Recents in Beach

Ν. Γκαρά: «Στον Έβρο αποδείξαμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται αλλιώς»

 


- Εγκληματική για τη νέα γενιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πάνω από 20.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ, ακόμα και άριστοι μαθητές


Ως έγκλημα περιβαλλοντικό, ενεργειακό, εργασιακό, κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρισε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, το νομοσχέδιο της ΝΔ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το μόνο που φιγουράρει στο νομοσχέδιο είναι τα σκάνδαλα, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ‘‘deals’’ και τα ρουσφέτια», σημείωσε.


Η κα Γκαρά υπογράμμισε πως η ΝΔ ακυρώνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με όφελος στους πολίτες, τους δήμους και το περιβάλλον, κινούμενη στον αντίποδα,  προωθώντας τη καύση στα απορρίμματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.


Έφερε ως παράδειγμα τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης, που ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα ακριβό ΣΔΙΤ μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο έργο, προσαρμόζοντάς το στα πραγματικά δεδομένα, εξασφαλίζοντας 100% χρηματοδότηση από το δημόσιο και επιλύοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων για τους νομούς Έβρου και Ροδόπης. Με όφελος προς την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας και χαμηλά τέλη για τους δημότες. Απορρίμματα που μέχρι και σήμερα μεταφέρονται στον κορεσμένο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, έγκλημα για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λογοδοτήσει.




Παράλληλα υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και δεύτερη ΜΕΑ στον Βόρειο Έβρο για την καλύτερη διαχείριση και αποφόρτιση των απορριμμάτων, η οποία σήμερα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μελετών. «Ελπίζω να μη σταματήσει και να μην αλλάξει ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη ΜΕΑ», τόνισε.

 

Η κα Γκαρά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την εκχώρηση του Δικτύου Διανομής σε κερδοσκοπικά funds. Του ΔΕΔΔΗΕ που αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο της πολιτείας, ένα μονοπώλιο με εξασφαλισμένα κέρδη για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια.


«Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για μεθοριακές, συνοριακές περιοχές όπως η Θράκη, η διαχείριση αυτών των δικτύων ενέργειας από έναν και μόνο ιδιώτη; Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που θα αναγκάσουν αυτά τα κερδοσκοπικά funds να υπακούσουν σε αυτά που επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον;» ανέφερε απευθυνόμενη στους κ.κ. Υπουργούς.


Η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος, που επί κυβέρνησης ΝΔ έχει αυξηθεί ραγδαία για τα ελληνικά νοικοκυριά, το ίδιο και οι αποκοπές ρεύματος σε οικογένειες εν μέσω πανδημίας.


Επίσης, στάθηκε και στην αδειοδότηση των ΑΠΕ, στις οποίες η ΝΔ επίσης εγκληματεί καθώς  κατάργησε τις Ενεργειακές Κοινότητες, ακύρωσε τα κριτήρια και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 25 εκ. που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απλοποίησε τη διαδικασία αδειοδότησης. «Βλέπουμε να γεμίζει η Ελλάδα με ανεμογεννήτριες, με φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από επενδυτές που είδαν φως και μπήκαν», τόνισε.


Κλείνοντας η κα Γκαρά υπενθύμισε πως πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ψηφίσει ένα ακόμη περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που κατάργησε στην πράξη τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, θέτοντας σε ανασφάλεια τους 400 εργαζόμενους σε αυτούς. Ταυτόχρονα, κατάργησε και την προστασία στις περιοχές Natura, επιτρέποντας ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις σε αυτές τις περιοχές. «Τώρα με τις νέες ρυθμίσεις σας, συνεχίζετε αυτό το ‘‘Αθηνοκεντρικό’’ έγκλημα, το οποίο ονομάζετε πολιτική και διαχείριση» σημείωσε.


Τέλος, η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία της και στο έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες, με ευθύνη της κυβέρνησης και με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), στις πλάτες των παιδιών που έδωσαν φέτος πανελλήνιες. Έγκλημα που θα οδηγήσει άνω των 20.000 μαθητών εκτός Δημόσιων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών,  δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σε λουκέτο και θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα «brain drain».


«Ακόμη και άριστοι μαθητές που έχουν συγκεντρώσει πάνω από είκοσι χιλιάδες μόρια θα αποκλειστούν από τις σχολές επιλογής τους, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα. Αναρωτιόμαστε: ποια αριστεία υπηρετούν; Διότι το έχουν κάνει σλόγκαν στην πολιτική τους επικοινωνία. Την αριστεία του πορτοφολιού;» υπογράμμισε η κα Γκαρά για να συνεχίσει: «Μας απέδειξε για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη Υπουργός, οι σύμβουλοι της, αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης, ότι είναι άσχετοι από θέματα δημόσιας παιδείας, είναι άσχετοι από τις ανάγκες της κοινωνίας και σε κάθε τους λέξη σπέρνουν μίσος και ταξικές διακρίσεις και διχασμό για τη νεολαία μας, για τη μόρφωση, για την πραγματική παιδεία, κόβοντας ουσιαστικά τα φτερά, τα όνειρα, την προοπτική της νέας γενιάς του τόπου μας», τόνισε κλείνοντας.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">