Recents in Beach

Διακήρυξη του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας

 


Στις 18 Ιουλίου 2021 πραγματοποιείται το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας. Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε το ψηφοδέλτιο του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων, καλούμε όλους τους αντιπροσώπους να πάρουν ουσιαστικά μέρος στις διαδικασίες του Συνεδρίου, να μεταφέρουν την εμπειρία από τα σωματεία που εκπροσωπούν και από τους χώρους δουλειάς τους, να μην αποδεχτούν διαδικασίες χωρίς συζήτηση και συμμετοχή, να μην επιτρέψουν τον εκφυλισμό που βολεύει τελικά την εργοδοσία και την κυβέρνηση. 

Ιδιαίτερα σήμερα που η εργατική τάξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση με το νόμο- έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνήσαν  στα μισά και πλέον άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ο αγώνας για να ακυρωθεί στην πράξη και να μείνει στα χαρτιά πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα από σωματεία και Εργατικά Κέντρα που θα είναι μπροστάρηδες στους αγώνες τον εργαζομένων, σε κόντρα με τους μεγαλοεργοδότες και τις κυβερνήσεις και όχι δεκανίκια τους.

Μόνο η συλλογική και η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής που αντιστοιχούν στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα μπορεί να δώσει ελπίδα για καλύτερη ζωή. 

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο του Συνεδρίου που αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΟ πρέπει να αλλάξουν στρατόπεδο και να βρεθούν σ' αυτό των εργαζομένων, να μην αποδεχτούν άλλο ένα συνέδριο μηχανισμών για τη διαμόρφωση συσχετισμών υπέρ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων. 

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες

Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κυρίως σε μεγάλους  χώρους δουλειάς, όπως τα σουπερ μάρκετ, τους άφησε απροστάτευτους με αποτέλεσμα  να κινδυνεύουν  οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Όλα τα ‘έριξε’ στην ατομική ευθύνη και το ίδιο κάνει σήμερα και με τους εμβολιασμούς.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες αποφάσισε να ξεμπερδεύει με το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο οκτάωρο, στην Κυριακάτικη αργία. Ταυτόχρονα όξυνε την επίθεση στα συνδικάτα και στο δικαίωμα στην απεργία αξιοποιώντας τον απεργοκτόνο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Άξιο συμπαραστάτη είχε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που βρήκε θετικά στοιχεία στο νόμο έκτρωμα αλλά και εργατικά κέντρα όπως αυτό της Ορεστιάδας όπου η πλειοψηφία του ΔΣ με τη στάση της φρόντισε να υπάρξουν οι λιγότερες αντιδράσεις από τα σωματεία και τους εργαζόμενους ,αφού δεν έκανε τίποτα για να τους ενημερώσει, δεν οργάνωσε κανέναν αγώνα. Ακόμα και όταν αναγκάστηκε κάτω από το γενικό ξεσηκωμό σε όλη τη χώρα να αποφασίσει απεργία, στην ουσία την υπονόμευσε.  

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική Ασφάλιση αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα αποθεματικά της επικουρικής Ασφάλισης θα ριχτούν στις χρηματαγορές για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επενδύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το παράδειγμα  μεγάλων  εταιριών  στο χώρο της Ασφάλισης, που με την βοήθεια των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρπαξαν τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και στο τέλος έγιναν «καπνός». Οι νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές στοχεύουν να απαλλάξουν ακόμη περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωσή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν λίγες μέρες η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και οι λοιπές εργοδοτικές ενώσεις, ανακοίνωσαν την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τη στιγμή που το κόστος ζωής για την εργατική οικογένεια ανεβαίνει, με βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης να γίνονται πιο ακριβά,  οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και οι εργοδότες επικύρωσαν το προβλεπόμενο πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι και το 2022!

 

Γι αυτό οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς. Να δυναμώσουν τα σωματεία τους και να μετατρέψουν το χώρο δουλειάς τους σε κέντρο οργάνωσης και αγώνα. Μέσα από γενικές συνελεύσεις να αποφασίζουν και να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους. 

Την προηγούμενη θητεία η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΟ έδωσε τα διαπιστευτήρια της στην ξεπουλημένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, προωθώντας τις επιδιώξεις  κυβερνήσεων και εργοδοσίας. Πέτυχε το συνδικαλιστικό κίνημα να παραμείνει παροπλισμένο.

Σε διάρκεια 3,5 ετών το ΔΣ συνεδρίασε ελάχιστες φορές. Δεν στήριξε και δεν οργάνωσε καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων  όπως της Πρωτομαγιάς. Την περίοδο ψήφισης του νόμου-εκτρώματος την τελευταία στιγμή εξέδωσε ανακοινώσεις για απεργία στις 10 και 16/6 χωρίς συνεδρίαση, χωρίς καμιά ενημέρωση για το περιεχόμενο του νόμου προς τα μέλη του, χωρίς καμιά προσπάθεια για απεργιακή κινητοποίηση. 

Το Συνέδριο του ΕΚΟ θα έπρεπε να είναι ένα γεγονός που να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους της περιοχής. Αντίθετα, η πλειοψηφία της διοίκησης έχει φροντίσει να γίνει με σκοπό την ενίσχυση των συσχετισμών στη ΓΣΕΕ και την ανανέωση των ''αξιωμάτων'' της!

 Όπως και στο παρελθόν, στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος μια σειρά σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ, δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση και ο μονός λόγος ύπαρξης τους είναι να παράγουν αντιπροσώπους. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι διαφωνίες μεταξύ ηγετικών στελεχών του. Παρά την ταύτισή τους για πάνω από 20 χρόνια,  τώρα φαίνεται ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές τους επιδιώξεις.

Στον αντίποδα , οι συνδικαλιστές του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων προσπάθησαν να παρθούν αποφάσεις και κινητοποιήθηκαν για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συμμετείχαν σε απεργίες και συλλαλητήρια. Βρεθήκαν στο πλευρό πολλών εργαζομένων από διάφορους χώρους της περιοχής για κάθε πρόβλημα που αφορά  και τις οικογένειές τους όπως τα ζητήματα υποβάθμισης των δόμων Υγείας, τα προβλήματα  στην εκπαίδευση.  Συμμετείχαν  στους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών  που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά επιβίωσής τους. Για το θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου, συνέβαλαν στην ανάδειξη των πραγματικών υπευθύνων, της  ΕΕ και του ΝΑΤΟ που γεννούν τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά καθώς και την ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.

Καλούμε τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δε συμφωνούμε σε όλα. Όμως οι εργαζόμενοι της Ορεστιάδας και οι οικογένειές τους, που βιώνουν την ανασφάλεια και την ανεργία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις επιπτώσεις από την πανδημία, δε έχουν ανάγκη ένα ΕΚ μηχανισμό διαχείρισης προγραμμάτων και εξαγοράς συνειδήσεων.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο ΕΚΟ και να ενισχύσετε το ψηφοδέλτιο του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων. 

Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΟ για να δυναμώσει η φωνή των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή της νεολαίας, των γυναικών και των μεταναστών. 

Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων χωρίς αποδεχτούν μισθούς -ψίχουλα και κουτσουρεμένα δικαιώματα. Για να παλέψουμε για 7ωρο-πενθήμερο- 35ωρο, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς! Για να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε με τα παιδιά μας και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι.

 

 

Ψηφίζουμε Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">