Recents in Beach

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ



Του Σπύρου Σουρμελιδη 

29.09.2021

 

Με μια απάντηση –κόλαφο στον ίδιο τον πρωθυπουργό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επίκειται η υπογραφή της  συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με πενταετή διάρκεια , επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα είναι «επ αόριστον».

  

Είναι πρωτοφανές στα  διπλωματικά χρονικά  της χώρας ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εκθέτει τη χώρα και να τον αδειάζει η Ουάσιγκτον.  Προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους και για λόγους αυτοπροστασίας θα ήταν βαρύ πολιτικά ο Μητσοτάκης να ανακοινώσει επ αόριστον συμφωνία.

 

Ταυτόχρονα προκαλούνται εύλογα πολλά ερωτηματικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς οι συνομιλίες εξελίσσονται εδώ και μήνες σε συνθήκες μυστικής διπλωματίας  Ούτε οι αποικίες του 19ου αιώνα δεν ήταν τόσο πειθήνιες…


•    Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι επίκειται η υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που σημειωτέον,  προβλέπει πλήθος βάσεων με αδιευκρίνιστο καθεστώς και με πλήθος «τεχνικών λεπτομερειών» που δεν έχουν γίνει γνωστές. 


Η εικόνα αυτή, ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στάση του όπως αποκάλυψε το Omegapress.gr, γεγονός που θορύβησε την κυβέρνηση. 


Η υπογραφή της συμφωνίας  είναι ασαφές πότε θα υπογραφεί, κάποιοι κάνουν λόγο για τον Δεκέμβριο  και για τον λόγο αυτό και στο ΥΠΕΞ και σε πολιτικούς παράγοντες εντός της κυβέρνησης προκάλεσαν προβληματισμό οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Οπότε η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ή του Στέητ Ντηπάρτμεντ.


Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει και σε ανακοίνωσή του αναφέρει :

"Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ' αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας.

"Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός.

"Επ' αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. 

"Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο».


Η τελευταία αυτή φράση είναι πυροδοτεί τον διάλογο που ενδέχεται να είναι οξύς και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. 


Είναι όμως προφανές, πέραν όλων αυτών, ότι προσωπικά ο Πρωθυπουργός ενορχηστρώνει μια καιροσκοπική πολιτική σε εξοπλισμούς, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες που καμία σχέση με  την πραγματική ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.  


Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να εντάξουν στη συμφωνία ρήτρα αλληλλεγγύης, όπως έγινε με την συμφωνία με τη Γαλλία, ενώ υπάρχει ασάφεια τι ακριβώς θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση.


Εν αναμονή εξελίξεων και απαντήσεων…

(Πηγή: omegapress)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">