Recents in Beach

Τα πέντε χειρότερα σενάρια στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν


 Προς το παρόν οι βομβαρδισμοί και οι πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ και του Ιράν περιορίζονται μεταξύ των δύο κρατών. Τα Ηνωμένα Έθνη και δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Τι θα γίνει όμως αν δεν εισακουστούν και η σύρραξη κλιμακωθεί και επεκταθεί;

Απαντήσεις στο ακανθώδες αυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC Τζέιμς Λαντάλ.  Ο έμπειρος Βρετανός δημοσιογράφος σκιαγραφεί «τα πέντε χειρότερα σενάρια» στον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης.

1. Εμπλέκεται η Αμερική

Το Ιράν (όπως και πολλοί άλλοι) πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε και υποστήριξε τις ισραηλινές επιθέσεις, αν δεν τις υπέδειξε κι όλας.

Το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει στόχους των ΗΠΑ σε όλη τη Μέση Ανατολή – όπως στρατόπεδα ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατιωτικές βάσεις στον Κόλπο και διπλωματικές αποστολές.

Τι θα συμβεί εάν ένας Αμερικανός πολίτης σκοτωθεί, ας πούμε, στο Τελ Αβίβ ή αλλού; Ο Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να δράσει. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορείται εδώ και καιρό ότι θέλει να παρασύρει τις ΗΠΑ στο να τον βοηθήσουν να νικήσει το Ιράν.

Κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν βομβαρδιστικά και βόμβες που μπορούν να διαπεράσουν τα βάθη των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ειδικά την υπόγεια εγκατάσταση του Φόρντοου.

Άλλοι όμως θεωρούν ότι οι δαιδαλώδεις στοές μήκους δεκάδων χιλιομέτρων και βάθους εκατοντάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι αδύνατον να καταστραφούν 100%.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι δεν θα ξεκινήσει έναν «πόλεμο χωρίς τέλος» στη Μέση Ανατολή. Αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν την τυχοδιωκτική άποψη της κυβέρνησης του Ισραήλ ότι «ήρθε η ώρα» για βίαιη αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Αν η Αμερική μπει τον πόλεμο, αυτό θα συνιστά τεράστια κλιμάκωση με πιθανότατα μακροχρόνιες και καταστρεπτικές συνέπειες.

2. Εμπλέκονται τα κράτη του Περσικού Κόλπου

Αν το Ιράν δεν βλάψει ουσιαστικά τους καλά προστατευμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του Ισραήλ, τότε θα μπορούσε να στοχεύσει πιο «εύκολους» στόχους στον Κόλπο, ειδικά σε κράτη για τα οποία η Τεχεράνη πιστεύει ότι συνδράμουν  τους εχθρούς της.

Υπάρχουν πολλοί ενεργειακοί και άλλοι στόχοι υποδομής στην περιοχή. Το 2019 το Ιράν έπληξε πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας και το 2022 οι σύμμαχοί του, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έπληξαν στόχους στα ΗΑΕ.

Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ «φιλοξενούν» αμερικανικές αεροπορικές βάσεις. Εάν οι δύο αυτές χώρες δεχθούν ιρανική επίθεση μπορούν και να απαντήσουν, αλλά και να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να έρθουν προς υπεράσπισή τους.

Ο ακόλουθος χάρτης δείχνει τις βάσεις των ΗΠΑ που λειτουργούν εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια (με κόκκινο) και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με αμερικανική παρουσία (με πορτοκαλί). Πηγή: Al Jazeera

3. Το Ισραήλ δεν καταστρέφει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τι θα γίνει αν τα υπόγεια εργαστήρια του Ιράν παραμείνουν αλώβητα; Τι θα γίνει αν δεν γίνουν σκόνη τα 400 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου κατά 60%, που λέγεται ότι διαθέτει το θεοκρατικό καθεστώς;

Το Ισραήλ μπορεί να σκότωσε μερικούς κορυφαίους Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες, αλλά καμία βόμβα δεν μπορεί να καταστρέψει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του Ιράν.

Αν η ισραηλινή επιθετικότητα εξωθήσει την ηγεσία του Ιράν σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή πέντε ή δέκα πυρηνικών κεφαλών το συντομότερο δυνατόν, όλη η περιοχή μπορεί να παγιδευτεί σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο επιθέσεων και αντεπιθέσεων. Οι Ισραηλινοί έχουν μια βαριά έκφραση για αυτή τη στρατηγική: την αποκαλούν «κούρεμα του χόρτου». Το κουρεύεις, φυτρώνει, το ξανακουρεύεις – και ούτω καθεξής.

4. Προκύπτει διεθνής οικονομική κρίση

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει ήδη ανέβει. Τι θα γίνει αν το Ιράν προσπαθήσει να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, περιορίζοντας ασφυκτικά τη μεταφορά του 30% του διεθνώς διακινούμενου πετρελαίου;

Τι θα γίνει αν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη κλιμακώσουν τις επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων και άλλων ποντοπόρων πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα; Είναι ο τελευταίος εναπομείνας σύμμαχος του Ιράν, με ιστορικό απρόβλεπτης συμπεριφοράς και κινήσεων υψηλού ρίσκου.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ήδη υποφέρουν από κρίση ακρίβειας και υψηλού κόστους ζωής. Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου θα εκτίνασσε στα ύψη τον πληθωρισμό σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που ήδη τρίζει υπό το βάρος του δασμολογικού πολέμου του Τραμπ.

5. Το καθεστώς του Ιράν καταρρέει αφήνοντας επικίνδυνο κενό

Τι θα γίνει αν το Ισραήλ πετύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο του να επιβάλει την κατάρρευση του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης;

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι να καταστρέψει την προοπτική πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν. Αλλά ξεκαθάρισε ότι ο ευρύτερος στόχος του περιλαμβάνει αλλαγή καθεστώτος (regime change).

Απευθύνθηκε μάλιστα υποκριτικά στον «περήφανο λαό του Ιράν» ισχυριζόμενος ότι η ισραηλινή επίθεση «σας ανοίγει τον δρόμο για να απελευθερωθείτε από ένα κακό και καταπιεστικό καθεστώς».

Η ανατροπή της κυβέρνησης του Ιράν μπορεί να αρέσει σε ορισμένους στην περιοχή, ειδικά σε ορισμένους Ισραηλινούς. Αλλά θα αφήσει επικίνδυνο κενό με απρόβλεπτες συνέπειες και πιθανότητα εμφυλίων συγκρούσεων.

Το χάος βασίλευε για χρόνια τόσο στο Ιράκ όσο και στη Λιβύη όταν ανατράπηκαν ισχυρές συγκεντρωτικές κυβερνήσεις, οι δικτατορίες του Σαντάμ Χουσεΐν (2003) και του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι (2011) αντίστοιχα.

Το πόσο σκληρά θα αντιδράσει το Ιράν τις επόμενες μέρες και το πόση αυτοσυγκράτηση μπορεί να επιβάλλει η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ, είναι τα δύο κρίσιμα ερωτήματα αυτή τη στιγμή.

ΠΗΓΗ:neostrategy.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">