Recents in Beach

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει σήμερα η Συνδιάσκεψη

 


Οι δύο προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας.

Η διπλή δέσμευση Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και για εφαρμογή -πιλοτική στην αρχή-του 35ωρου  στην εργασία χωρίς μειώσεις μισθών αποτελούν τις βασικές αρχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πρόκειται να... συζητηθεί ενδελεχώς κατά την τριήμερη Συνδιάσκεψη του κόμματος που ξεκινά απόψε με ομιλία του.

Στόχος ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αριστερό πρόγραμμα

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις κατά την Κουμουνδούρου «κουμπώνουν» σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αριστερό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται σήμερα στα 650 ευρώ, καθώς όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου επί δύο χρόνια παραμένει παγωμένος παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τα εργασιακά κατέθεσε την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ λέγοντας ότι συνιστά μία παρέμβαση που έχει μελετηθεί και έχει ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος αλλά και της παραγωγικότητας με την τόνωση της ενεργούς ζήτησης. 

Επίσης, ανέφερε ότι η υιοθέτηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, μπορεί να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και ακολούθως να διευρυνθεί κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν άλλωστε ότι το 35ωρο αποτελούσε αίτημα της Αριστεράς και των συνδικάτων ήδη από την περίοδο προ των μνημονίων. Η σύγκριση δε των μισθών στην χώρα μας με τους αντίστοιχους της Ευρώπης είναι καταλυτική, καθώς έχουμε την 5η χειρότερη αγοραστική δύναμη εργαζομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Σημειωτέον πως τις δύο αυτές σημαντικές πρωτοβουλίες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και ενώπιον των εκπροσώπων του ΣΕΒ που επί της ουσίας είναι ο μεγάλος ωφελημένος από το νομοθέτημα Μητσοτάκη -Χατζηδάκη. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος για τα εργασιακά και πλαισιώνονται από μέτρα όπως η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ για ελέγχους και εργασιακά δικαιώματα, θέσεις που καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον δημόσιο διάλογο καθώς συντονίζεται με τις προτάσεις και ανησυχίες της παγκόσμιας νέας Αριστεράς (πχ αλλαγές στο εργασιακό και αυξήσεις μισθών σε Ισπανία και Πορτογαλία που υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως επίσης και προτάσεις Κορτέζ στις ΗΠΑ).

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν περιορίζονται μόνο στα εργασιακά. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει μιλήσει και θα το επαναλάβει και απόψε ότι στόχος μίας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φθάσει σταδιακά στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ. 

Αυτό σημαίνει 15.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου την συζήτηση για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ. Αντιστοίχως θα υπάρξει ενίσχυση της δημόσιας παιδείας με πρώτη κίνηση την κατάργηση του νόμου Κεραμέως που κόβει τουλάχιστον 25.000 υποψηφίους από τα ΑΕΙ. Αυτό θα συνοδευτεί από την επαναφορά του σχεδιασμού για τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για την προοπτική ελεύθερης πρόσβαση σε σχολές που δεν συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση.

Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει  ρύθμιση και πρόβλεψη για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όπως επίσης και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Συνολικά το χρέος αυτό έχει υπερβεί τα 17 δις μόνο κατά τη περίοδο της πανδημίας κι ως εκ τούτου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λένε πως η συζήτηση για να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς μέτρα για το ιδιωτικό χρέος είναι ουτοπική. 

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σχέδιο για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του στην χρηματοδότηση της οικονομίας  κάτι που έως τώρα δεν γίνεται καθώς οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάνουλες για το 95% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Επιπλέον στους κεντρικούς άξονες του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται το σχέδιο μίας πράσινης επανάστασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας φαίνονται άλλωστε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες. 

Το «πράσινο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν χαρίζει απλά πόρους στους ιδιωτικούς κολοσσούς της ενέργειας αλλά ανατρέπει τα κακώς κείμενα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου...

ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">