Του Πασχάλη Χριστοδούλου*
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μέλισσας και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.
Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να εξαλείψουν την φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η επικονίαση είναι θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Σχεδόν 90% των άγριων ανθοφόρων ειδών βασίζεται αποκλειστικά ή εν μέρει στους επικονιαστές όπως και το 75% των εδώδιμων φυτών και το 35% της γεωργικής γης στον κόσμο. Οι επικονιαστές δεν συνεισφέρουν μόνο στην επισιτιστική ασφάλεια αλλά είναι κρίσιμοι και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Στη χώρας μας το 2023 ήταν μια χρονιά έντονων καταστροφικών φαινομένων. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης που εκδηλώθηκε στον Έβρο κατακαίγοντας 1.000.000 στρμ δάσους, οι φωτιές σε άλλες περιοχές, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία άφησαν έντονα αποτυπώματα στη μελισσοκομία. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Δεν γνωστό όμως τι έγινε προκειμένου να στηριχθεί η μέλισσα και να διατηρηθεί η συνεισφορά της στη βιοποικιλότητα των περιοχών που επλήγησαν.
Η παγκόσμια ημέρα της μέλισσας δεν προσφέρεται για ανέξοδες και επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις, ανακοινώσεις, αναρτήσεις κ.λ.π. Απαιτεί, η ορθότερη διατύπωση είναι απαιτούσε, μέτρα και δράσεις άμεσες και πολύπλευρη στήριξη.
Ερώτημα: 9 μήνες μετά τη θεομηνία στον Έβρο και τη Θεσσαλία τι έγινε;
Απάντηση: Οι μελισσοκόμοι γνωρίζουν και κανείς δεν μπορεί να τους ξεγελάσει. Μια δημόσια συζήτηση μπορεί να προσφέρει πολλά, στην ενημέρωση κυρίως όμως στη μελισσοκομία. Ας είναι αυτό το ζητούμενο τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της μέλισσας.
*Πρώην Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου
Κεντρικού Έβρου «Η ΚΥΨΕΛΗ»
0 Σχόλια