Συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου στο Thessaloniki Summit και τον Γιώργο Σμυρνή
Γ. Σμυρνής: Θέλω να καλησπερίσω όλους σας, και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, και τον κ. Φάμελλο, σε αυτή τη μίνι συνέντευξη που θα διαρκέσει κοντά στα 15 λεπτά. Είναι μια δυνατότητα που μας δίνει η Σύνοδος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Ευχαριστώ πάρα πολύ την πρόεδρο του ΣΒΕ, την ομάδα διοργάνωσης αλλά και το Delphi Economic Φόρουμ. Θα κάνω στον κ. Φάμελλο σε 15 λεπτά πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Θα ξεκινήσω από μία αμέσως τώρα: Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Σ. Φάμελλος: κ. Σμυρνή, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω εγώ στη Θεσσαλονίκη και εκ μέρους του ΣΒΕ και όλων των συμπολιτών μου που είναι εδώ και εκ μέρους της προέδρου. κ. Σμυρνή, είστε σε μια πολύ όμορφη πόλη που θα μπορούσε να είναι πολύ ομορφότερη και πολύ πιο δυνατή. Εμένα το αγαπημένο μου χρώμα, πολιτικά και διαχρονικά, είναι το κόκκινο, αλλά αυτό δεν αφορά σίγουρα τις ομάδες της πόλης και να το ξέρετε, ούτε την προσωπική μου οπαδική σχέση.
Γ. Σμυρνής: Εγώ το είπα για να σπάσει ο πάγος, γιατί αμέσως τώρα θα ξεκινήσουμε την πολιτική επικαιρότητα που σήμερα είναι πάρα πολύ πλούσια. Και θα πάμε κατευθείαν στα βαθιά, γιατί ζητάτε μια πρόταση μομφής με το επιχείρημα ότι έχει απονομιμοποιηθεί ο πρωθυπουργός. Πιστεύετε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών; Πιστεύετε ότι τους διχάζει;
Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο από τη διαμαρτυρία των πολιτών στα πρόσφατα συλλαλητήρια, αλλά και από όλες τις δημοσκοπικές έρευνες που δείχνουν ότι η κοινωνία όχι απλώς δεν εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη, αλλά νιώθει και οργή για τη διαφθορά της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Η ελληνική Βουλή οφείλει να ανταποκριθεί στη διάθεση των πολιτών. Γιατί, θα ήθελα να προσθέσω στο τελευταίο σας υποερώτημα, αν διχάζει ο κ. Μητσοτάκης, ότι στην αλλαγή γραμμής που έκανε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επιχειρεί ένα πάγιο «κόλπο» δεξιών κομμάτων, να ρίξει την ευθύνη στην κοινωνία, διχάζοντας με βάση ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, αλλά και μια αντιστροφή της πραγματικότητας εκ μέρους του.
Προσέξτε τι έκανε: Κατηγόρησε την κοινωνία ότι αμφισβητεί τους θεσμούς και ο ίδιος τοποθετήθηκε ως υπερασπιστής των θεσμών, όταν ο ίδιος κατηγορείται ακόμα και από το Ευρωκοινοβούλιο για παραβίαση του Kράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και του Συντάγματος στη χώρα μας. Και επίσης όταν ο ίδιος είναι υπεύθυνος ακόμα και για την παραπλάνηση, και της κοινής γνώμης και της Δικαιοσύνης, για το έγκλημα των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών δεν μπορεί να μιλάει ως υπερασπιστής των θεσμών. Και διχάζει γιατί προσπαθεί να φοβίσει λέγοντας ότι κινδυνεύουν οι θεσμοί και θα οδηγηθούμε σε μια ζούγκλα. Δυστυχώς σ' αυτή τη ζούγκλα έχει οδηγήσει την κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης. Και η ζούγκλα ποια είναι; Ο νόμος του ισχυρού, των καρτέλ, της αισχροκέρδειας, να μην φτάνει ο μισθός και ταυτόχρονα να μην ξέρεις πού να βρεις το δίκιο σου. Αυτό είναι ζούγκλα, απ' αυτό πρέπει το συντομότερο να βγούμε.
Γ. Σμυρνής: Πολιτικά όμως, αν η πρόταση μομφής αυτή αποτύχει, στην ουσία δεν βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης πιο δυνατός; Δεν του κάνετε ένα σέρβις σε λάθος τάιμινγκ;
Σ. Φάμελλος: Κάθε μέρα που περνάει ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει πιο αδύναμος. Ακόμα και χθες στην «Καθημερινή», που έκανε την αλλαγή πλεύσης κι έκανε 180 μοίρες αλλαγή από την τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, ο ίδιος εκτέθηκε και φάνηκε ότι είναι αδύναμος. Στην κοινωνία εκτίθεται. Και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: Μία πρόταση δυσπιστίας δεν γίνεται για τακτικούς λόγους, δηλαδή για κομματικό συμφέρον ή μία επικοινωνιακή επιτυχία. Αυτές είναι επιλογές και συνήθειες του κ. Μητσοτάκη. Εγώ είμαι υποχρεωμένος - και όχι μόνο εγώ, και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - να καταθέσουμε πρόταση μομφής όταν το πιστεύουμε με βάση τη συνείδησή μας και με τον όρκο μας. Σας λέω λοιπόν ξεκάθαρα ότι όταν ένας πρωθυπουργός λέει ότι η Εξεταστική Επιτροπή, με ευθύνη των βουλευτών του κόμματός του, δεν διερεύνησε την αλήθεια, έχει παραβιάσει τον όρκο του στο Σύνταγμα.
Γ. Σμυρνής: Άρα πρόταση μομφής τώρα.
Σ. Φάμελλος: Η πρόταση μομφής είναι ήδη επίκαιρη και ώριμη μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου παραδέχθηκε πάρα πολλά. Ακόμα και μπάζωμα για «καλό σκοπό». Παράνομη πράξη για καλό σκοπό σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου δεν γίνεται.
Γ. Σμυρνής: Να επικαλεστώ μια άλλη συνέντευξη, ενός άλλου πολιτικού αρχηγού, στον Alpha, του κ. Ανδρουλάκη, και να ρωτήσω ευθέως: Εσάς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας στη Δικαιοσύνη;
Σ. Φάμελλος: Θα σας έλεγα ότι έχει λίγη σημασία τι πιστεύω εγώ, γιατί έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη Δικαιοσύνη. Δεν θα την αποφύγω όμως την ερώτηση. Εγώ σέβομαι το θεσμό της Δικαιοσύνης. Και ως ενεργός πολίτης πιστεύω ότι είναι δημοκρατική μου υποχρέωση να διεκδικώ την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Σήμερα όμως, δυστυχώς, στην πλειοψηφία της κοινωνίας υπάρχει ένας ισχυρός κλονισμός στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Και αυτό οφείλεται στις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Αναγκαστήκαμε ως κόμμα να καταγγείλουμε την ηγεσία του Αρείου Πάγου γιατί μπήκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στο αρχείο. Αυτό είναι αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πώς αλλιώς να το πω; Το ίδιο ισχύει και για τα Τέμπη. Ναι, είμαι βαθιά προβληματισμένος για τις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είμαι ισχυρά επιφυλακτικός γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και κλονίζει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία της.
Πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε, και να καλέσουμε και τους δικαστές, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες δικαστές που τους σέβομαι απολύτως, να σταθούν με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση, με βάση τη δεοντολογία, τη δική τους και του κλάδου τους, να κρατήσουμε ψηλά την Ελληνική Δικαιοσύνη. Γιατί στην κρίση θεσμών της χώρας μας που περνάμε, δυστυχώς πλήττεται και η Δικαιοσύνη και είναι υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης γι' αυτό.
Γ. Σμυρνής: Συνεχίζουμε λίγο πολιτικά. Πριν από λίγες ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σας κατηγόρησε ότι και εσείς, ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.
Σ. Φάμελλος: Επειδή μιλάμε για δύο τραγικές στιγμές, θέλω να πω ότι δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο. Γιατί υπήρξαν θύματα, υπήρξαν ζωές που χάθηκαν και ο κ. Μαρινάκης τα διαβάζει όλα ως επικοινωνιακή διαχείριση. Αυτή είναι ίσως μια κατάντια της πολιτικής. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια κυβέρνηση που ασχολείται με την επικοινωνιακή διαχείριση σχολιάζει τα άλλα κόμματα για επικοινωνιακές επιλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.
Μία είναι η απάντησή μου: Δεν μπορεί να κρύψει με οποιοδήποτε τέτοιο επιχείρημα ο κ. Μαρινάκης τις ευθύνες της κυβέρνησης. Διότι υπάρχουν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για το δεύτερο έγκλημα που είναι η συγκάλυψη. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην πολιτική και στους θεσμούς. Σας λέω λοιπόν ότι σε αυτόν τον φόνο συνένοχο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα τον έχουν. Εμείς θα υπερασπιστούμε και την αξιοπιστία των θεσμών και την αξιοπιστία του δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου, ακόμη και την αξιοπιστία των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας που είναι σήμερα εδώ. Δεν μπορεί να γίνουν όλα βορά στο να διατηρήσει την καρέκλα του ο κ. Μητσοτάκης. Όχι. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Η αλήθεια είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας, και εμείς αυτό διεκδικούμε.
Γ. Σμυρνής: Πάμε λίγο στο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, γιατί σήμερα είχαμε μια μετακίνηση μιας βουλευτή που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήταν ανεξάρτητη, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και ήθελα να ρωτήσω αν σας προβληματίζει που βουλευτές από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετακομίζουν στο ΠΑΣΟΚ ή αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει και η αντίστροφη πορεία. Βουλευτές, δηλαδή, να έρθουν κοντά σε εσάς.
Σ. Φάμελλος: Το πάτε πολύ μακριά. Δεν ξέρω αν έχει τέτοια θέματα ο κ. Ανδρουλάκης. Ρωτήστε αυτόν καλύτερα. Αλλά εγώ θα πω για το σημερινό γεγονός: Η κ. Θρασκιά, εδώ, από την πόλη μας, εκλέχθηκε με δύο βασικές εντολές από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η μία ήταν να 'ναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση. Η δεύτερη είναι τα ιδανικά της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Παραβιάστηκαν και τα δύο. Και ταυτόχρονα τα παραβίασε και ο πολιτικός υποδοχέας, ο οποίος, απ' ό,τι γνωρίζω, δήλωνε ότι ποτέ δεν θα προβεί σε μια τέτοια επιλογή, συζήτησης με βουλευτές που μένουν ανεξάρτητοι από άλλα κόμματα. Είναι, λοιπόν, ένα θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής. Για μένα είναι και θέμα ιδανικών και αξιών. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι συνεπής στη λαϊκή εντολή, γιατί κι αυτό είναι όρκος στο Σύνταγμα για μας.
Γ. Σμυρνής: Ο πολιτικός υποδοχέας, το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό κάποιοι βουλευτές μετακινούνται προς εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ξαναγίνει πάλι επικεφαλής ενός αριστερού μετώπου ή να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση;
Σ. Φάμελλος: Απ' ό,τι φαίνεται από τις εξελίξεις και της τελευταίας εβδομάδας - γιατί είχαμε, με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αρκετές εξελίξεις και κινήσεις και συζητήσεις για το θέμα αυτό - οφείλω να σας πω ότι για να πετύχουμε αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, για να υπάρξει δηλαδή απέναντι στον κ. Μητσοτάκη μία σοβαρή προοδευτική πρόταση, η οποία να έχει πρόγραμμα, να έχει επάρκεια και να μπορεί όχι απλώς να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να εφαρμόσει και ένα πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και για την οικονομία και για την κοινωνία, για μια τέτοια προοδευτική απάντηση πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πολύ πιο δυνατός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πιο δυνατός, πιο μεγάλος δηλαδή, τότε μπορεί να υπηρετήσει και να δρομολογήσει την προοδευτική διέξοδο. Γιατί οι πολίτες ενδιαφέρονται για λύσεις, ενδιαφέρονται για εισόδημα, ενδιαφέρονται για Υγεία, για Παιδεία. Οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας ενδιαφέρονται για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε μια χώρα που δεν υπάρχει αξιοπιστία στους θεσμούς, λειτουργία του Κράτους Δικαίου, οικονομικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός, ούτε η επιχειρηματικότητα ούτε η κοινωνία μπορεί να αισθάνεται ήσυχη. Εμείς θέλουμε μία κοινωνία που να ευημερεί. Αυτή λοιπόν είναι η δική μας στόχευση. Ένας ισχυρός και δυνατός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για προοδευτική απάντηση στη χώρα. Αν δεν θέλουν τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, γιατί μπορεί να μου γίνει αυτή η ερώτηση, την απάντηση τη δίνει πάντα η κοινωνία. Ό,τι και να θέλουμε ή να μη θέλουμε εμείς, οι πολίτες απαντούν. Και επειδή έχουν δώσει πρόσφατα μια απάντηση, στους δρόμους, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη η διάθεση της κοινωνίας να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.
Γ. Σμυρνής: Μας μένουν 5 λεπτά. Θα έλεγα να πάμε στα εκτός Ελλάδος. Πολλοί σοκαρίστηκαν από τη φρασεολογία, ακόμη και από την ωμή όψη του αναθεωρητισμού από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Βανς. Και θέλω να ρωτήσω ευθέως, και με δεδομένο ότι στο κομμάτι της Ουκρανίας η Ευρώπη έμεινε απέξω, και η Ελλάδα ίσως, από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση τέτοιου τύπου, πιστεύετε ότι πρέπει να ξυπνήσει η Ευρώπη; Ή ότι είναι ήδη αργά;
Σ. Φάμελλος: Ελπίζω να ξυπνήσει κ. Σμυρνή. Γιατί η Ευρώπη έχει ήδη υποστεί μια οικονομική και πολιτική χρεοκοπία από την περίοδο της ουκρανικής κρίσης. Και δυστυχώς υπηρέτησε το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και τώρα νιώθει προδομένη και απομονωμένη. Έχουμε πλέον μια διχαστική εκπομπή λόγου από τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ενέργειες από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του κ. Τραμπ που αμφισβητούν ακόμα και το διεθνές δίκαιο, την εθνική ανεξαρτησία κρατών, την εκλογή κυβερνήσεων, μία απευθείας συνομιλία με ακροδεξιά σχήματα στην Ευρώπη. Άρα προσπαθεί ο κ. Βανς να εισάγει έναν ακροδεξιό διχασμό στην Ευρώπη, η οποία πράγματι στο πολιτικό επίπεδο δεν έχει ετοιμαστεί να δώσει απαντήσεις. Και θα μείνει πλέον απομονωμένη η Ευρώπη για να διαχειριστεί την κρίση και το κόστος της επόμενης ημέρας της Ουκρανίας. Και εδώ φαίνονται τα λάθη και της δικής μας κυβέρνησης, η οποία έτρεξε να είναι πρόθυμη, πολλές φορές αφαιρώντας αμυντικό εξοπλισμό από τη χώρα, και πιθανά αποστρατικοποιώντας τα νησιά, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί, και τώρα βρισκόμαστε όχι ισχυρός παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα -όπως έλεγε-, αλλά απλώς παρατηρητής. Και είναι η Ελλάδα έξω από τη σημερινή συζήτηση για την Ουκρανία, όπως ήταν έξω και από τη συζήτηση για τη Λιβύη. Εδώ λοιπόν βλέπουμε σοβαρά λάθη διπλωματικής πολιτικής στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αλλά για να κλείσω την απάντηση: Ναι, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αυτοδυναμία της. Και στο επίπεδο της ασφάλειας, και στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, γιατί οι αλλαγές στους δασμούς θα δημιουργήσουν προβλήματα και στην οικονομία της Ευρώπης. Και μην ξεχνάτε ότι έχει ήδη υποστεί μια οικονομική και πολιτική ήττα με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Γ. Σμυρνής: Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολλή ώρα, απλά έχουμε λιγότερο από τρία λεπτά. Είστε άνθρωπος που έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός. Είστε άνθρωπος που έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Είδαμε να παραδίδεται ένα έργο όπως το μετρό μετά από πάρα πολλά χρόνια - είχε καταντήσει να γίνει ανέκδοτο. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει από πλευράς υποδομών too little, too late που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, δηλαδή λίγα και πολύ αργά; Τι πρέπει να γίνει ακόμα για να είναι δυνατή η Θεσσαλονίκη στις υποδομές της;
Σ. Φάμελλος: κ. Σμυρνή, αν είχαμε λίγη ώρα περισσότερη και αν δεν έβρεχε τόσο, θα σας έπαιρνα μια βόλτα να βγούμε έξω να δούμε ποια είναι αυτά τα λίγα που γίνανε πολύ αργά. Διότι, επειδή είχα την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξέρω τον σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης και τι εκκρεμούσε το 2019. Σας λέω λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε σημαντικά έργα της Θεσσαλονίκης, και αναφέρω αυτό που καίει σίγουρα την οικονομική κοινότητα: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το διαμετακομιστικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου. Η Θεσσαλονίκη ήταν έτοιμη το 2019 να γίνει το κέντρο των μεταφορών και του εμπορίου των Βαλκανίων, να συνομιλήσει με τα Βαλκάνια με μια φοβερή προοπτική όσον αφορά την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα. Είναι στο μηδέν. Είναι σταματημένα κ. Σμυρνή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με έργα που δεν προχώρησαν και θα μπορούσα να σας πω από την ανάπλαση της έκθεσης μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, από το γήπεδο του ΠΑΟΚ μέχρι την ανάπλαση των πρώην στρατοπέδων. Όλα ήταν δρομολογημένα το 2019, μια χώρα που έβγαινε από χρεοκοπία είχε σχεδιασμό για την πόλη και όραμα. Και δυστυχώς αυτό το όραμα το έχει πάει πολλά χρόνια πίσω ο κ. Μητσοτάκης. Για το μετρό τώρα, το μόνο που ελπίζω είναι να είναι ένα ασφαλές μέσο γιατί είναι ένα μέσο που το χρειαζόταν η πόλη και της αξίζει, αλλά μαθαίνουμε ότι ακόμα και όλες οι δοκιμές του δεν έγιναν όπως έπρεπε.
Γ. Σμυρνής: Χρειάζεται επεκτάσεις όμως, αυτό καταλαβαίνω μιλώντας με τους Θεσσαλονικείς, για να εξυπηρετήσει.
Σ. Φάμελλος: Μα έπρεπε το μετρό σήμερα όχι απλά να έχει τη γραμμή της Καλαμαριάς σε λειτουργία, έπρεπε να είχε σε φάση κατασκευής τη σύνδεση με το αεροδρόμιο και τη σύνδεση με τις δυτικές συνοικίες, που ήδη από τότε μελετητικά είχαν ξεκινήσει. Αλλά…
Γ. Σμυρνής: Τελευταία ερώτηση, έχουμε ακόμη ένα λεπτάκι, για την ανταγωνιστικότητα στη βιομηχανία. Η Βόρεια Ελλάδα πώς μπορεί να γίνει leader; Απευθύνεστε σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται να ακούσει νέες προτάσεις ως ένα κόμμα το οποίο εν δυνάμει μπορεί να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Σ. Φάμελλος: Επειδή πολλοί από τους φίλους και τις φίλες που είναι εδώ γνωρίζουν και τη δική μου σχέση από το παρελθόν για την ανάπτυξη: Δεν μπορεί η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και κανένα κομμάτι της χώρας, να προχωρήσει χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό. Δεν μπορεί μια χώρα χωρίς κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, χάραξη αιγιαλού, πολεοδομικά σχέδια, να έχει ανάπτυξη. Γιατί σήμερα δεν έχουμε αναπτυξιακό σχεδιασμό και δεν έχουμε και Κράτος Δικαίου γιατί λείπουν τα βασικά εργαλεία. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί μια χώρα που δεν έχει προτεραιότητες στη χρηματοδότηση - πρώτα από όλα στην κυκλική οικονομία και δεύτερον στην κλιματικά ουδέτερη οικονομία - να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει προτεραιότητες στον σχεδιασμό, και το ξέρουν καλά οι επιχειρήσεις, γιατί το έχουμε ζητήσει πολλές φορές και έχω δουλέψει μαζί τους για όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα έχει στην ατζέντα του. Επίσης θα έλεγα και κάτι ακόμα: Δεν μπορεί μία χώρα να χρηματοδοτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης την Αθήνα και να μην έχει αποκεντρωμένους τους πόρους για την περιφέρεια. Η Θεσσαλονίκη ήταν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα: σχεδιασμός, Κράτος Δικαίου και αποκέντρωση των πόρων σε καινοτομία, άρα σε νέα τεχνολογία και σε νέες επενδύσεις. Κάτι που δυστυχώς κλονίζεται τις τελευταίες μέρες, μιας και βλέπουμε σοβαρά μέλη του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας να παραιτούνται. Αυτό είναι κάτι συνταρακτικό για τη χώρα μας, μας πάει πίσω και, τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση των «αρίστων» δεν τα κατάφερε ούτε καν σε αυτό τον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας που νόμιζε ή έλεγε ότι είναι η πιο εύκολη δουλειά γι' αυτήν.
Γ. Σμυρνής: Δημοσιογραφικά, σε 15 λεπτά βγάλαμε ειδήσεις, μάθαμε και το αγαπημένο σας χρώμα, οπότε εγώ είμαι ευχαριστημένος.
Σ. Φάμελλος: Ε, καλά, όλοι ξέρουν ότι είναι το κόκκινο το αγαπημένο μου χρώμα.
Γ. Σμυρνής: Να 'στε καλά! Ευχαριστώ.
Σ. Φάμελλος: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να 'στε καλά.
0 Σχόλια