Recents in Beach

Φουλάρει τις κομματικές μηχανές ο ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός συνόρων


 Το πρόγραμμά του για την εργασία παρουσιάζει αύριο Δευτέρα σε σχετική εκδήλωση στο Θέατρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ το ερχόμενο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο θα λάβει χώρα, στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος με τη συμμετοχή, διά ζώσης και ηλεκτρονικά, περίπου 2000 συνέδρων όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του κόμματος.

Φουλάροντας τις κομματικές του μηχανές ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται στην πράξη και το πρώτο κόμμα που ενεργοποιεί παρόμοιες διαδικασίες αλλά θέτει σε διαβούλευση και ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Για τη ΝΔ είναι άγνωστες τέτοιες διαδικασίες αφού είναι ένα καθαρά προσωποπαγές αρχηγικό κόμμα, το ΚΙΝΑΛ είναι βυθισμένο στην εσωστρέφεια και τον διπολισμό στο εσωτερικό του ενώ το ΚΚΕ που προ ημερών ολοκληρώθηκε το Συνέδριό του έχει τέτοια και τόσα στεγανά που δύσκολα θα μάθει κανείς κάτι παραπάνω από την τελική ανακοίνωση της νέας Κεντρικής του Επιτροπής.

«Αυτό εμπεριέχει ένα ρίσκο ειδικά για ένα κόμμα που είναι στο στόχαστρο του λεγόμενου συστημικού Τύπου», παραδέχεται στο Documentonews.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «Αλλά είναι ένα ρίσκο που είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε». Η επικοινωνία με τον κόσμο φέρνει στην επιφάνεια και τις διαφορετικές απόψεις και τους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων που υπάρχουν μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα.

Για το ίδιο στέλεχος η όποια γκρίνια για περισσότερο κόμμα «δεν πατάει πουθενά» αφού όπως λέει «ακόμη και μέσα στην πανδημία με τα περιοριστικά μέτρα φέραμε σε πέρας το εγχείρημα των εσωκομματικών εκλογών σε όλες τις νομαρχιακές ανά την επικράτεια ενώ είναι εκατοντάδες οι διαδικτυακές εκδηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα για όλα τα κρίσιμα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα».

Το πρόβλημα για όλο και περισσότερους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ τόσο όσον αφορά στην στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και στον απόλυτα μεροληπτικό τρόπο που αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ ο προβληματισμός είναι μεγάλος αλλά λύσεις δεν υπάρχουν. Ο κόσμος του κόμματος έχει στραφεί στα κοινωνικά δίκτυα όπου έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρος κόσμος σε πλήρη διάσταση με τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων των καναλιών. «Αν παρακολουθήσει κανείς και τα δύο θα νομίζει ότι ζουν σε διαφορετικούς κόσμους», παραδέχεται έτερο στέλεχος που εμπλέκεται στη διαχείριση της ενημέρωσης.

Μείωση του χρόνου εργασίας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για τα εργασιακά με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες.
Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες που περιγράφουν την προγραμματική πρόταση την οποία θα παρουσιάσει, ο Αλέξης Τσίπρας:

• Αυξήσεις στους μισθούς
• Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων
• Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός
• Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων

Όπως λένε τα στελέχη του κόμματος που έχουν ασχοληθεί με το πρόγραμμα η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου αφενός θα υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜμΕ ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας (χρέος, ρευστότητα, δανεισμός) και αφετέρου θα υπάρχει σαφής πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων».

Στην πρόταση υπάρχουν και ρηξικέλευθες προτάσεις όπως για παράδειγμα η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών και η καθιέρωση του 35ωρου, αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ανάγκη για συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών έδωσε το παρόν στη δεξίωση που παρέθεσε ο επικεφαλής του SPD Όλαφ Σολτς στο κέντρο Βίλι Μπραντ, προς τους ηγέτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του PES. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, και πλέον γγ του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα και φυσικά με τον οικοδεσπότη Όλαφ Σολτς για την ανάγκη συντονισμού όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την ώρα που τα συντηρητικά κόμματα του ΕΛΚ σπεύδουν να επαναφέρουν τη λιτότητα, τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα που απέτυχαν και οδήγησαν σε όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πριν καλά καλά κοπάσει η πανδημία.

 Δημήτρης Χατζηνικόλας στο documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">