Η σημερινή ημέρα, που συμπίπτει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία εφαρμόζονται οι αιφνιδιαστικές αλλαγές της «ιστορικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο χώρο της Δικαιοσύνης και δήθεν η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και η κατάργηση των Ειρηνοδικείων θα οδηγήσει στην «επίσπευση του χρόνου έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες)».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβη σε μια βίαιη παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνης, αφού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ημερών, λίγο πριν ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος, τίθενται οι αλλαγές αυτές σε εφαρμογή. Ο νέος δικαστικός χάρτης, που ψηφίστηκε με το ν. 5018/2024 και συμπληρώθηκε από το μόλις πριν από πέντε μέρες ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εισάγει πρόχειρα και αιφνιδιαστικά για το νομικό κόσμο νέους δικονομικούς κανόνες στη δικαστηριακή πρακτική. Αυτή η αλλαγή δεν υπηρετεί κατά κανένα τρόπο τους εκ μέρους του νομοθέτη προβαλλόμενους σκοπούς, δηλαδή την υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Άλλωστε η απονομή της δικαιοσύνης δεν επιταχύνεται και οι δικαστικές υποθέσεις δεν αποσυμφορούνται, με την κατάργηση-το «κλείσιμο» και τη συγχώνευση δικαστηρίων, αλλά με την ουσιαστική στελέχωσή τους με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, την ψηφιοποίηση των δικονομικών διαδικασιών και τη δημιουργία και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών
Ο τρόπος νομοθέτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη - πρόχειρος, με διαβούλευση-«αστραπή», συνεπώς τυπική, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς και, επί της ουσίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των πολλών τους οποίους αγνοεί επιδεικτικά – είναι γνωστός τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Ν. 5108/2024 για το νέο δικαστικό χάρτη αποτελεί συνέχεια των κυβερνητικών επιλογών που αφορούν τη δικαιοσύνη, σε οργανωτικό, λειτουργικό και πολιτικό επίπεδο. Και αντιστοιχεί στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης, μέσω της οποίας συγκεντρώνονται κεντρικά και σε «ολίγους και ισχυρούς», (σε όλους τους τομείς-εν προκειμένω σ΄ αυτόν της Δικαιοσύνης), προγράμματα πόροι, άνθρωποι, δυνάμεις, δυνατότητες και εν τέλει ο πλούτος.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Ν. 5108/2024 στηρίζεται σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προφανώς προτάσσει αποκλειστικά οικονομικά, και μάλιστα δημοσιονομικά κριτήρια-παραμέτρους, στο πλαίσιο του κανόνα κόστους-οφέλους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιμένουμε ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης τα τελευταία πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ βρίσκεται σε κρίση. Δεδομένου ότι η απονομή της δικαιοσύνης αφορά τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και την προστασία των πολιτών, όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να τίθενται εν κινδύνω από πρακτικές νομοθέτησης που δείχνουν προχειρότητα. Δυστυχώς, το νέο δικαστικό έτος δεν ξεκινά απρόσκοπτα και όπως φαίνεται δεν θα κυλήσει ομαλά, καθώς για μία ακόμη φορά η ετοιμότητα του «επιτελικού κράτους» «πάει περίπατο». «Βλέποντας και κάνοντας», όπως με τα τρένα «Πάμε κι όπου βγει». Το καταρρακωμένο Κράτος Δικαίου δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση στη χώρα μας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έβρου εκφράζουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης με τις προχειρότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ευχόμαστε στο νομικό κόσμο του νομού μας (δικαστικούς, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους, επιμελητές και συμβολαιογράφους) να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα, που πρόκειται να συναντήσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οφειλόμενα αποκλειστικά και μόνο στην ανικανότητα και προχειρότητα του «επιτελικού» κράτους. Ο αγώνας για αποδοτική απονομή της δικαιοσύνης προς το συμφέρον του πολίτη είναι διαρκής κι αδιαπραγμάτευτος.
16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
0 Σχόλια