Πυκνώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάληψη του Μadleen από το Ισραήλ. Φωνές από όλο τον κόσμο ζητούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών.
Βιολέτα Φωτιάδη
Η αποστολή του Madleen, με συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια, ήταν μια πράξη βαθιάς γενναιότητας και αλληλεγγύης, που εξέφραζε τις φωνές χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Αντί για σεβασμό, το Ισραήλ απάντησε με καταστολή και συλλήψεις, επιχειρώντας να φιμώσει μια αποστολή ελπίδας. Ισραηλινά μίντια αναφέρουν πως το Madleen, λίγο πριν τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) έφτασε στο Λιμάνι του Ασντόντ.
Το #Madleen κυριαρχεί πλέον στα trends του X, αντικατοπτρίζοντας την οργή της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε μια μία πολιτική που εξοντώνει έναν λαό και καταπνίγει κάθε έννοια αντίστασης και ανθρωπιάς, ατιμώρητα.
Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε με ανάρτησή της στο Χ ότι «ενώ το σκάφος Madleen πρέπει να αφεθεί ελεύθερο αμέσως, κάθε λιμάνι της Μεσογείου πρέπει να στείλει πλοία με βοήθεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά στη Γάζα. Θα πλεύσουν μαζί – ενωμένοι, θα είναι ασταμάτητοι. Το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας είναι νομική υποχρέωση των κρατών και ηθική επιταγή για όλους μας».
Η ίδια δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι το Madleen αντιμετώπισε τρία περιστατικά καθ’ οδόν προς τη Γάζα. Η Αλμπανέζε ανέφερε ότι βρισκόταν σε επαφή με το σκάφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και ότι αυτό αναμενόταν να φτάσει στη Γάζα κάποια στιγμή σήμερα. Ωστόσο, οι επικοινωνίες μπλοκαρίστηκαν ενώ το ιστιοφόρο βρισκόταν ακόμα σε διεθνή ύδατα, όπως είπε. «Πρώτα περικυκλώθηκαν από ταχύπλοα σκάφη», δήλωσε. «Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα τον έντονο φόβο τους».
Αφού τα ταχύπλοα απομακρύνθηκαν και η κατάσταση φάνηκε να ηρεμεί, δύο “pod copters” (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) πέταξαν πάνω από το σκάφος, και η Αλμπανέζε πρόσθεσε ότι έριξαν μια άγνωστη ουσία πάνω του. Η ίδια δήλωσε πως μιλούσε στο τηλέφωνο με το πλήρωμα τη στιγμή που Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο σκάφος και τότε η επικοινωνία με τον καπετάνιο διακόπηκε απότομα.
Η επίθεση “πρέπει να καταδικαστεί έντονα και να έχει συνέπειες”
Ο Ντέιβιντ Σούμπριτζ, βουλευτής στο κόμμα των «Πρασίνων» της Αυστραλίας, δήλωσε ότι «η επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μια βάρκα γεμάτη άοπλους ακτιβιστές που έφερναν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η επίθεση «πρέπει να καταδικαστεί έντονα και να έχει συνέπειες», πρόσθεσε ο Σούμπριτζ, πριν καλέσει την αυστραλιανή κυβέρνηση να «επιβάλει άμεσες κυρώσεις στην ισραηλινή βιομηχανία όπλων και στην κυβέρνηση Νετανιάχου».
“Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα”
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της Ανυπότακτης Γαλλίας όπου καλεί τους Γάλλους πολίτες σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στο Παρίσι.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο του συνασπισμού Freedom Flotilla αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ: 12 ανθρωπιστές και ειρηνιστές ακτιβιστές, ανάμεσά τους η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Rima Hassan και η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, συνελήφθησαν παράνομα!
Απευθύνουμε έκκληση προς τα κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να:
- Καταδικάσουν απερίφραστα αυτήν την παράνομη σύλληψη·
- Απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος·
- Ασκηθεί πίεση στις ισραηλινές αρχές ώστε να επιτρέψουν την απρόσκοπτη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα. Ελευθερώστε το πλήρωμα του πλοίου του συνασπισμού Freedom Flotilla!
Αυτό το Δευτέρα 9 Ιουνίου, ραντεβού σε όλη τη Γαλλία για κινητοποιήσεις στήριξης του συνασπισμού Freedom Flotilla και για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
“Αφήστε το #Madleen να πλεύσει προς τη Γάζα”
Η παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα Al-Haq κάλεσε για «ασφαλή διέλευση και προστασία του πληρώματος του Madleen, πλοίου του Freedom Flotilla Coalition, και για τη διασφάλιση ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.»
«Οι κρατούμενοι ακτιβιστές πρέπει να απελευθερωθούν και να προστατευθούν τώρα. Αφήστε το #Madleen να πλεύσει προς τη Γάζα.»
“Καλούμε τις κυβερνήσεις να δείξουν έστω και ένα ψήγμα του θάρρους που επέδειξαν όσοι επέβαιναν στο Madleen”
Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) – η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ – καταδίκασε την κατάληψη του Madleen, χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάφωρη πράξη διεθνούς πειρατείας».
Σε δήλωσή του, ο εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR, Νιχάντ Αουάντ, ανέφερε:
«Χαιρετίζουμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και τους υπόλοιπους ακτιβιστές του Madleen που γενναία ρίσκαραν την ασφάλεια και την ελευθερία τους για να βοηθήσουν τον λιμοκτονούντα λαό της Γάζας.»
«Καλούμε τις κυβερνήσεις – ιδιαίτερα τις δυτικές που χρηματοδοτούν τη γενοκτονία του Ισραήλ και τις αραβο-μουσουλμανικές που την παρακολουθούν να συμβαίνει – να δείξουν έστω και ένα ψήγμα του θάρρους που επέδειξαν όσοι επέβαιναν στο Madleen, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν για να εξαναγκάσουν τον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας.»
“We strongly condemn the cowardly and illegal Israeli attack on the Madleen’s as it approached Gaza with desperately-need humanitarian supplies. This is a blatant act of international piracy and state terrorism.” @NihadAwad
READ: https://t.co/nWvdxAuqtl https://t.co/3tSOQVAAK5— CAIR National (@CAIRNational) June 9, 2025
“Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”
Ανακοίνωση για την κατάληψη του Madlen εξέδωσε, μεταξύ άλλων, και η Χαμάς δηλώνοντας πως η αναχαίτιση του ιστιοφόρου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κρατική τρομοκρατία».
Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο και τονίζει ότι θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο για την ασφάλειά τους».
Στη συνέχεια καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς «να καταδικάσουν αυτό το έγκλημα και να αναλάβουν επείγουσα δράση για να σπάσει ο αποκλεισμός του λαού μας».
Νωρίτερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, με έδρα τη Δυτική Όχθη, κάλεσε να προστατευτούν οι ακτιβιστές που βρίσκονταν επί του πλοίου.
Σε ανάρτηση στο X, το υπουργείο δηλώνει ότι «χαιρετίζει τους διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που βρίσκονται επί του πλοίου και προσπαθούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας», χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «ευγενή».
“Το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης”
Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την κατάληψη του Madleen, στο οποίο, όπως ανέφερε, επέβαιναν Τούρκοι πολίτες, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η ισραηλινή επέμβαση απείλησε τη θαλάσσια ασφάλεια και «για μία ακόμη φορά κατέδειξε ότι το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης».
Για “πράξη πειρατείας” κάνει λόγο το Ιράν
Το Ιράν καταδίκασε την αναχαίτιση του Madleen από το Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη πειρατείας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Η επίθεση κατά αυτού του στολίσκου – δεδομένου ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα – θεωρείται μορφή πειρατείας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπακαεΐ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.
Στο ισπανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε Ισραηλινός διπλωμάτης
Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε έναν Ισραηλινό διπλωμάτη σε συνάντηση σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη του Madleen, σύμφωνα με την εφημερίδα El País. Ανάμεσα στους ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος βρίσκεται και ένας Ισπανός πολίτης, ο Sergio Toribio.
«Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τον εν λόγω Ισπανό πολίτη, με την οικογένειά του, καθώς και με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, και ασκεί προξενική προστασία όσον αφορά τον πολίτη μας», ανέφεραν πηγές του υπουργείου στην εφημερίδα.
Σε προηχογραφημένο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Toribio κρατά το ισπανικό του διαβατήριο και δηλώνει:
«Ονομάζομαι Sergio Toribio από την Ισπανία. Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, σημαίνει ότι έχουμε αναχαιτιστεί στη θάλασσα και ότι έχω απαχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, ή από δυνάμεις χώρας που συνεργεί στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
Καλώ όλους τους συντρόφους, φίλους και την οικογένειά μου να ασκήσουν πίεση στην ισπανική κυβέρνηση ώστε να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή μου».
0 Σχόλια