίφραστα ότι έχει αποτύχει πλήρως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και στην αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές για να στοχεύσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Αναρωτιόμαστε αν αυτή ήταν τελικά η πρόταση της μελέτης που είχε αναθέσει στο Ι.Ο.Β.Ε. για τη φοροδιαφυγή, την οποία ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσει.

Πάντως ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος στη σημερινή ομιλία του στο 19ο Tax Forum εισηγήθηκε περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την επέκταση της χρήσης των POS, παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που συστηματικά ζητούν και οι κοινωνικοί εταίροι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που δημιουργεί μεταξύ άλλων και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση όμως αποφασίζει να χαράσσει εν κρυπτώ την οικονομική πολιτική και για αυτό είναι αποκλειστικά υπόλογη για τις κραυγαλέες αστοχίες της όπως η σημερινή εξαγγελία του οριζόντιου κεφαλικού φόρου.

Ανησυχητικό καμπανάκι για την ανεπάρκεια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και απόδειξη της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά αποτέλεσε και η σημερινή ανακοίνωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών Οκτωβρίου από τη Eurostat σύμφωνα με τον οποίο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε αισθητά στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην ευρωζώνη ο δείκτη τιμών έπεσε κάτω του 3%, κατατάσσοντας τη χώρα ξανά μετά από μήνες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με τον μεγαλύτερο γενικό πληθωρισμό – πέραν του πληθωρισμού των τροφίμων που καλπάζει.

Αν αυτή η εξέλιξη δεν αποδειχτεί πρόσκαιρη, είναι μια πολύ κακή αφετηρία για ένα δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής ανασφάλειας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η εθνική οικονομία χρειάζεται σοβαρό και δημοκρατικό σχεδιασμό και όχι τακτικές «βλέποντας και κάνοντας».

«Νέα αδιέξοδα»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα της δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης”, χαρατσώνουν απροκάλυπτα τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Νέα αδιέξοδα, χρέη και λουκέτα περιμένουν χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, με την καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 10920 ευρώ και τους φόρους να εκτοξεύονται στα 1590 ευρώ ετησίως (1102 ευρώ φόρος εισοδήματος, 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές.

Ο λογαριασμός φορτώνεται και πάλι στα πιο χαμηλά εισοδήματα, που εδώ και μία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων -και πάλι στο όνομα της φοροδιαφυγής- φορολογούνται από το 1ο ευρώ και πληρώνουν “κεφαλικό φόρο” 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), σε εκείνους που δεν είναι εργοδότες (510.000 σε σύνολο 784.000 αυτοαπασχολούμενων), που ήδη στοιβάζονται στις λίστες οφειλετών της εφορίας και των τραπεζών, στις λίστες των πλειστηριασμών. Ακόμα και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που ανακοινώθηκε κατά 50%, αφορά εισοδήματα μεγαλύτερα των 10920 ευρώ και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η δήθεν “φορολογική δικαιοσύνη” της κυβέρνησης αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Απόδειξη αποτελεί και το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Όπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον “αναβαλλόμενο” φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά “δωράκια” στους καναλάρχες, αλλά και τις off shore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά, που κανείς από τους “Ράμπο” της εφορίας δεν είδε, ούτε άκουσε. Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τα “ελάχιστα”, αφού την ώρα που τα σπίτια του λαού πλειστηριάζονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ, 10.000 περίπου επιχειρήσεις (το 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία θεωρούνται “μη εισπράξιμα”.

Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει. Οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που υποσχόταν προεκλογικά “ανάπτυξη για όλους” και τώρα τους κυνηγά και με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά της», σημειώνει ο Περισσός.

Πηγή: Documento


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">