Σοκαριστικά και δυστοπικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας του ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται ως το δεύτερο φτωχότερο κράτος στην Ευρώπη.
Στοιχεία που καταρρίπτουν τα κυβερνητικά παραμύθια και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί ανάπτυξης και ανάκαμψης καθώς η Ελλάδα είναι το δεύτερο φτωχότερο κράτος της ΕΕ, εξετάζοντας το ύψος των εισοδημάτων και το κόστος διαβίωσης.
Την ίδια ώρα η Eurostat κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία οι νέοι και οι νέες ηλικίας 15 – 29 ετών της Ελλάδας υποφέρουν από σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση.
Η αλήθεια για τα εισοδήματα
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που δόθηκε χθες Τρίτη (17/6) στη δημοσιότητα, μεταξύ 2019 και 2023 το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε περίπου 8,3 δισ. ευρώ και η πραγματική κατανάλωση κατά 7,9 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι η αντίστοιχη αύξηση του συνόλου των πραγματικών μισθών ήταν μόλις 130 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, το πραγματικό εισόδημα από μη μισθωτή εργασία αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ και το πραγματικό εισόδημα από πλούτο κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι μισθοί στην Ελλάδα είχαν τη δεύτερη μικρότερη συμβολή στην αύξηση των πραγματικών πρωτογενών εισοδημάτων των νοικοκυριών στην ΕΕ.
Όσον αφορά στη μέση μηνιαία πραγματική κατανάλωση των νοικοκυριών, των οποίων το εισόδημα προέρχεται κυρίως από μισθωτή εργασία, παρέμεινε στάσιμη, η κατανάλωση των αυτοαπασχολούμενων περιορίστηκε, ενώ για τα νοικοκυριά στα οποία το κυρίως υπεύθυνο άτομο είναι εργοδότης αυξήθηκε και έγινε σχεδόν διπλάσια της αντίστοιχης των μισθωτών.
Καθηλωμένοι οι μισθοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, δεκαπέντε και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι καθηλωμένοι σε επίπεδα που δεν διασφαλίζουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για μεγάλο τμήμα των απασχολουμένων. Συγκεκριμένα:
-Την περίοδο 2009-2024 ο μέσος ετήσιος πραγματικός μισθός στη χώρα μας μειώθηκε κατά 32,8%.
-Το διάστημα 2019-2024 η μείωση διαμορφώθηκε στο 1,1%, παρά την αύξηση του μέσου ετήσιου πραγματικού μισθού κατά 2,9% τη διετία 2023-2024.
-Το 2019-2024 η πραγματική παραγωγικότητα της εργασίας στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,2%, αλλά το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο μειώθηκε κατά 4,7%.
Στα τάρταρα η απασχόληση
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι παρά τη βελτίωση βασικών ποσοτικών μεγεθών της αγοράς εργασίας, η χώρα κατά το 2024 κατέγραψε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, εμφανίζοντας καλύτερη επίδοση μόνο από την Ιταλία.
Ίδια είναι και η εικόνα όσον αφορά τη διαφορά του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού, με την Ελλάδα να εμφανίζει και σε αυτή την κατηγορία τη δεύτερη μεγαλύτερη απόκλιση στην ΕΕ.
Στην 3η θέση κατατάσσεται η χώρα μας όσον αφορά την απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών και των νέων 15-39 ετών.
Η Ελλάδα, παράλληλα, εμφάνισε το 2024 το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (80,3%) μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Οι νέοι υποφέρουν από σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση
Τη δυστοπική κατάσταση την οποία βιώνουν οι νέοι στην Ελλάδα αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις τρεις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης στους νέους, με ποσοστό 14,4%, σχεδόν, τριπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στο 5,8%.
Όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω μόνο από τη Βουλγαρία που έχει ποσοστό 17,2% και τη Ρουμανία με 14,7%.
Ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης ορίζεται, σύμφωνα με τη Eurostat, ως το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται αναγκαστικά τουλάχιστον 7 από τα 13 βασικά αγαθά, εκ των οποίων τα 7 αφορούν συνολικά το νοικοκυριό ενώ τα 6 είναι σε ατομικό επίπεδο.
Σε επίπεδο νοικοκυριού βασικά αγαθά είναι τα εξής:
1] Δυνατότητα κάλυψης απρόβλεπτων εξόδων
2] Δυνατότητα να πληρώσει διακοπές μιας εβδομάδας το χρόνο
3] Αντιμετώπιση καθυστερήσεων πληρωμών σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, δόσεις αγορών ή άλλες οφειλές
4] Δυνατότητα να έχει ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα
5] Ικανότητα να διατηρεί επαρκώς ζεστό το σπίτι
6] Πρόσβαση σε αυτοκίνητο για προσωπική χρήση
7] Αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων
Σε ατομικό επίπεδο τα βασικά αγαθά είναι τα εξής:
1] Πρόσβαση στο διαδίκτυο
2] Αντικατάσταση φθαρμένων ρούχων με καινούργια
3]Κατοχή δύο ζευγαριών κατάλληλων παπουτσιών (συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού για όλες τις καιρικές συνθήκες)
4] Δυνατότητα να ξοδέψει ένα μικρό ποσό για τον εαυτό του/της κάθε εβδομάδα
5] Συμμετοχή σε τακτικές δραστηριότητες αναψυχής
6] Συνάντηση με φίλους/οικογένεια για ποτό ή γεύμα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι το 14,4% των νέων μεταξύ 15-29 ετών στη χώρα μας στερείται, τουλάχιστον 7 από τα 13 βασικά αγαθά.
0 Σχόλια