Recents in Beach

«Εμπαιγμός των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας από τον Υπουργό Εργασίας. Οδηγούνται σε ομαδική απόλυση.» - «Ευκαιρία επανατοποθέτησης στην αγορά εργασίας» είναι για τη ΝΔ οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα

 


Δήλωση της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την ομαδική απόλυση εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας. 

 

«Εμπαιγμός των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας από τον Υπουργό Εργασίας. Οδηγούνται σε ομαδική απόλυση.»

«Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει το αντεργατικό της πρόσωπο, ανοίγοντας το δρόμο για ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Καβάλα. Στις 10 Ιουνίου ο κ.Χατζηδάκης  δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι 133 εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της βιομηχανίας αποδείχθηκαν εμπαιγμός. Η γενική γραμματέας του Υπουργείου κα. Άννα Στρατινάκη, υιοθετώντας σκληρή αντεργατική γραμμή, παρακάμπτοντας δικαστικές αποφάσεις και αδιαφορώντας για το μέλλον 133 εργαζόμενων, έδωσε το έναυσμα για την ομαδική απόλυση τους.

Συγκεκριμένα, ως προεδρεύουσα στην Επιτροπή Ελέγχου των Ομαδικών Απολύσεων, δέχτηκε τις αιτιάσεις της εργοδοτικής πλευράς, αξιολογώντας ότι διεξήχθη η οριζόμενη από το νόμο διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης της βιομηχανίας και των εργαζομένων, κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, δίνοντας ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της εργοδοσίας για να αυθαιρετήσει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τον αντεργατικό της κατήφορο. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, υιοθετεί τις πιο σκληρές αντεργατικές πολιτικές, δομεί μία αγορά εργασίας-ζούγκλα, χωρίς κανόνες και  εργασιακά δικαιώματα, με ανεξέλεγκτες απολύσεις. Η περίπτωση των Λιπασμάτων θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων ως προηγούμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι καθαρή: με την εργοδοτική παρανομία απέναντι στους εργαζόμενους και στην κοινωνική πλειοψηφία.»
«Ευκαιρία επανατοποθέτησης στην αγορά εργασίας» είναι για τη ΝΔ οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα

Το 2018, ο κ. Μητσοτάκης και όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι νυν Υπουργοί της ΝΔ μιλούσαν, από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για το σκάνδαλο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κάνοντας λόγο για χρέη εκατομμυρίων ευρώ, για παρένθετες εταιρίες, για εργασιακή γαλέρα, για έναν καταδικασμένο κρατικοδίαιτο επιχειρηματία, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο, το e- ΕΦΚΑ, την ΔΕΗ, την ΔΕΠΑ.

Στις 10 Ιουνίου 2021 ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι εμμένει στις καταγγελίες του. Το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης την 1η Ιουλίου 2021. 

Αμφότεροι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Λιπασμάτων Καβάλας, και δεσμεύτηκαν ότι θα παρέμβουν και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστρέψουν οι 133 εργαζόμενοι πίσω στις δουλειές τους, για να επικρατήσει η εργασιακή νομιμότητα, στην μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας. 

Ο λόγος τους προφανώς και δεν αποτελεί συμβόλαιο. Και η γνωστή ατάκα του ανέμελου Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών βουλευτών «το είπαμε, το κάναμε, προχωράμε» δεν εφαρμόστηκε, γι’ ακόμη μία φορά. 

Χθες, το Υπουργείο Εργασίας, στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός στις αντεργατικές τακτικές του αμετάκλητα καταδικασμένου Λαυρεντιάδη. Έτσι, αποφάσισε ότι οι απολύσεις που είναι εν εξελίξει είναι νόμιμες, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις. Η γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, προεδρεύουσα στην Επιτροπή Ελέγχου των Ομαδικών Απολύσεων, απέδειξε ότι όλοι υπηρετούν πιστά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μετατρέποντας επισήμως το Υπουργείο Εργασίας σε Υπουργείο Εργοδοσίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας σε πειθήνιο όργανο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τα μέλη του σε διακοσμητικά στοιχεία. 

Παραβιάζοντας το εργατικό δίκαιο και τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, η κ. Στρατινάκη έβαλε την σφραγίδα της στις πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα. Το θράσος και η επιμονή της στον παραλογισμό ότι οι διαδικασίες απολύσεων είναι καθόλα νόμιμες, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους εργαζόμενους και παρόλο που η εργοδοσία δεν προσκόμισε τα απαιτούμενα εκ του Νόμου οικονομικά στοιχεία και έγγραφα, δεν έχουν προηγούμενο. Αγνόησε επιδεικτικά ακόμη και δεκάδες δικαστικές αποφάσεις πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων που έκριναν ότι οι θέσεις εργασίας τους υφίστανται και ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης λειτουργεί το εργοστάσιο της Καβάλας μέσω παρένθετων εταιριών για να γλιτώσει από τα χρέη του. Έφτασε σε σημείο να εξοργίσει και τη «ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Υπαλλήλων», με τους γαλάζιους συνδικαλιστές να καταγγέλλουν δημόσια την κ. Στρατινάκη για αντιθεσμική συμπεριφορά.

Ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα ίδια και σε μελλοντικά, παράνομα και καταχρηστικά αιτήματα εργοδοτών επιβάλει την απομάκρυνση της κ. Στρατινάκη από το Υπουργείο Εργασίας. Οι κύριοι Χατζηδάκης και Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την ασυνέπεια των λόγων και των πράξεων τους, αλλά και για την προκλητική συμπεριφορά της εκλεκτής τους, η οποία άλλωστε προωθούσε και στο παρελθόν τις ομαδικές απολύσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά και φυσικά είναι εκείνη που, με μια εκτρωματική εγκύκλιο θεσμοθέτησε τον υποκατώτατο μισθό των νέων το 2012.

Έκαστος εφ’ω ετάχθη λοιπόν: ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εργαζόμενους και την υγιή επιχειρηματικότητα και η ΝΔ με τους επιχειρηματίες-«λαμόγια», την διαφθορά και την διαπλοκή.

 

Ελευθεριάδου Τάνια βουλευτής Καβάλας

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καβάλας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">